Skip to content

1937 Planina – Vilhar in obiskovalci

18. 08. 2021

Pred Vilharjevim spomenikom v Planini pri Rakeku so se slikali Rakovčani, ki so tja prišli na izlet. Spomenik so odkrili 9. avgusta 1931 z vsemi slovesnostmi.

Obiskovalci so pražnje oblečeni in sklepam, da so se tja pripeljali z avtomobilom. Žal lastnik fotografije ni na zadnjo stran napisal ničesar, zato poznam le tri udeležence izleta. Kakšen je bil namen izleta? V Planini je bilo videti marsikaj. Grad Haasberg je še stal in most čez Unico še ni bil potreben obnove. Nasproti spomenika stoji rojstna hiša Miroslava Vilharja. Leta 1938 so na njenem dvorišču odkopali kamnito ploščo iz rimske dobe z latinskim napisom. Merila je 70-krat 40 cm in je bila z železnimi žeblji pritrjena na kamenje v tleh. Začasno so jo spravili v gostilni pri Demšarju. Morda pa so prišli k Demšarju na pohano piško in potem še izkoristili priložnost za fotografiranje ter tako združili prijetno s poučnim. Gostilna pri Demšarju je bila znamenita, saj je v njej nekoč jedel celo Tito. Mi pa smo šli velikokrat h Kosmati taci.

Včasih smo ljudje radi hodili na izlete, a se prav daleč nismo odpravili. Res se počasi daleč pride, toda peš ali s kolesom ne predaleč. Kot mulci smo šli velikokrat v Planino s kolesi. Ne na kopanje, voda je ledena. Lušno se je bilo peljat navzdol po klancu in rezat ovinke. Nobenih kolenčnikov, komolčnikov in čelad nismo imeli. Tudi padel ni nikdar nihče. Za nazaj smo vedno iskali krivca – tistega, ki se je spomnil Planine, ko smo stoje poganjali kolesa v klanec ali pa pešačili poleg njega. Danes eni kolesarijo za šport in kondicijo, drugim se ne da. Meni je več ljudi reklo, naj se ne »zaje****m« s kolesom, ker sem prestara in me bo še kakšen avto zbil. Pa nihče ne bo hranil mačke in zalival paradajzov. Po pravici – se mi pa tudi ne da. Nimam časa, saj sem v penziji.

Na desni je Ivan Gregorič, poleg njega njegova žena Danica, pred njima sin Janez. Ostalih ne poznamo.
Prostor med državno cesto Planina-Logatec in banovinsko cesto Planina-Rakek je postal Vilharjev trg. Na tem mestu so postavili spomenik, doprsni kip iz brona v dvakratni naravni velikosti. Temeljni kamen je iz najboljšega nabrežinskega kamna. Spomenik je visok 4 metre in 4o centimetrov. Izdelal ga je akademski kipar Ivan Sajovic.
Glede na skromne podatke sem letnico nastanka fotografije ugibala glede na starost Ivanovega sina Janeza. Na sliki ima kakšna štiri leta, rojen pa je bil leta 1933.

Viri:

Kraj: Planina pri Rakeku
Datum: 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Andrej Gregorič
Skenirano: 2. 3. 2021
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Tatjana permalink
  18. 08. 2021 17:03

  Prvi z leve naj bi bil Rudolf Demšar, poleg njega pa njegova žena Stana roj. Svet (Lukova z Vasi).

 2. martahren2112 permalink
  18. 08. 2021 23:00

  Ivanka, ti pa res znaš popestriti prispevke s prijetnimi dogodivščinami.

Trackbacks

 1. Planina – Miroslav Vilhar | Obeležja

Dodajte komentar

%d bloggers like this: