Skip to content

1960 Nova vas – Šolsko igrišče

12. 12. 2020

Fotograf Žnidaršič iz Cerknice se je povzpel na zvonik farne cerkve sv. Mihaela in v objektiv ujel celo takratno Novo vas in Nemško vas pa še Bloški hrib na levi in Volčjanski hrib na desni ter med njim cesto iz Nove vasi proti Lužarjem, Velikim Laščam in Ljubljani. V spodnjem delu slike je šolsko igrišče polno otrok. Kaže, da je ravno takrat potekala telesna vzgoja učencev.

Leta 1960 je bila po dolgoletni gradnji dograjena dvorana TVD Partizan v Novi vasi. Zaradi reorganizacije občin, okrajev in kmetijskih zadrug, tudi Občine Bloke in KZ Nova vas, kot glavnih financerjev, se je gradnja vlekla polnih šest let. Dela je izvajalo podjetje Zidar Kočevje in udarniki, člani Partizana Nova vas. Na tej sliki se vidi le velika streha te dvorane na desni strani ceste proti Nemški vasi.

Stara osnovna šola in dvorana sta precej oddaljeni med seboj. S tem je bila praktično onemogočena smiselna uporaba dvorane za šolsko telesno vzgojo med poukom, izjema so bili višji razredi, ki so imeli ponavadi telovadbo zadnjo uro pouka in so odhajali v oddaljeno dvorano. Dvojnost upravljanja in uporabe dvorane med društvom TVD Partizan in Osnovno šolo ni bila najbolj posrečena. V dvorani so se večkrat organizirale razne prireditve, tudi veselice in plesi in po takih dogodkih se dvorana več dni ni mogla uporabljati, saj je pospravljanje, čiščenje in zračenje zakajene dvorane trajalo po več dni. Zaradi vsega tega se je do otvoritve nove šole ob dvorani, ki je bila dograjena leta 1981, še vedno veliko uporabljalo igrišče za staro šolo, posuto z lešem. Na tem mestu sta danes zgrajeni mrliška vežica in čistilna naprava za odpadne vode. V času namenjenem telovadbi, smo otroci pogosto tudi pripravljali drva za zimo ali urejali šolski vrt in šolsko njivo in igrišča velikokrat nismo rabili.

Na igrišču za šolo smo največkrat igrali igro “med dvema ognjema”, kratko smo rekli kar “medvema”. Tudi na tej sliki se ob natančnejšem pogledu vidi, da so učenci igrali to igro. O koristnosti te igre za otroški razvoj nismo nič slišali, vem pa, da smo jo zelo radi igrali. Kaj drugega tudi ni bilo možno, saj košarkarskih košev zunaj ni bilo, odbojkarske mreže tudi ne, pa tudi ravnega sveta za nogomet ne. Današnja teorija pravi, da je ta igra namenjena otrokom že od prvega razreda naprej, ima vse elemente ekipnega športa, kjer se člani ekipe med seboj ščitijo, opozarjajo na napake nasprotnikov in se veliko gibljejo. Igrajo lahko dečki in deklice posebej ali pa so ekipe mešane. V moji generaciji so bili zelo znani igralci Ravenci, kar sedem sošolcev sem imel iz te vasi. Malokdo jim je bil kos, le Novovaščani, sami veliki fantje, Nagode, Petavs, Golob …, so jih včasih premagali. Nasprotnega igralca so znali izbiti z močnim metom žoge, kot bi kosil in temu metu se je bilo res težko umakniti ali celo ujeti žogo.

Med dvema ognjema smo velikokrat igrali tudi ob nedeljah. V Velikih Blokah so imeli usnjeno žogo le pri Mazejevih in je bilo zato na njihovem vrtu vedno glavno zbirališče otrok. Očka Tone je imel za naše igre veliko razumevanja in nas ni nikoli podil.

Na sliki mi je še posebej padla v oči mala hišica s čopasto slamnato streho v desnem ovinku ceste od šole proti središču vasi, z lipo pred hišo. Bila je zadnja hiša s slamnato streho v Novi vasi in se je reklo pri Lukcu. Danes je na tem mestu skladišče Čičkovih palet. Prvi šolski dan sem šel v šolo s sosedom Tončetovim Milanom. Bil je tri leta starejši od mene in že izkušen šolar. Na cesti je bilo polno luž in kravjakov. Milan je vedel, da me je kar malo strah prvega šolskega dne in me je pri Lukcu podučil: “Če se bojiš ali pa se ti ne da iti v šolo, se lahko tu še usedeš v lužo in boš tovarišici povedal, da si moker pa te bo takoj poslala domov in boš fraj za danes”. To njegovo izkušnjo sem vzel na znanje, a je nisem nikoli uporabil. Danes Lukcove hiše ni več, stara šola, kjer smo se pri tovarišici Ivici Škrabec učili lepega slovenskega jezika, ima novega lastnika in se imenuje Hostel Old School Villa.

Razumi, če lahko!

Viri:

 • Zdenka Mazij, Velike Bloke
 • France Škrabec, Nova vas

Kraj: Nova vas
Datum: 1960
Avtor: Jože Žnidaršič, Cerknica
Zbirka: Janez Slavec, Ravnik
Skenirano: 20. 11. 2020
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
 1. gtelic permalink
  12. 12. 2020 09:18

  Hiša s slamnato streho, ki jo omenjaš, je služila kot vikend našemu pesniku Ivanu Minattiju, med drugim, avtorju poznane pesmi: Nekoga moraš imeti rad.

 2. martahren2112 permalink
  13. 12. 2020 23:30

  Lojze, kako prijetni spomini na tista skromna in vendar lepa šolska leta!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: