Skip to content

1912 Vrhnika – Srečotov oče

28. 12. 2021

Tako lepe fotografije ta spletna stran preprosto ne more spregledati, če še bolj nič ne vemo o njej …

Prihaja iz zbirke Ivanke Janežič, na njej je avstro ogrski pomorski častnik, kapitan v Boki Kotorski, doma od Janežičevih iz Vrhnike. Se mi samo zdi ali mu je bilo res ime Valentin Janežič in je bil brat mlinarja Jakoba? Čas nastanka slike sem ocenila s pomočjo samih majavih predpostavk in je lahko v resnici precej drugačen.

Slika ima zadaj napis “Srečotov oče”, kar po vsej verjetnosti pomeni, da sta bila ta gospod in lepotica s slike, na kateri piše “Komidarjeva (Srečotova mama) dvojčica”, par, torej mož in žena, Srečo pa seveda njun sin.

Moram priznati, da mi je bil možak všeč na prvi pogled: častnik, uniforma, brki, odlikovanja … ves možat, resen in zanesljiv, bistrega pogleda. Zelo lep par sta morala biti z gospo iz prej omenjenega prispevka – če seveda sklepam pravilno. Lahko bi bil tudi samski ali poročen s čisto drugo žensko. Ampak ne – potem na obeh slikah ne bi pisalo, kar piše.

Vidi se, kako je čeden in kako mu uniforma lepo pristaja, drugega pa o tem gospodu ne vemo nič, razen da je pred mnogimi leti umrl v Boki Kotorski zaradi neke otroške bolezni. V preluknjanem spominu se v zvezi z njegovo smrtjo ponuja letnica 1913, ampak to potem postavi na laž oceno časa nastanka prejšnjega prispevka o Komidarjevi lepotici … (Tako je, če hodiš okoli brez pisala in papirja in tudi še vedno ne znaš dovolj dobro uporabljati vsemogočnih žepnih elektronskih pripomočkov).

Še nekaj malega pa se je pojavilo o njunem sinu Srečotu, ki je tu omenjen. Rekli smo že, da je bil najprej občinski uradnik v Starem trgu oziroma v Ložu, da je bil, tako kot Vrhničan Anton Avsec starejši, esperantist, in da je potem odšel živet v Ljubljano, kjer je bil v službi na upravi ljubljanske Univerze. Znano je še, da je obvladal več jezikov.

Objavili smo že sliko, ki ima na hrbtni strani z isto pisavo napis “Srečotova mama”, tukaj piše “Srečotov oče”.

O Komidarjevih, torej družini Srečotove matere, poleg drobtinic v ustnem izročilu, tudi v knjigah Janeza Kebeta Loška dolina z Babnim Poljem I. in II. razen omembe gostilne s tem imenom ne izvemo nič, kar bi lahko pomenilo, da niso bili domačini oziroma so tu živeli kratek čas, tako da niso omenjeni v rojstnih, poročnih in mrliških knjigah … O razvejanem Janežičevem rodu pa je tu in tam že kaj napisano, morda pa sčasoma nastane še kaj.

Viri:

 • dr. Vladimira Janežič, Vrhnika, julij 2020, ustno

Kraj: ni znan, častnik doma iz Vrhnike
Datum: domnevno okoli leta 1912
Avtor: ni znan
Zbirka: dr. Vladimira Janežič
Skenirano: 14. 7. 2020
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Ivanka Počkar permalink
  28. 12. 2021 13:30

  Pozdravljeni,
  v Časopisu za zgodino in narodopisje, 2018, letnik 89 = n. v. 54, številka 4 (dostopno v dLib-u), je zanimiva objava z naslovom Med poklicem, cesarjem in kmečkim posestvom, ki nadrobno govori o (koroških) Janežičih (imeli so tudi mlin) in fotografija Valentina Janežiča se mi dozdeva precej podobna fotografiji, ki ste jo objavili. Tam objavljeni Valentin je umrl leta 1912. Ugibam, da so Janežiči prišli v Vrhniko iz Koroške.
  Ivanka Počkar

 2. 28. 12. 2021 14:32

  Najlepša hvala za nadvse zanimive podatke, ki ste jih posredovali. O morebitnem koroškem izvoru Janežičev iz Vrhnike zaenkrat ne vem ničesar, tako da to ostaja odprto, glede na ujemajoče se podatke pa se zdi čisto mogoče, kljub temu da je priimek Janežič v Loški dolini zelo star in pogost. Mogoče pa je tudi, da so Janežiči na Koroško prišli iz Loške doline…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: