Skip to content

1940 Dunaj – Hans Kaszubski

10. 10. 2021

V zbirki Jerneja Malovrha se je znašla tudi fotografija treh glasbenikov. Imenovali so se Jackson Band. Igrali so plesno glasbo. Pesmi je pisal vodja Hans Kaszubski. Ena izmed pesmi ima naslov Alles dreht sich um die Liebe (Vse je v ljubezni – foxtrot). Nastala je leta 1959. Našla sem jo le zato, ker na spletu prodajajo note za to skladbo. Osem evrov, če koga zanima. Zvezek z notami je izdalo podjetje Lorka-Ton, ki je bilo v lasti Hansa Kaszubskega.

Rodil se je 28. junija 1907 na Dunaju v Avstriji, umrl 19. marca 1987 v Salzburgu, ravno tako Avstrija. Bil je dirigent in skladatelj. Obiskoval je poslovno šolo. Intenzivno se je učil igranja klavirja. Ustanovil je glasbeno skupino Jackson Band. Razšli so se leta 1939, ko je izbruhnila vojna. Po njenem koncu je v spremstvu ameriške vojske obiskoval ameriška taborišča v Evropi kot glasbeni spremljevalec uglednih pevcev in glasbenikov. Kasneje je deloval kot samostojni glasbenik na klavirju, harmoniki in kot pevec širom Evrope, v Libanonu in na križarkah. Skrbel je tudi za glasbeno ozadje na modnih revijah in kot skladatelj sodeloval v filmski industriji.

Pa še nekaj zanimivosti. Język kaszubski (poljsko – kaszubski jezik ali po slovensko kašubščina) govorijo v pokrajini Kašubska na Vzhodnem Pomorjanskem na severu Poljske. Spada v zahodno vejo slovanskih jezikov. Zaradi političnih razlogov je bil šele pred kratkim priznan kot jezik in ne kot eno izmed narečij poljskega jezika. Iz tega sklepam, da so bili Hansovi predniki Poljaki.

Podjetje Hansa Kaszubskega je imelo sedež na Dunaju, Mariahilferstrasse 6. To je najdaljša nakupovalna ulica na Dunaju. Zaprta je za motoriziran promet. Ulica je obstajala že v rimskih časih. Leta 1914 so pri gradnji nove hiše odkrili kos rimske ceste, ki je bila široka kar 11 metrov. Leta 1663 se je pričelo množično naseljevanje ulice. Večkrat se je spremenilo tudi ime. Po letu 1859 so se zasebnim hišam pridružili še gostilničarji in kavarnarji. Današnje ime je ulica dobila leta 1897.

Fotografijo tria je napravil fotograf Hans Gemperle, ki je imel atelje v drugem dunajskem okraju na ulici Taborstrasse 24. Je ena najstarejših ulic na Dunaju. Ime je dobila po utrdbah, imenovanih tabori. Zaradi prometnega pomena je postala glavna ulica Leopoldstadta, ki je bil leta 1850 vključen v mesto Dunaj.

Viri:

Kraj: Dunaj
Datum: 1940
Avtor: Hans Gemperle
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: