Skip to content

1961 Limski zaliv – Počitnice na morju

5. 03. 2021

Slika je nastala poleti leta 1961 na izletu v Limski zaliv, ko smo dopustovali v Poreču. Jaz sem oblečena v svetlo rožasto poletno oblekico, moj bratranec Vlatko pa v kratke hlače in bombažno pisano srajčko. V ozadju je del vikinškega naselja, ki so ga zgradili za potrebe filmskega snemanja. Jaz sem jeseni tega leta krenila v prvi razred Osnovne šole “Vaso Pelagić” v Zenici, saj sem v marcu dopolnila že sedem let, Vlatko pa je imel tedaj šele dobra štiri leta. Moj oče je večkrat povedal, da se je zavestno odločil, da ne grem v šolo leto prej, torej s šestimi leti in pol, ter da raje še malo uživam na svobodi, kajti potem sledi neizprosen tempo vsakdanjega življenja vse do upokojitve. Ta očetov stavek sem si že kot otrok zelo zapomnila.

Izleta v Limski zaliv sva se z bratrancem zelo veselila, saj so tudi na tej lokaciji snemali v letu 1958, torej tri leta prej, film Vikingi z znamenitim igralcem Kirkom Douglasom v glavni vlogi in je ostalo od tedaj še nekaj hišk, kulis s prizorišča snemanja. V Limskem zalivu smo si ogledali, kako gojijo ostrige. V edinem lokalu ob zalivu smo pili hladno legendarno cockto – pijačo naše mladosti. Bilo je prijetno, le dostopna cesta do lokala je bila ozka, strma in brez kakršnekoli zaščitne ograje. Z bratrancem naju je bilo precej strah te nevarne, ozke strmine.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja smo s teto Ljubico in stricem Urošem Domiceljem dopustovali v Počitniškem domu Iskra Kranj v Poreču, vedno v mesecu juliju, za deset dni. Kadar smo imeli srečo, smo dobili sobo z balkonom in pogledom na morje ter na glavno Poreško promenado oziroma rivo. Morje je bilo tedaj zelo čisto, saj ni bilo dosti plovil, kaj šele množičnega turizma, tedaj je cvetel predvsem sindikalni turizem.

Na morje smo se iz Ljubljane odpravili s fičkom, bil je svetlo zelene barve, še sedaj se spomnim registrske številke LJ 40-51. Tedaj nismo še poznali klimatskih naprav, na pot smo se odpravili dovolj zgodaj, da ni bilo prevroče, saj smo bili zelo veseli, da gremo na morje po edini možni poti, po serpentinah pri Planini do Postojne in počasi naprej do Poreča. Hrana v počitniškem domu je bila precej skromna. Za kosilo so večkrat postregli ocvrte sardelice in malo krompirjeve solate. Zajtrki so bili sladki, včasih tudi z malo salame in sira h kruhu ter bela kava ali čaj. Imeli pa smo srečo z natakarjem, ki je bil res hiter, zlasti za tiste socialistične čase, ko se nikomur ni nikamor kaj dosti mudilo. Zato je dobil naš laskavi vzdevek “Speedy Gonzales“, in sicer po hitu tega leta, ki je izšel spomladi 1961. V času letovanja v Poreču smo se pogosto kopali tudi na otočku Sveti Nikola. Na manjšo ladjico smo se vkrcali pri Hotelu Riviera in že čez nekaj minut smo bili na drugačni plaži. Ker se je dopustu bližal konec, smo zadnji večer pred odhodom domov odšli na večerjo v neko konobo v Poreču. Bila je precej temačna in se živo spominjam, da so bile mize kar vinski sodi. Jedli smo dober istrski pršut, razne sire, domači kruh. Teta in stric sta si privoščila še kozarec rdečega vina. Midva z bratrancem sva imela nekaj prihrankov iz šparovčka in sva se sama priglasila, da bova prispevala k večerji. Vsi štirje smo bili po večerji zelo dobre volje in je vse “štimalo”. Ko pa smo prišli v sobo počitniškega doma je bilo najinega veselja z bratrancem naenkrat konec. Jokala sva kot dež, da sedaj nimava več nobenih prihrankov.

Na tej sliki z bratrancem sediva na zidku ob morju in veselo pozirava. Fotografija je najverjetneje nastala na krajšem izletu v Rovinj, ki je pravi istrski biser. V ozadju je videti le en manjši čoln in del hiš ob morju. Vedno pa smo se nasmejali bratrancu do solz, ko je rekel: “Ne želim obleči te srajce, ker ima letalske rokave!” Njegova mama je namreč po pranju bombažno srajčko še poškrobila in nato polikala, tako da je rokav šel v špico. Iz zagate si je bratranec pomagal tako, da je zadevo z mečkanjem nekoliko omilil.

Prispevek je napisala: Jasna Kalemba Lavrenčič.

Kraj: Limski zaliv in Rovinj
Datum: poletje 1961
Avtor: Uroš Domicelj
Zbirka: Jasna Kalemba Lavrenčič
Skenirano: 6. 2. 2021 (Janez Lavrenčič)
Oblika: dve skenirani datoteki

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: