Skip to content

Iga vas 1968/69 – 1. razred

19. 08. 2021

Fotografija učencev z učiteljico prvega razreda in razredničarko Pavlo Lavrič je nastala na zelenici pred KZ ob cesti, ki vodi v Kozarišče. V ozadju sta mogočna igavaška šola in Mlakarjeva hiša na desni, kjer je bila takrat v pritličju trgovina z mešanim blagom.

Prva zaposlitev učiteljice Pavle Lavrič je bila na OŠ v Loškem Potoku, kjer je dve leti učila na predmetni stopnji biologijo, kemijo, zgodovino in zemljepis. V šolskem letu 1963/64 je poučevala drugi razred v Begunjah pri Cerknici, se poročila in se naslednje leto preselila na Podružnično šolo Iga vas, kjer je poučevala prvi razred in v šoli stanovala do 1973. leta. To je bil njen prvi prvi razred, nato pa ga je učila skoraj vsako leto, le kasneje v Starem trgu je po potrebi učila tudi v drugem razredu. Več let je poučevala tudi otroke v mali šoli. Starši in učenci so jo spoštovali, ker je bila dosledna in natančna pri podajanju snovi in jih je znala motivirati. Mnogo generacij je opismenila in jim dala osnovo za uspešno delo naprej. Ko je prvo leto učila v Iga vasi, so na šoli učile še Ivanka Kordiš, Jožica Obreza por. Ožbolt in Marta Nardin.

Po smrti Ivanke Kordiš je poleg poučevanja prevzela še vodenje šole. Skrbela je, da je pouk nemoteno tekel, za tekoče zadeve na šoli ter za povezavo s centralno šolo. O bivanju v šoli in o otrocih pravi: Čeprav smo imele učiteljice, ki smo stanovale v šoli določene prednosti, sem imela včasih občutek, da sem ves dan v službi, pa še prostih sobot nismo imeli. Pravi oddih je bil šele med počitnicami. Učenci so bili prijetni, vedoželjni, ubogljivi, včasih pa tudi malo klepetavi in prepirljivi. Do učiteljev so bili zadržani in spoštljivi. Razveselili so se vsake malenkosti in bili ob najmanjših spremembah navdušeni.

Po letu 1973 je poučevala na OŠ v Starem trgu do upokojitve.

Bila je učiteljica s srcem in dobra sodelavka, vedno je bila pripravljena svetovati ali kako drugače priskočiti na pomoč.

 • Stojijo: Peter Šebenik, Branko Plos, Tatjana Žnidaršič in Sonja Andrejčič.
 • Čepijo: Matija Buh, Jože Sterle, Jernej Sterle, Jože Žukovec, Andrej Trubačev, Franc Avsec1 in Tomaž Plos.

 • Stojijo: Majda Avsec, Bernarda Šebenik, Stanislava Veselko, Andreja Ravšelj in učiteljica Pavla Lavrič.
 • Čepijo: Janez Kandare, Vojko Ravšelj in Ljubo Kovač.
Pavla si je vse vestno zabeležila. Tudi imena otrok si je dobro zapomnila.
Ko je bila razredna slika posneta, sta se na isto mesto ponosno postavili Pavlini hčerkici Andrejka in Tanja. Na tiste čase radi obujata spomine.

Otroci, ki smo stanovali v šoli Iga vas, smo se običajno igrali skupaj. Rada se nam je pridružila še sosedova Mlakarjeva Marjanca. Po dvorišču in vrtu smo se skrivali, lovili, se igrali gnilo jajce, za šolo, za trgovino in podobne otroške igrice, ki burijo otroško domišljijo.

Nekega poletnega sončnega dne pa nam šine na misel, kako lepo bi bilo, če bi na vrtu imeli svojo hišico. Naš oči nam je iz gmajne pripeljal smrekove in leskove veje. Na vogalu čisto na koncu desne strani vrta smo si izbrali prostor. S kakšnim nepopisnim navdušenjem smo gradili. Daleč naokrog je odmevalo, da se nekaj posebnega dogaja. Hišica z nepremočljivo streho, majhnim okencem in ozkimi vrati je bila kmalu zgrajena nam otrokom v največje veselje in zadovoljstvo.

Tisto poletje se je naš otroški živ žav razlegal le še iz naše hišice in njene okolice. Kdaj se je hišica podrla, tega pa se več ne spominjam.

Andreja Lavrič

Do mojega tretjega razreda osnovne šole smo stanovali v šoli v Iga vasi.

Najbolj se spominjam tistih čudovitih hladnih zimskih dni, ko sonce razbija jutranje meglice in od snežne beline kar bolijo oči.

Takrat sem skozi kuhinjsko okno prav žalostno, pa tudi kar z malo zavisti gledala, kako moji sošolci in sošolke iz Kozarišč, Šmarate in drugih okoliških vasi hitijo razposajeno do šole, se kepajo, smejijo in uživajo v zimskih radostih. Sama pa sem imela od vrat našega stanovanja do vrat mojega razreda le nekaj korakov.

Če pa se je jutro pričelo z grmenjem in dežjem sem bila vesela, da lahko še malo podremljem v topli postelji in k pouku ne bom prišla mokra. So prednosti in slabosti, bilo je lepo.

Tanja Lavrič

Pa vemo, koliko sta bili deklici stari.

Slovarček:

 • mala šola: organizirana nekajmesečna predšolska vzgoja

 

Viri:

 • Pavla Lavrič
 • Andreja Lavrič por. Begović
 • Tanja Lavrič

Kraj: Iga vas
Datum: 1968/69
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Pavla Lavrič
Skenirano: 14. 8. 2021
Oblika: 2 fotografiji

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  19. 08. 2021 11:38

  Na prvi sliki je drugi z desne v spodnji vrsti Franc Avsec

 2. 23. 08. 2021 15:17

  Mlakarjeva Marjanca je pa moja sestrična, poročila se je na Hrvaško.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: