Skip to content

1942 Markovec — Matko Melhior – Milče

4. 06. 2021

Približno in s precej ugibanja za silo prevedeni dokument na sliki je poročilo poveljnika 11. grupacije GaF, ki je bila sestavni del 11. armadnega korpusa italijanske okupacijske vojske. Dokument nosi številko 139 in datum 13. 1. 1943, XXI (21. leto fašistične vladavine), katerega predmet je Matko Melhior, sin Janeza in Marije, roj. Giandek, rojen 6. 1. 1887 v kraju Primano (?) (del Bitnje …), kmečki prebivalec.

Poročilo je naslovljeno na Komando armadnega korpusa, Uradu politične policije, označeno s P.M. 46 in v prilogi naj bi imelo list št. 7245 z dne 31. 12. 1942.

Poročilo navaja, da je bil imenovani ujet med očiščevalno operacijo dne 19. 12. 1942 od pododdelka iz Cerknice v predelu Županov laz, 31. 12. 1942 pa je preminil od orožja. Podpisal ga je brigadni general Carlo Ghe.

Za pustim uradnim poročilom o usmrtitvi stoji pretresljiva zgodba.

Med obema vojnama je s Primorske z družino v Markovec prišel Melhior Matko, ki so ga klicali Milče ali Milan. Zaposlil se je na Špetnakovi žagi, hčeri Anica in Vida pa sta delali pri Ipavčevih, kjer so imeli gostilno.

Ko je prišla okupacija in z njo poleti 1942 strašna roška ofenziva, je rekel Matko: “Če sem se od tam umaknil, pa so fašisti za mano prišli, jih ne bom zdaj pa tukaj čakal!” In je šel k partizanom, rekoč: “Me bodo že kaj uporabili, čeprav sem že star.” Imel je petinpetdeset let. In res: ko so se septembra 1942 partizanske družine pred grožnjo s smrtjo umaknile v snežniške gozdove, je Pavličev Tone iz Podcerkve v civilni logor* pripeljal tudi svoje krave. Melhiorju so rekli: “Milče, ti jih boš pa pasel!” “O, bom, saj to pa znam!” je rekel. Pridružila sta se še Jože Maslo in njegov brata, stara petnajst in šestnajst let, da bi mu pomagala in tako so vsako jutro gnali krave na Županov laz na pašo, zvečer pa spet nazaj in na molžo, ki je dajala dragoceno mleko najmlajšim beguncem v civilnem logorju – trem novorojenčkom in drugim dojenčkom.

Ko so belogardisti in Italijani 19. decembra 1942 napadli civilni logor, so najprej naleteli na te tri pastirje na Županovem Lazu in jih aretirali, živali pa odvzeli.

Vse tri so najprej zaprli v belogardistično postojanko v Pudobu. Melhiorja so 31. 12. 1942, na silvestrovo, ustrelili v Starem trgu nasproti Štancarjeve hiše, kakih 60 m čez cesto ob kamnitem robu travnika, poraščenem z nekaj grmi. Strelski vod so sestavljali trije belogardisti in trije italijanski karabinjerji.

Oba brata Maslo so odpeljali v zapor za mladoletne na Poljanski cesti v Ljubljani. Vendar ne za dolgo. Čez en teden so v zboru civilnega logorja pod Snežnikom na olajšanje vseh navzočih povedali, da sta od tam oba njihova mlada tovariša pobegnila. Matkovi hčeri, Anica in Vida pa sta bili do konca vojne bolničarki v eni od partizanskih enot.

Ko smo v prispevku “1917 Vrhnika – Oščevi pred in med drugo svetovno vojno” (povezava) omenili ime Melhiorja Matka, se je z dragocenimi dopolnitvami oglasil bralec iz Matkovega domačega kraja, ki je zapisal nekoliko drugačno verzijo o smrti Melhiorja Matka. Žal se nobeden od obeh pričevalcev, ki sta bila tedaj še otroka, ne spominja drugega kot to, kar smo zapisali oziroma kar izkazuje dokument in nam podrobnejše okoliščine smrti Melhiorja Matka ostajajo neznane, kar pa navedb našega bralca na žalost nikakor ne izključuje.

* Civilni logor – taborišče partizanskih družin v gozdovih pod Snežnikom, najprej imenovano Poliški, potem pa Slivniški bataljon, ki je bil v sestavu Notranjskega odreda in je deloval od 2. septembra 1942 do maja 1943. Ko so 19. 12. 1942 belogardisti in Italijani napadli civilni logor, je zaradi pomena te vojaške operacije v Loško dolino, tako rekoč na bojišče, prišel general Ghe, ki je ob tej priložnosti obiskal tudi šolo in bil zgrožen, ker učenci niso znali ali niso hoteli zapeti fašistične himne …

Slovarček:

 • GaF: Grenadieri alla Frontiera – italijanska vojaška obmejna formacija

Viri:

 • Ladica Štritof, Koper, april 2021, ustno
 • prof. Anton Avsec, Medvode, april 2021, ustno

Kraj: ni znan
Datum: izdaja dokumenta 13. 1. 1943, kraj ni naveden
Avtor: —
Zbirka: prof. Anton Avsec
Skenirano: 26. 4. 2021
Oblika: kopija dokumenta

6 komentarjev leave one →
 1. anonimnež permalink
  4. 06. 2021 18:04

  Občina Ilirska Bistrica danes, 4. junija, slavi občinski praznik v spomin na krvave dogodke, ki so se zgodili pred 79 leti. Tedaj so iz Reke prišli Italijani (fašisti in škvadristi) in požgali sedem vasi, ustrelili 33 talcev in v internacijo izgnali več kot 450 prebivalcev. Med požganimi vasmi je bila tudi Dolnja Bitnja, kjer je imel trdno domačijo zgoraj imenovani Melhior Matko – Milče, po domače Kovačev. Napačno je zapisano :”Med obema vojnama je s Primorske z družino…”Pravilno je : Tega dne 4.junija 1942 je gospodarju, ki je imel dom nekoliko nad središčem vasi, s celotno družino uspelo čudežno pobegniti na Notranjsko, kjer so se vsi priključili partizanom saj so z njimi sodelovali od začetka vojne. Melhior Matko je bil udeleženec I. svetovne vojne na strani Avstro ogrske armade, bil hraber in tudi odlikovan. Čeprav je Italija vojno izgubila, mu je kasneje za dolga leta zavladala, mu požgala dom, družino dobesedno razbila njega pa ubila, kar je razvidno iz dokumenta. Primano je italijansko ime za Prem, kjer je bil rojen pesnik Dragotin Kette in je na vrhu vzpetine. Dolnja Bitnja je vas pod Premom ob sami cesti Postojna -Ilirska Bistrica. Maša za pobite talce je vsako leto v cerkvi Svete Helene na Premu in tudi letos bo.

 2. 4. 06. 2021 19:34

  Spoštovani,
  lepo se vam zahvaljujem za to izčrpno dopolnitev prispevka, saj je tako življenje in delo Melhiorja Matka postavljeno v novo luč.
  Glede navedbe časa prihoda Matkovih v Markovec lahko rečem le to, da je nastala na osnovi zbledelega spomina osebe, ki je bila tedaj otrok, sama pa tega podrobneje nisem raziskovala. Sem pa vesela, da sta prispevek in vaš komentar objavljena prav na občinski praznik Matkove domače občine in na obletnico teh težkih dogodkov, ki ne smejo utoniti v pozabo.

 3. 7. 06. 2021 16:22

  V priloženem dokumentu piše, da je bil Melhior (Mohor po slovensko, Melchiorre ital.) ujet na področju Županovi lazi dne 19.12.1942 in ustreljen 31.12.1942. Izraz “passato per le armi” pomeni, da je bila eksekucija izvededena z ustrelitvijo. Seveda so ga ustrelili Italijani, belogardisti s tem nimajo nič (sicer pa so bile Vaške straže ustanovljene v maju 1942).

  • 7. 06. 2021 16:58

   Podatki iz sistory/si/žrtve : Melhior Matko, kraj smrti Stari trg, pokopan: Podcerkev. Poklic: pastir (res so ga ujeli s kravami na paši), razlikuje pa se datum rojstva. Glede dekliškega priimka matere Marije: ni bila Giandek temveč Čendak.

 4. 7. 06. 2021 20:36

  Najlepša hvala za pomoč pri prevodu in za dopolnitev podatkov!

 5. 12. 07. 2021 18:07

  Še enkrat sem preverila navedbo o usmrtitvi Melhiorja Matka v prispevku. Obstajajo pričevanja, ki celo poimensko potrjujejo prisotnost belogardistov pri tem dejanju, enako kot pri napadu na civilni logor.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: