Skip to content

1935 Tarent – Pristanišče

28. 11. 2021

Med številnimi slikami in razglednicami Jerneja Malovrha je tudi tale slika Tarenta, italijansko Taranto. Pristanišče se nahaja na obali Apulije.
V luko plove ladja, ki je zelo podobna italijan­skemu rušilcu Dardo 1935, nisem pa mogla ugotoviti, ali je prav ta. Na levi strani slike je Aragonski grad.

Tarent je bil nekdaj močna grško-špartanska kolonija. Danes je mesto razdeljeno na dva dela: starodavno mestno jedro na majhnem umetnem otoku, ki varuje luko, in na novo mesto, polno velikih avenij. Obdano je s sodobno industrijo. Je dom druge največje italijanske pomorske baze. Novi del mesta ima dvesto tisoč prebivalcev, stari del le tri tisoč. V želji povečati število prebivalcev v starem delu so se mestni svetniki odločili ponuditi interesentom stavbe v mestni lasti za en evro. Če vas zanima – kar!

V starem mestnem jedru je Aragonski grad iz 15. stoletja. Uradno se imenuje Castel San Angelo. Zgradili so ga na mestu starejših utrdb iz časa grške dobe v tretjem in četrtem stoletju pred našim štetjem. Leta 1481 so poglobili morsko dno, da so omogočili prehod ladij, ki so bile potrebne za obrambo. Trdnjavo so zgradili za neapeljskega kralja Ferdinanda Aragonskega leta 1496. Načrt je napravil Francesco di Giorgio Martini iz Siene. S prihodom topništva so trdnjavo preoblikovali v topniško ploščad. Veliko notranjih prostorov so zapolnili, da so zagotovili stabilno podlago za artilerijo. Leta 1707 so ga Habsburžani preuredili v zapor, Napoleon pa mu je vrnil prvotno funkcijo vojaške trdnjave. Leta 1883 so porušili stolp San Angelo in tako omogočili gradnjo mostu Girevole. Dva stolpa so porušili zaradi širitve kanala. Istega leta ga je zasedla italijanska mornarica. Britanci so bili zaskrbljeni zaradi italijanske pomorske moči v Sredozemlju in so na Martinovo leta 1940 z letali napadli pristanišče. To je bil prvi zračni napad v zgodovini pri katerem so uporabili torpedna letala, ki so vsa vzletela z ene letalonosilke. Italijani so bili poraženi in so se umaknili v Neapelj. Njihova mornarica je izgubila primat v Sredozemskem morju. Tu se je zgledovala cesarska japonska mornarica med načrtovanjem napada na Pearl Harbor.

Piše: “Taranto v maju, Lučko” (če sem prav prebrala).

Viri:

Kraj: Tarent
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 19. 3. 2020
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. Frenk permalink
    28. 11. 2021 07:20

    Lahko bi bil tudi Srečko.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: