Skip to content

1949 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 -VI Nogomet 2/2

3. 07. 2021

Izkaznica številka 4865, Doreta Breclja iz leta 1951. Golman brez strahu, ki se ni »šparal« kot se temu reče. Domači igralci so se ob njegovih obrambnih paradah spoštljivo umaknili na varno razdaljo, igralci gostujočih moštev pa so večkrat okusili trdo posredovanje Doreta. Seveda, pa so mnogokrat to posredovanje občutila tudi Doretova rebra.

Vrli srčni fantje, rakovški »fuzbalisti«, dolgoletni golmani NK Rakek, ki so postavili na ogled svoje mišičaste postave. Na sliki od leve: Andrej Kodele, Ante Čonda, Tone Urbas, Miro Šemrov in legendarni Dore Brecelj. Slika je nastala leta 1971 pred golom. Za njimi se vidi Ileničeva mehanična delavnica. Slika je nastala ob 45. letnici delovanja NK Rakek.

Na sliki pa mi vseeno manjka nekaj golmanov, naj jih naštejem vsaj tiste, ki se jih spomnim: Leo Grom, Franci Urbas, Marjan Merhar …
Na zadnji strani lepo izpisani priimki in datum avgust 1971. Dovolj za poznavalce rakovških nogometašev.
Postava NK Rakek iz leta 1965, ko je osvojila Pokal Maršala Tita.

Od leve: Ivo Raljevič, Tone Založnik, Marjan Bajc, Janez Benčina, Dušan Arko, Tone Urbas, Miro Japelj, Brane Mišić, Edo Prešeren, Slavko Drobnič, Janez Mlakar.

Še ena od slik ekipe NK Rakek, ki sem jih dobil iz raznih vetrov in še niso bile objavljene.

Dobri podatki, vendar se nismo popolnoma uskladili med imenom, napisanim na zadnji strani kartice, (Baraga??) in ogledom slike. Odločil sem se za Janeza Benčino.
V šestdesetih letih sem tudi sam sodeloval pri NK Rakek kot delegat podzveze, imenovan s strani NK Rakek. Delegat je predstavnik organizatorja tekmovanja, v njegovi pristojnosti pa je celovit nadzor organizacije in poteka tekme. Funkcija delegata tekme je bila, da preveri ustreznost registracije igralcev, opravljeni zdravniški pregled in piše zapisnik tekme od začetka do konca ter ga zaključi z vpisom vseh zahtevanih podatkov. Po uskladitvi podatkov zapisnik podpišejo predstavnika ekip in sodnik. V kolikor se uradne osebe ne uskladijo, vsaka doda svoje mnenje in ga podpiše, naslednji delovni dan po odigrani tekmi se celotno dokumentacijo tekme posreduje na podzvezo.

Tako se je dogodil lahko rečem incident s strani nogometnega sodnika, ko je ob prekršku sugeriral nasprotnemu igralcu, da naj se postavi bolj levo, ker tam ni branjenega prostora. V tistem trenutku sem protestiral in želel na igrišče, kar mi je preprečil Mihajlo Mišić. On je že vedel zakaj. Namreč kar dva delegata, moja predhodnika, sta dobila prepoved opravljanja funkcije delegata. Tako po dogovoru nisem hotel podpisati zapisnika. Končalo se je z ločenimi zapisniki. No in sedaj še zaključek. Na igrišču smo imeli za slačilnico sodnikov lično leseno hiško, ki je nekoč služila za trafiko. Sodnik se je umaknil v slačilnico, Navijači pa so mu pripravili topel sprejem z udarjanjem s palicami po hiški. In moja funkcija? Pomagal sem jim in ob tem kričal, da bom poklical policijo. Po krajšem ropotu smo vsi prenehali in navijači so se odstranili od slačilnice. S sodnikom (imena zaenkrat ne bom povedal, greh se pove grešnika pa ne) sem se čez dolgo let srečal na sestanku na Gospodarski zbornici. Usoda je hotela, da sva sedela skupaj. Takoj sem ga prepoznal, k sreči pa me on ni. Vprašal me je, od kot prihajam, ko sem odgovoril da z Rakeka, mi je povedal za dogodek rekoč, da ga je rešil pred navijači delegat podzveze. Prav tako pa, da ni več hotel iti soditi na Rakek (»strah je lepa čednost«). Seveda o Rakovškem fuzbalu nisem vedel ničesar, še manj pa, da sem bil jaz osebno tisti delegat.

S temi slikami in dokumenti upam, da dodajam drobec podatkov v mozaik bogate zbirke slik in dokumentov NK Rakek.

Slovarček:

  • fuzbal: nogomet
  • golman: vratar

Viri:

  • Arhiv dokumentov in zapiskov brata Milana o razvoju športa po letu 1946.
  • Tone Urbas

Kraj: Rakek
Datum: 1951, 1965, 1971
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas, Miroslav Juvančič
Skenirano: 22. 1., 2. 3., 5. 3. 2021
Oblika: dokument, fotografije

Dodajte komentar

%d