Skip to content

1910 Bezuljak – Moja stara mama

12. 11. 2021

Njeno sliko sem našla na podstrešju. Bila je v slabem stanju, kar se lahko opazi še danes. Saj ni čudno. Na izbi je čakala desetletja na svoj trenutek, medtem pa je bila prepuščena črvom, pajkom, prahu, mrazu in vročini. Prinesla sem jo na sonce in se lotila obnove. Ostalega se je lotil steklar Ostanek v Cerknici. Poškodbe na sliki je prekril z ovalnim paspartujem in dodal steklo. Tako je njena slika spet zasijala in kraljuje na vrhu stopnic, vidna vsakemu, ki stopi skozi vhodna vrata.

O stari mami Mariji Debevec ne vem skoraj nič, saj je umrla 24 let pred mojim rojstvom. Lahko napišem le nekaj podatkov, ki sem jih razbrala iz rodovnika.

Bila je Markoča (Meden) s Kožljeka. K Žogarjevim v Bezuljaku je prišla leta 1900. Z možem Andrejem (mojim dedkom) sta imela 9 otrok. Umrla je stara komaj 52 let. O vzroku njene smrti lahko le ugibam. V tistih časih jih je mnogo umrlo zaradi jetike. V času njene smrti je imela najmlajša hči (moja teta) komaj 4 leta.

O babičinem značaju skušam ugibati ob opazovanju njene fotografije. Kdaj je nastala, lahko le ugibam. Je čedna. Njen obraz daje vtis strogosti, kar pa je verjetno posledica strogo počesanih las v maniri tiste dobe. Lahko, da so bili lasje na zatilju zviti v trdo figo ali pa spleteni v kito in s špangami pritrjeni na lasišče.

Tudi njena obleka je izkazovala asketskost. Bila je zapeta do vratu in temne barve. To je bila verjetno njena ” zakmašna” obleka. Doma si jo predstavljam oblečeno čisto drugače. Najbrž je bila ves dan pokrita z obledeno ruto in oblečena v ponošeno temnejše krilo, pozimi pa zavita v črn, volnen pled. Čevlji so segali morebiti do gležnjev, da se vanje ni usipala zemlja. Obuvalo je bilo robustno, okovano s posebnimi žeblji in na peti in spredaj zaščiteno s ” šincami”. Pozimi pa je obula še doma seštrikane nogavice, spredene iz domače volne.

Njeno življenje je bilo ob toliko otrocih in garanju na kmetiji gotovo trdo, zato si zasluži, da je njena slika na častnem mestu v domači hiši.

Fotografija je še v svojem prvotnem okvirju. Le očistila sem ga, ga preparirala s strupom proti črvom in ga prebarvala s primerno barvo.

Slovarček:

  • španga: lasnica,
  • na izbi: na podstrešju.

Prispevek je napisala: Ana Cunder.

Kraj: Bezuljak
Datum: neznan, okoli 1910
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Cunder
Skenirano: 25. 9. 2021
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: