Skip to content

1988 Postojna – Motel Proteus

21. 04. 2021
tags:

Na sliki je motel Proteus v Postojni, ko je bil še lep in dobro obiskan. Na terasi je polno gostov. Marele so v državnih barvah – rdeče, bele, plave. Zvezde so se pokazale, ko so prejeli račun. Zdaj grdo propada. Na desni je prizidek, v njem pa domuje pogrebno društvo. Kakšna simbolika!

Pomemben je dogodek, ki se je na tem prostoru pripetil poleti 1985. Glavni v tej anekdoti je naš občan. Policija je imela novo pridobitev – kolesa. Šef je naročil miličarjem, naj se malo popeljejo po Postojni na opazovanje. Eden od miličarjev, rekli mu bomo Janez, se je odpravil proti motelu. Bilo je zgodaj dopoldan, sonce je sijalo. Vrata motela so bila širom odprta. Janez se je na začudenje gostov, ki so ravno zajtrkovali, pripeljal s kolesom prav za šank. Tam je sestopil s kolesa, postavil tačko in se naslonil na šank. Natakarica ni bila preveč presenečena, gostje pa veliko bolj. Predenj je brez vprašanja postavila pivo. Malo sta poklepetala, in ko je piva zmanjkalo, je tačko odmaknil, z eno nogo stopil na pedalo, z drugo malo potekel, kot se pri štartanju kolesa zagre in odpeljal skozi vrata na drugem koncu šanka. Za njim je ostala prašna sled kolesa na parketu in začudeni obrazi gostov.

Razglednica je potovala v Skopje. Poslal jo je vojak ali pa turist.

Kraj: Postojna
Datum: 1988
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 17. 3. 2021
Oblika: razglednica

8 komentarjev leave one →
 1. 21. 04. 2021 08:36

  Si predstavljam, da je motel deloval ob kakšni glavni cesti.

  Njegovo iskanje s pomočjo pogrebnega podjetja se ne obnese, saj slednjega e-iskalnik umešča k postojnski železniški postaji. Zato bi bila za nepoznavalce zelo dobrodošla oznaka motelove lokacije na zemljevidu Postojne ali vsaj ime ceste, kjer je obratoval.

  Sicer pa zanimivo. Hvala!

 2. Anonimno permalink
  21. 04. 2021 08:37

  Ja prelepa zgodbica.Pozabila si napisati , da se je tam prelepo plesalo.Običajno so gostinci vedno delali ob koncu leta,so pa v januarju imeli svoj ples. Bilo je čudovito , je pa res , da sem bila takrat mlada in je bilo življenje sploh čudovito.

  • Ivanka Gantar permalink
   21. 04. 2021 08:54

   Nekaj sem si pustila na zalogi. Za vsak slučaj, če se pojavi še kakšna slika.

 3. Anonimno permalink
  21. 04. 2021 09:38

  Ja tistega poletnega dne, sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja,ko se je “Janez” pripeljal s kolesom v motel je bilo res vroče. Elegantno je vijugal med mizami in parkiral pri šanku. Bil je urejen in opremljen po “pravilu službe”, hlačnici pa je imel speti z lesenima ščipama (ščipalki za perilo), da se ne bi umazali z oljem s katerim je bila namaščena ketna (veriga) kolesa.
  Po odmevni promociji koles v milici je tistega dne o svoji dobronamernosti prepričal tudi svojega šefa Pogrčina, tako, da promocija v Proteusu ni imela resnih posledic.

  Je pa bil miličar “Janez” zaradi svoje hudomušnosti zelo priljubljen med ljudmi.

  Ivanka, o njegovih dogodivščinah v milici bi lahko napisali knjigo in prepričan sem, da bi bila uspešnica.

  • Ivanka Gantar permalink
   22. 04. 2021 13:52

   Pa ne samo v milici. Kadar je bil on v družbi, sem se še tri dni potem smejala.

 4. Anonimno permalink
  21. 04. 2021 17:48

  Tudi mi smo nekajkrat tu plesali za Silvestrovo okoli leta 1982-1985.
  Pa tudi v hotelu Kras in na Kaliču smo bili večkrat bilo je luštno saj smo bili takrat še mladi.
  In brez Rakovega Škocjana in disko kluba tudi ni šlo.
  Ostal je le spomin pravi ena pesem.

 5. Drago permalink
  24. 04. 2021 08:36

  Tudi midva s prijateljem sva v studentskih letih sem peljala dve stoparki iz Marseilla na pijaco. Kdo ve kje je sedaj lepa Nicole?

Dodajte komentar

%d bloggers like this: