Skip to content

1958 Rakek – Cesta heroja Iztoka

4. 07. 2021
tags:

Na sliki je Rakek, Cesta heroja Iztoka, sedaj Na vasi. Posnetek je natisnjen na navadnem fotografskem papirju in ni bil narejen v tiskarni kot razglednica. Ima nazobčan rob, kar pri razglednicah ni bilo neobičajno, stalna praksa pa tudi ne. Zadnja stran je bila prazna. Kasneje je nekdo pritisnil žig Rakek in napravil črte. Tako se je fotografija prelevila v razglednico. Na levi je Lukava hiša, za njo Turšičeva in naprej njihov hlev. In tako pridemo vse do cerkve in čez Postojnsko cesto na Škocjansko pot, ki ji po domače rečemo Ulce. Po njej pridemo do Borovega gaja. Naravnost naprej čez železnico smo hodili v Škocjan. Nekoč sem prijateljici rekla, da je najbrž vse zaraščeno in ne bi več našla poti. »Ne«, je rekla, »vse je posekano. Sem se izgubila, ker ni ničesar za orientacijo. Še dobro, da sem srečala enega gozdarja.«

Cesta heroja Iztoka, na kratko CHI je še makadamska. Graben je betoniran in očiščen. Tedaj je bil še cestar »pri hiši« in je skrbel za to, da obcestni kanal ni bil poln listja in peska, da je po cesti pobral konjske fige in druge smeti ter zaflikal luknje s peskom. Prometni znak na desni opozarja, da se približujete križišču enakovrednih cest. Leta 1969 so potekale priprave in dogovori za asfaltiranje te ceste. Dogovori so bili realizirani šele leta 1975.
Mitko je konec avgusta 1958 pisal materi in očetu domov v Makedonijo. Ta mesec in tega leta so ljubljanske mladinske delovne brigade izsuševale Cerkniško jezero v Grahovem. Kot kaže, je bil Mitko, čeprav ne domorodec, udeleženec tega dogodka.

Viri:

  • Ljudska pravica (04.09.1958), letnik 24, številka 207. URN:NBN:SI:DOC-NZKEK4IW from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 1958
Avtor: neznan
Zbirka: Andrej Gregorič
Skenirano: 17. 3. 2021
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d