Skip to content

1910 Cerknica – Komet

24. 10. 2021
tags:

Sakra, der is no ärger wia mei Alte (Prekleto, ne bo večjih težav, razen moje starosti) je napis pod razglednico, ki so jo izdali ob pojavu kometa leta 1910. Razglednic je bilo mnogo. Bile so črno-bele in barvne z raznimi šaljivimi opisi. Na eni izmed njih je stara ženska z marelo in podnapis: »Stara ženska, pospravi ta dežnik. Ko komet vidi tvoj obraz, bo Zemlja rešena.«

Motivov z dežnikom je bilo veliko. Na ta način so se želeli ubraniti pred posledicami kometa. Dve leti pred njegovim prihodom je profesor Morehouse odkril nov komet in ugotovil, da njegov rep poleg drugih vsebuje tudi plin cian. Ob tej objavi in vedenju, da bo Zemlja leta 1910 prešla skozi rep kometa, so se začele govorice. Predvidevale so, da naj bi vsi na zemlji umrli zaradi zastrupitve s cianidom. Znanstveni so ljudi komaj prepričali, da je plin v tako majhnih količinah, da ne bo vplival na planet. Izdelovali so nakit in gumbe z njegovo podobo. Pojavljal se je na etiketah za viski, cigare, na pločevinastih škatlah in šatuljah za nakit pa tudi na srebrnih žlicah.

Repatica se v našem vidnem polju pojavi vsakih 75 ali 76 let. Zadnjega smo videli leta 1986. Naslednič se bo pripeljal mimo julija 2061 in marca 2136. Živi bili, pa videli!

Imenuje se po Edmondu Halleyju. Ta je že leta 1682 določil tirnico in obhodno dobo kometa. Halleyjev komet je edini, ki se vrne v prisončje za časa enega človeškega življenja. Kitajski astronomi so ga baje opazovali že leta 240 pred našim štetjem, babilonski pa 164 pred našim štetjem. Halley je predvidel, da naslednjega kometa ne bo dočakal, zato je zapisal: »Kadar se po moji napovedi okoli leta 1758. zopet prikaže komet, naj pravični potomci nikar ne pozabijo, da ga je prvi odkril angleški zvezdoznanec.« Ko se je na sveti večer leta 1758. res prikazala zvezda repatica, so ji nadeli ime Halleyev komet. Prikazal se je menda tudi v času Kristusovega rojstva in kazal pot modrim z Vzhoda.

Viri:

Kraj: razglednico hranimo v Cerknici
Datum: 1910
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d