Skip to content

1963 Rakov Škocjan – Pred hotelom

17. 08. 2021

Druščina se je pripeljala do pred kratkim odprtega hotela v Rakovem Škocjanu. Tu jih je neznani fotograf ovekovečil ob Volbenkovem avtomobilu. Slednji je na sliki na levi strani, na desni je Andrej Gregorič. Kdo je dekle vmes, pa ne vemo, ker Andrej tega ni zapisal. Meni se zdi zelo znana.

Zdajle sem se spomnila – Volbenka bo treba vprašat. Poklicala sem ga in takoj se je spomnil, le imena ni več vedel. Gospa je bila tajnica v Trgovskem podjetju Škocjan in je stanovala pri Demšarjevih. Volbenk jo je peljal v Škocjan, Andrej je šel pa zraven.

Mi, ko smo bili malo starejši mulci, smo tudi hodili na izlete. Le eden pa je imel avto. Oranžnega fička. Nekoč se nas je v njem peljalo osem. Bilo je malo tesno, a nismo šli daleč. Lastnik tega fička je bil zelo zabaven, zato smo se radi vozili z njim. Tudi vozili smo se radi. Najbrž bi se z vsakim, le s konjsko vprego ne. Takrat ni bilo moderno, danes bi bil frajer. Nekega lepega dne smo se peljali po Rakeku. Ko je voznik malo pred seboj ob cesti zagledal pešca, je odprl okno in zakričal: »Umakni se, ker nimam trobente!« Jo je imel – hupo in tudi delala je. Nam se je zdelo na smrt zabavno. Kako malo je bilo potrebno …

Podjetje je bilo prvotno ustanovljeno leta 1902 kot podjetje Rasmussen & Ernst v Chemnitzu, leta 1907 pa se je preselilo v Zschopau, v nemških gorah Erzgebirge. Najprej je proizvajalo in prodajalo lovilce odpadnega olja in druge sestavne dele, pozneje še centrifuge vseh vrst in opremo za barvanje. Dobavljalo je tudi avtomobilske dele, kot so blatniki in razsvetljava vozil. Ustanovitelj podjetja Jörgen Skafte Rasmussen je leta 1916 začel eksperimentirati z motornim vozilom na parni pogon in registriral “DKW” kot blagovno znamko. Do leta 1919 se je ime podjetja spremenilo v Zschopauer Motorenwerke in proizvajalo je majhne dvotaktne motorje. To je leta 1922 pripeljalo do uspešne uvedbe motociklov z imenom DKW. Prvi mali avtomobil DKW se je na trgu pojavil leta 1928. Današnja cena starodobnika je od 5.500 evrov navzgor.

DKW, Volbenk, tajnica in Andrej. Še nekaj posebnega je na tej sliki. Ima napako, ki je verjetno nastala po nesreči. V sliki sta dve sliki. Na levi strani je namreč možak. Zgleda tako, kot bi stal na havbi avtomobila. V prvem nadstropju hotela pa je vrh drevesa. Očitno je fotograf premalo previl film naprej. Ko mi je Miloš pripravljal sliko za objavo, mi je napisal: “Pri fotoaparatih na film je bilo treba po posnetku film s posebnim vzvodom ali koleščkom prevrteti naprej na neposlikani del filma. Pri naslednjem posnetku v tem primeru film ni bil dovolj premaknjen in je zato prišlo do prekrivanja posnetkov. To se je takrat dogajalo kar pogosto.”

Ja, Andrej je bil mehanik s srcem in dušo. Na zadnjo stran slike je napisal tisto, kar se je njemu zdelo najbolj pomembno. Podatke o avtomobilu. Pa na srečo še letnico. Pri dvotaktnem motorju je pa tako, da se pri vožnji navkreber batka v motorju pogovarjata: »Daj ti. Jaz ne morem več!«

Slovarček:

  • DKW: Dampf-Kraft-Wagen – parni avtomobil

Viri:

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 1963
Avtor: neznan
Zbirka: Andrej Gregorič
Skenirano: 2. 3. 2021
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. alojzmazij permalink
    17. 08. 2021 20:05

    Kot si napisala Ivanka, dobit čedno punco in prijatelje ni bil problem, če si le imel avto. Zato je na zadnjo stran fotografije Andrej pač zapisal najpomembnejšo stvar- opis avtomobila.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: