Skip to content

1944 Štajerska – Tomšičeva brigada in fant, ki je pobegnil z Ulake (drugič)

27. 04. 2021

Bralec naše spletne strani Franc Bavec iz Podcerkve je v odziv na prispevek o Tonetu Antončiču z Vrhnike posredoval fotografijo, ki je bila objavljena v knjigi Francija Strleta Tomšičeva brigada 1944. Na njej je med drugimi tudi fant, ki je Italijanom pobegnil z morišča na Ulaki Tone Antončič, tokrat kot ekonom štaba Tomšičeve brigade. Sedi spredaj kot drugi z leve poleg harmonikarja.

Ko je avgusta 1942 ušel dobesedno izpred cevi italijanskih mitraljezov, je moral Tone Antončič najprej okrevati po strelni rani na nogi, potem pa se je vrnil v Tomšičevo brigado. Na sliki ga vidimo v vlogi, ki jo je lahko opravljal le najbolj zaupanja vreden človek, kar je mladi Tone po vsem kar je doživel, gotovo bil. Pri svojem delu je moral biti res skrben, zanesljiv, predvsem pa zaupanja vreden, saj bi v nasprotnem primeru lahko povzročil strahotno škodo. Ob tem Franc Bavec omenja še to, kako je tudi Matevž Hace, komisar 14. divizije, brezpogojno zaupal le domačim ljudem, ki so šli z njim v gozd in jih je dobro poznal že od prej.

Letnico nastanka fotografije sem ob neupoštevanju vojnih okoliščin prvotno postavila v leto 1943 – torej po ocenjenem času, ko se je mladi partizan Tone vrnil v svojo brigado in pred majem leta 1944, ki je naveden kot čas smrti enega od mož na sliki. Vendar je Bavec, ki podrobno pozna pot 14. divizije na Štajersko, kjer je bila kot njen sestavni del udeležena tudi Tomšičeva brigada, postavil natančnejši časovni okvir nastanka slike:

14. divizija je, potem ko je šestega januarja 1944 odšla na pot, v noči s šestega  na sedmi februar 1944 prečkala reko Sotlo s hrvaške strani in nadaljevala pot na Štajersko. Po tem je imela tri tedne hude boje, bila razbita in se spet zbrala šele šestindvajsetega  februarja 1944. Tako slika ni mogla nastati pred koncem februarja 1944 in ne po maju 1944, sodeč po odsotnosti listja na  drevju pa najverjetneje aprila ali v začetku maja 1944.

Imena fotografa ne poznamo.

Viri:

  • France Bavec, Podcerkev, marec, 2021, ustno
  • Franci Strle: Tomšičeva brigada 1944, Založba Obzorja Maribor, 1995, izšla ob 50-letnici pohoda 14. divizije na Štajersko

Kraj: nekje na Štajerskem
Datum: med aprilom in začetkom maja 1944
Avtor: ni znan
Zbirka: knjiga Franci Strle: Tomšičeva brigada 1944
Skenirano: —
Oblika: fotografija iz knjige

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: