Skip to content

1968 Rakek – Revija Burda

13. 02. 2021

Prva številka revije Burda moden je izšla leta 1950. Izdala jo je Aenne Burda. Ideja za revijo se ji je porodila, ko je njen sin potreboval novo zimsko jakno. Ko je v spalnici premišljala, kaj naj naredi, je na postelji zagledala odejo in jo sešila iz nje. Sosede so bile vzhičene in so jo prosile, naj jim razloži, kako jo je naredila. Leta 1952 so reviji prvič priložili krojno polo. Bila je prva zahodna revija, ki je začela izhajati v Rusiji leta 1987 in na Kitajskem leta 1994. Prodajajo jo v več kot sto državah v sedemnajstih jezikih. Na področju Jugoslavije jo je bilo moč kupiti le v Sloveniji in na Hrvaškem.

V Jugoslaviji je bilo do revije težko priti. Malo je bilo tujih revij, ki bi jim bile priložene krojne pole. Moja teta, ki je bila bolj omikana (beri: mož je imel veliko plačo in devize), je imela revijo naročeno iz Nemčije. Enkrat sta se s stricem prerekala za oslovo senco in stric ji je zabrusil naj neha, ker ji sicer Burde ne bo plačal, pa naj gre na mednarodno sodišče v Haagu. Takrat sem prvič slišala, da obstaja tudi kaj takega, kot je mednarodno sodišče. Greh ni, lepo pa tudi ne.

Poleg lepih slik in veliko reklam je revija prinesla tudi nasvete za ročna dela: pletenje, kvačkanje, vezenje in kuharske recepte. Za multipraktika, ki vse našteto obvlada, boljše revije skorajda ni. Kdor je kdaj videl krojno polo dobro ve, da moraš imeti sokolski vid in mirno roko, da se znajdeš v labirintu različnih črt. Zraven Burde paše časopis Delo. To pa zato, ker je ravno tako velik kot krojna pola in lahko kroj brez težav preneseš. Z njeno pomočjo še vedno šivam. Nekdaj sem zase in za sina, zdaj pa za vnukinji. Zase le še kaj razširim. Za to pa ne potrebujem krojne pole.
Pred dnevi sem bila precej razočarana, ko sem v trgovini z blagom na metre vprašala, če imajo kakšno blago za otroške hlače. Trgovka mi je rekla, da prodajajo le še dekorativno blago, ker nihče več ne šiva in me napotila v Ljubljano. Dovolilnice za prehod meje mi pa ni hotela dati.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1968
Avtor: Burda-Druck Offenburg
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 12. 11. 2020
Oblika: revija

2 komentarja leave one →
  1. martahren2112 permalink
    13. 02. 2021 10:32

    Tudi jaz sem si nekaj malega sešila s pomočjo Burdinega kroja, več pa sem uporabljala posebne izdaje za pletenje in ostala ročna dela. Dolgo sem si želela damastni prt, ki ima v vzorcu vtkano “panama” tkanje, da si mogel vesti s križčki. Končno sem na izletu na Dunaju dobila tako blago, da mi prt krasi mizo.

Trackbacks

  1. 1968 Rakek – Revija Neue Mode | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: