Skip to content

1936 Rakek – Očala Aviator

22. 12. 2020

Očala Ray-Ban 3139 Shooter (leče G-15) z etuijem, kupljena v Andori leta 1986. Poleg je tudi deklaracija v kateri piše: »RB-3 zelena stekla imajo vpojnost svetlobe, uravnoteženo z občutljivostjo očesa na barve za največjo ostrino. 71% vidna absorpcija svetlobe, 100% ultravijolična zaščita.«

Sončna očala Aviator ali po domače pilotska očala je leta 1936 razvila družba Bausch&Lomb za pilote. Nadomestila so stara pilotska očala, ki so izgledala kot tiste za švasat in so bila težja, debelejša in grša. Takrat se še niso imenovala Aviator. Prepoznavna so postala, ko je med drugo svetovno vojno, oktobra 1944, general Douglas MacArthur pristal na filipinski plaži, oblečen le v očala Aviator in uniformo. Njegove slike so se pojavile v časopisih širom po svetu. Očala so tako postala trajna podoba druge svetovne vojne. Podjetje Bausch&Lomb mu je leta 1987 posvetilo linijo sončnih očal.

Prvi oglasi za očala so zagotavljali pravo znanstveno zaščito pred bleščanjem. Prodajali so jih kot športno opremo. V petdesetih letih so bila del kulturnega sloga, ki je posnemal vojaškega. Ponovno so postala priljubljena v sedemdesetih letih. Nosili so jih Michael Jackson in Tom Cruise (oba sta nosila tudi Wayfarerce), Freddie Mercury, Elvis Presley itd. A ni bil Tom Cruise lep v filmu Top Gun s temi očali? Pa tudi brez njih. Komaj čakam drugi del naslednje leto! Še korona gre mimo, pa bo.

Poleg standardnega modela obstaja več različic. Zasnovana so kot funkcionalna, tehnična in rekreacijska sončna očala. Različico Shooter so pričeli izdelovati leta 1938, Outdoorsman leto kasneje. Oboja imajo obliko obrvi, kar preprečuje, da bi znoj oviral vid uporabnika. Ne moreš verjet, ampak na tem svetu je vse mogoče. Različica Shooter, namenjena športnikom na prostem, je vključevala celo držalo za cigarete, ki je bilo na sredini nosnega mostu. Namenjeno je bilo držanju športnikove cigarete, ko je potreboval obe roki, npr. pri golfu. Šport in cigarete, včasih je šlo, sedaj je pa kaj takega nepojmljivo. V današnjih časih to držalo imenujejo luknja za nečimrnost. Leta 1953 so predstavili leče iz kaljenega stekla G-15. Nevtralne sivozelene leče oddajajo 15 % dohodne vidne svetlobe in hkrati zagotavljajo naravno porazdelitev barv in kontrasta.

Slovarček:

 • absorpcija: sprejemati vase; vpijati, vsrkavati: les absorbira vlago; absorbirati pline, svetlobo

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1936
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 5. 10. 2020
Oblika: fotografija predmeta

2 komentarja leave one →
 1. Tatjana permalink
  22. 12. 2020 20:11

  Dva taka etuija sta tudi pri nas doma. Prinešena okrog leta 1980 iz Kanarskih otokov, še vedno enaka kot takrat, torej kvaliteta velja.

 2. alojzmazij permalink
  23. 12. 2020 18:30

  Pred l.2000 sem taka Ray-Ban očala s stekli Bausch & Lomb in enakim etuijem kupil v Portorožu. L. 2003 smo se odpravili na morje, prvič na Hvar. Ray-Banke seveda z mano. Bratranec Jože je za vsak slučaj kupil še novo avto karto Marco Polo, pa smo krenili eden za drugim. Karta je kazala novo, široko prečno cesto iz Delnic v Otočac. In smo probali. Kmalu za Mrkopljem nikakršne ceste več, le neskončne gozdne ceste in vlake pod Bjelolasico. Končno je Jože ustavil, nismo vedeli ne naprej ne nazaj. Na našo veliko srečo se je od nekje pokazala enota hrvaške vojske s terencem. in nam dopovedala da karta ni taprava, in kam naj krenemo, da se privlečemo do Jezeran. Ko smo končno krenili sem čez nekaj časa z grozo ugotovil, da so ob postanku izginila moja očala! Saj veste kako gre potem. Irena je ugotavljala: gotovo si jih odložil na haubo in so padle dol, morda jih je vzel kakšen vojak, kaj vraga nosiš taka fina očala ven iz avta v gozdu itd itd…Ko smo bili hvala bogu spet na avtocesti smo končno ustavili, saj je tudi Ireno nekaj natiskalo na sedežu. Glej no! Cel čas je sedela na očalih! Res so dobre. Bile so zvite na vse strani, a sem jih kar sam poravnal in še danes me zvesto spremljajo v avtu.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: