Skip to content

1926 Nova vas – Pri Mestkovi štirni

5. 11. 2020

V jedru Nove vasi stojita dva vodnjaka v obliki kamnitih korit – štirni. Zgrajeni sta iz klesanih kamnitih blokov, povezanih po celem obodu z železnim obročem. Manjša, zgornja štirna, ki stoji pred nekdanjo Janezkovo domačijo je sestavljena iz vodnjaka in pretočnega korita. Večja, Mestkova štirna, stoji le nekaj deset korakov od nje in ima en velik vodnjak. Kot pričajo v kamen vklesane letnice so 1863 leta zgradili zgornjo štirno, leta 1893 pa še Mestkovo štirno.

V obe štirni s prostim padom priteka voda iz izvira Sušice pod Volčjanskim hribom, ki je oddaljen približno 600 m. Stari mojstri so prvo vodovodno napeljavo na Blokah izvedli z lesenim vodovodom. Cevi so bile izdelane iz svežih neolupljenih borovih debel premera kakšnih 20 cm. Debla so vrtali z ročnimi svedri in jih povezovali z zabijanjem ošiljenega konca cevi v posnet konec druge cevi. Za povezavo so uporabljali tudi kovinske prstane. Spoje so za dodatno tesnjenje mazali z glino. Po takem cevovodu je čista pitna voda pritekla na sredo vasi. Iz litoželezne pipe – pitnika priteče okoli en liter vode vsakih 5 sekund s stalnim dotokom. 35 kubičnih metrov sveže, čiste vode na dan v dveh štirnah sredi vasi, brez muke – za 19. stoletje nepojmljiv napredek!

Za ohranjanje in vzdrževanje tega neprecenljivega vira so vaščani izoblikovali nepisana pravila o zajemanju vode, napajanju živine, čiščenju izvira, odstranjevanju mulja iz štirne ter varovanju rib, ki so bile najboljši pokazatelj čistosti vode. Dovoljeno je bilo pitje in napajanje živine, prepovedano pa pranje ali umivanje – bog ne daj kopanje. Vodo je bilo treba natočiti v vedra ali drugo posodo in jo odnesti domov. Vodnjaka sta s svojo velikostjo služila tudi kot vodohrama za primer požara.

Z vodovodno napeljavo so se v Novi vasi hitro pričele razvijati gostinska, trgovska in obrtna dejavnost, delovala je pošta. Nova vas je postala gospodarski in upravno središče Bloške planote. Še leta 1900 je imela Nova vas le 36 hiš, Velike Bloke pa takrat 55.

Obe štirni imata še danes originalna izliva – pitnika. Izdelana sta bila v Salmovih livarnah v kraju Blansko na Češkem. Zanimivo, da kot proizvajalec hidro opreme te tovarne obstajajo še danes in so v lasti korporacije Energo – Pro iz Prage, tako kot nekdaj naš Litostroj – danes Litostroj – Power.

V začetku 20. stoletja je Nova vas dobila tudi mlekarno. Potreba po vodi se je povečala, leseni vodovod so zamenjale litoželezne Mannessmann cevi. Zgrajeni so bili prvi vodovodni priključki po hišah, še vedno na prosti pad. Za hišne priključke je bil potreben velik denarni prispevek, po prvi sv. vojni čez 2000 dinarjev. Tako so se posamezni gospodarji začeli ločevati med seboj na “piparje” in “koritarje”. To je vodilo, po znani naši navadi, do pogostih nesoglasij glede vzdrževanja vodovoda, cene priključkov, količine porabljene vode itd.

Boštjanova hiša je imela že precej načeto slamnato streho. Robove in zatrep so že obnovili s strešno opeko. Okolica štirne, okrašena s konjskimi figami in kravjaki, je bila idealen prostor za igre bosonoge vaške otročadi. So pa fantiči kljub vsemu imeli pokrivala in oprte kot Kekec ali Kukavičji Mihec.
Na desni strani ob vodnjaku je viden del Mestkove hiše, na drugi strani ceste pa si sledijo del Boštjanove hiše, Zg. Petrasovi, Peruščkovi, Stričkovi, Srebrnakovi – Šuštarjevi in Modicova gostilna (danes Slamarjevi) z značilnim dimnikom.

Ta dimnik so si zadnja leta za izgradnjo gnezda izbrale štorklje. Kar 29 mladih je do sedaj odletelo iz Nove vasi proti Afriki! Nekaj let nazaj se jih je izvalilo kar 6 in vsi so poleteli.

Ob štirni se odvija živahno vaško življenje, napajanje konj in goveda, zajemanje vode, druženje, izmenjava novic in vaških čenč …

Brez kakšnih natančnih gradbenih predpisov so vse hiše izdelane z značilnimi zatrepi. Frčado so na Slamarjavi hiši odstranili po vojni.

Z izgradnjo današnjega centralnega bloškega vodovoda z zajetji v izviru Iške in kapaciteto 10 l na sekundo, so vaški vodnjaki izgubili svoj prvotni pomen. Vodovod z zelo dobro vodo, pravimo ji kar “Bloški biser”, imajo danes vse vasi na Bloški planoti. Zahvaljujoč domačinom, združenim v Društvo Voda in Občini Bloke, sta vodnjaka v Novi vasi obnovljena, ob zgornji štirni je lep predstavitveni pano in voda teče v veselje domačinov in obiskovalcev, rac in rib.

Viri:

 • Erna Anzeljc – Društvo Voda, Nova vas
 • France Škrabec – Nova vas
 • Slavko Strman – Nova vas
 • Milan Škrabec: Dežela ob Cerkniškem jezeru.

Kraj: Nova vas
Datum: 1926 (ocenjeno)
Avtor: Rado Kregar
Zbirka: Slovenski etnografski muzej
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  5. 11. 2020 09:55

  Bloške štirne so edinstvene. Služijo tudi za orientacijo. Ko mi je moja prijateljica prvič povedala, kje je doma, je rekla, da je njena hiša tretja od druge štirne . Prav od Mestkove naprej.

 2. 5. 11. 2020 11:35

  Kateri kraj se še lahko povabi s tako vodovodno zgodovino ter takim odnosom do vode in dediščine povezano z njo?! Bravo Bločani!

Trackbacks

 1. 1935 Grahovo – Šranga za komandanta Miloševića | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: