Skip to content

1975 Cerknica — Sankanje na Mali gasi

2. 10. 2020

“Le kdaj bo sneg”, smo se otroci spraševali pozimi, saj smo komaj čakali, da sneg pobeli Cerknico.

Tudi takrat so bile zime, ko med počitnicami ni bilo snega. Ko pa je snega nametlo dovolj, da so s petero pari konj, ki so vlekli lesen plug, splužili ceste, smo se otroci pognali na cerkniške klance. Strahu pred avtomobili ni bilo, le kašne vprežne sani so z zvončkljanjem kraguljčkov pridrsele mimo.

Sankalo in smučalo se je po Kostelinovem klancu, pod kaplanijo, pod farovžem, pa tudi po Veliki gasi, po Vidmu od farovških “štal” in dolinah. Fotografija neznanega fotografa prikazuje zimsko veselje na južnem klancu Male gase. Ta klanec je bil bolj strm, kot klanec na severni strani Male gase. Po nekaj dneh sankanja na tem klancu se je na ovinku pri Šemičevi hiši začel taliti sneg, zato smo ga včasih z lopatami na novo nasuli.

Ocenjujem, da je fotografija nastala okrog leta 1975.

Sankači so se pripregli v vlak, ki je drvel po klancu. Nobenega nisem prepoznal, pa tudi štirim drugim prebivalcem Male gase sem pokazal fotografijo, pa niso nobenega prepoznali.

Kraj: Cerknica
Datum: 1975
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 11. 2. 2020
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  2. 10. 2020 08:39

  Na prvih sankah je Homovec Jani, na drugih Vrenko Renato.

 2. Anonimno permalink
  2. 10. 2020 22:57

  Ali je deklica na drugih sankah mogoče Marija Šemrov, stanovali so ob stezi proti Hrenovem MALNU?

 3. Anonimno permalink
  2. 10. 2020 23:33

  Na prvih sankah ni Jani Homovec, ampak Matjaž Pavlin. Tretji, ki sedi na Renatu, bi bil lahko Niko Čulibrk, za ostale ne bi vedel. Slikal nas je najverjetneje Levštkov Tone (saj imam enako sliko v svojem arhivu). Da pa Dušanu in ostalim Malogascem ni uspelo prepoznati nikogar na sliki, je verjeti, saj bi si upal trditi, da tale sankaški vlak sestavlja predvsem mladina iz Brestovih blokov.
  Spomnim se, da smo eno zimo tako zdrsali Malo gaso, da ni tri dni skoraj noben avtomobil pripeljal do vrha. Potem so pa v soboto komunalci s kamiona na roke z lopatami razmetali osoljen pesek. Kljub našemu trudi, ko smo celo Malo gaso pometli, sta sol in sonce naredila svoje in veselja je bilo do naslednje pošiljke snega konec. O, kako lepi in brezskrbni časi so bili to.
  Matjaž

 4. Anonimno permalink
  3. 10. 2020 11:22

  A je možno da bi bil na tretjih saneh Medenov Damjan(mesarjev)?

Dodajte komentar

%d bloggers like this: