Skip to content

1977 Beograd – Revija Front

4. 05. 2021

Pričujoča številka revije Front je v celoti posvečena Titu, njegovi misli in delu, dosežkih in poti jugoslovanskih narodov pod njegovim vodstvom. Naslovnica predstavlja njegov obisk v vojaškem pristanišču Lora. Tam je ob 35-letnici vojne mornarice pregledal vojaške ladje, mornarje, gojence vojaških šol in častnike Vojne mornarice Jugoslavije.

Front je bil ilustrirani vojaški list JLA. Prva številka je izšla 25. februarja 1945 v vseh jezikih narodov Jugoslavije. Izdajal ga je Propagandi oddelek Vrhovnega štaba NOV in POJ. Z izdajanjem je nato nadaljevalo Ministrstvo za narodno obrambo. Po ustanovitvi revije Narodna armija pa je izhajal pod njenim okriljem. Prvi dve številki sta izšli v Beogradu še v času zaključnih operacij za osvoboditev Jugoslavije. Ker so bili prvi prispevki v tej reviji s fronte, je dobila ime Front. Le-ta je narekoval nadaljnji razvoj vojaškega tiska, hkrati pa je bil tudi predhodnik jugoslovanskega revijalnega tiska. Kot propaganda vojaška publikacija za JLA in državljane je javnosti s sliko in besedo predstavljal predvsem življenje in razvoj JLA. Sčasoma so se reportaže razširile na vsa področja vojaškega, družbenega, gospodarskega in političnega življenja v državi. V njem so bile priloge o najpomembnejših dogodkih v državi in dosežkih v socialistični izgradnji. Vseboval je reportaže iz NOV in jugoslovanske vojaške zgodovine, informativne potopise iz tujih dežel, zanimivosti s področja znanosti in tehnologije v vojni in miru, šport, zabavni del in še mnoge druge stvari. Do leta 1958 je izhajal enkrat ali dvakrat mesečno na približno 24 straneh. Avgusta 1958 se je razširil na 32 strani in izhajal dvakrat mesečno. Poprečna naklada je bila 15.000 izvodov.

Predsednik Tito je revijo dvakrat odlikoval: leta 1965 z Ordenom za vojne zasluge z veliko zvezdo ter leta 1975 z Ordenom bratstva in enotnosti z zelenim vencem. Kolikor mi je uspelo ugotoviti, je revija kot »predstavnica« JLA izhajala do leta 1990.

***

Sliko Tita v prav taki admiralski uniformi le z več odlikovanji smo imeli tudi pri nas. Nekega dne je stric prinesel dve Titejevi sliki, ki sta bili že v romu. Na eni je bil v letalski, na drugi pa v admiralski uniformi. Ata je vprašal, katero hoče in izbral je belo. Obesil jo je levo od Kristusa, ki je visel v kotu. Ne vem sicer, če je imelo to kak globlji pomen, saj vsi vemo, da se levi razbojnik ni spokoril, je pa vsak, ki je v kuhinjo vstopil, najprej zagledal sliko in večina je rekla: »O, Tita imate!« Ob prvem beljenju je slika izginila neznano kam. Še do danes je nisem našla. Ker bi ga ponovno obesila. Kristus je pa ostal.

Slovarček:

 • JLA: Jugoslovanska ljudska armada
 • NOV: Narodnoosvobodilna vojska
 • POJ: Pokrajinski odredi Jugoslavije
 • rom: okvir

Viri:

 • Vojna enciklopedija Jugoslavije

Kraj: Beograd
Datum: 1977
Avtor: —
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 12. 11. 2020
Oblika: revija

3 komentarji leave one →
 1. alojzmazij permalink
  4. 05. 2021 07:50

  Na današnji dan l.1980 je v ljubljanskem Kliničnem centru Tito umrl. Bila je nedelja popoldne, konec prvomajskih praznikov, ko se je na televiziji pojavil napovedovalec Tomaž Terček in sporočil to novico. Končalo se je neko obdobje, vse nas je, hočeš ali nočeš, nekako zazeblo pri srcu. Pokazalo se je, da ne zastonj.

 2. 4. 05. 2021 09:15

  … Zdaj pa Tito s kraljem Matjažem spi pod goro Peco, ljudstvo pa čaka, da se jima brada devetkrat ovije okoli mize…

 3. Darinka Ogorevc permalink
  27. 04. 2023 12:16

  Zdravo….arhiv revije Front iz leta 1983..kje lahko najdem ? Hvala

Dodajte komentar

%d bloggers like this: