Skip to content

1928 Dolenje/Spodnje Poljane – Pred Okoliševo hišo

5. 01. 2022

Na hlodih pred Okoliševo hišo, ovešeno z bogatimi reštami koruze in odprtimi vrati, je fotograf Alojz Tomec posedel praznično družbo Poljancev in prišlekov, dvanajst moških, dve ženski in štiri deklice. Koliko je hlodov ne bom štela, važno je, da jih je bilo dovolj, da so se moški udobno namestili. Otroci so se po njih igrali prej in potem …

Nikogar ne poznam, edino prvi z desne v zadnji vrsti skoraj gotovo stojijo Novakov oče, pred njimi pa v klobuku in beli srajci Lojze Tomec, avtor slike. Je pa gotovo del moških na sliki izletnikov: eden s sprehajalno palico, drugi z daljnogledom, tretji s tamburico, četrti z metuljčkom pod brado. V zadnji vrsti stoji nekdo, ki je videti kot reinkarnacija Ivana Cankarja. Le kaj je počel na Poljanah? Še najbolj verjetno se zdi, da so vsi skupaj prišli v bližnjo gostilno.
Deklici sta gotovo Okoliševi in glede na letnico nastanka slike bi bili lahko moja mama Zofka in njena dve leti starejša sestra, moja teta Micka. V ozadju se vidi okno kuhinje, ki gleda na Mežnarjevo dvorišče. Lipe pred hišo še ni, Ate so jo vsadili pozneje, da je delala dišečo senco in s smetmi jezila gospodinje. Morda so jo vsadili tudi zaradi vejnikov, paše za čebele in zdravilnega čaja.
Tu je zahodna stena in vogal Urhove hiše, pred njo je s hlodi ali tramovi naložen voz. Na tem izrezu sta dve deklici v nedeljskih oblekah, h katerim sodijo bele dolge nogavice v solidnih čevljih. Tista na desni nosi zanimivo pokrivalo in z untarco podloženo obleko. Hišo pa krasijo pravi slapovi nečesa košatega. So tudi tam razobešene rešte koruze? Malo čudno mesto zanje je, ker ni strehe. Kaj drugega bi lahko bilo? Po senci na pročelju bi lahko določili uro posnetka – je bilo tam nekje okoli treh ali pol štirih popoldne? So se še slikali za spomin, ravno preden so se izletniki napotili nazaj v dolino? Kako uro in pol hitre hoje do Starega trga so imeli, če se niso vmes še kje ustavili …
Spodnje Poljane, 1. 10. 1928, pravi avtorjev zapis. Dan pred 93 leti. In za spremembo je fotograf za poimenovanje vasi uporabil bolj knjižni izraz Spodnje Poljane in ne Dolenje ali Zdolajne, kot navadno rečemo in je tudi Tomec večkrat zapisal. Kljub jeseni je bil dan topel in sončen. Le kaj so imeli, da so se takole postavili? Je bilo dovolj, da je bila nedelja in so v vas prišli izletniki iz doline? In imenitno je bilo, da so se lahko fotografirali.

Hiš s slike in tudi tistih, ki jih tu ni videti, po letu 1942 ni bilo več, ker so bile požgane. Po vojni niso obnovili vseh, nekateri pregnanci se niso nikoli vrnili v svojo vas.

Dopolnjeno 22. 2. 2022

Ko smo objavili prispevek »1928 Dolenje/Spodnje Poljane – Pred Okoliševo hišo«, je g. Tone Strle iz Cerknice na sliki prepoznal svojega takrat dvajsetletnega očeta in se pozneje zelo potrudil ter obiskal vrsto sorodnikov in znancev ter nabral še presenetljivo veliko imen s te stare slike, omenil pa je tudi nekaj domačijskih imen, ki so bila že skoraj pozabljena. Takole med drugim piše v svojem sporočilu:

Obiskal sem moja dva bratranca Milana (90 let) in Vinka (89 let), oba Knavsova s Poljan in Milana Levca v Danah (70 let), čigar oče je bil Urhov s Poljan ter Jožeta Levca (81 let, ki je tudi Urhov s Poljan). 

Na tej sliki je v zadnji vrsti prvi z leve fant od Ta starih Urhovih, imena ne vem; drugi z leve je moj oče Alojz Sterle, po domače Ta zgornji Knavs, ki je leto pozneje, ko je nastala ta fotografija, t. j. leta 1929, odšel v Argentino. Četrti z leve je Janez Levec, doma od Ta mladih Urhovih, oče Jožeta Levca, ki živi v Smelijevem naselju v Ložu. Peti z leve je Novakov ata.

Pred zadnjo vrsto stoji Ta dolnja Knavsova mama, ki je po vojni živela v Pudobu, njena hči Francka  je umrla pred lani. Vsi našteti so s Poljan. 

V drugi vrsti tretji z leve je Bajerski iz Viševka, ki je včasih imel mlin. Jaz sem okrog leta 1960 še k njemu s kočijo vozil mlet žito. Četrti (zadnji?, op. M. O.) z leve je Tone Levec od Ta mladih Urhovih s Poljan, ki se je priženil v Dane – oče Milana Levca. 

S pomočjo povedanega lahko naštejemo zdaj še imena domačij na Dolenjih Poljanah v tistem času: Okoliševi, Mežnarjevi, Ta stari Urhovi, Ta mladi Urhovi, Ta zgornji Knavsovi, Ta spodnji Knavsovi, Novakovi, kjer so se pisali Grbec in Polončičevi. Sem še kakšnega pozabila?

Najlepša hvala vsem, ki so se trudili s to zanimivo sliko, še posebno pa g. Tonetu Strletu! Brez vseh teh imen bi slika Alojza Tomca za vedno ostala samo z anonimnimi obrazi poslikan papir.

Slovarček:

 • untarca: spodnje krilo, navadno iz bele kotenine s čipkastim robom, pogosto se je nosilo poškrobljeno
 • kotenina: enostavna bombažna tkanina
 • vejniki: posušene mlade lipove veje, rezervna krma za živino (glej delo Matevža Haceta Stara Streharjeva družina)

Kraj: Dolenje Poljane
Datum: 1. 10. 1928
Avtor: Lojze Tomec
Zbirka: prof. Anda Tomec
Skenirano: 3. 2. 2020
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Anton Sterle permalink
  8. 01. 2022 22:28

  Na sliki pred Okoliševo hišo je drugi z leve od zadaj moj oče Alojz Sterle – Knavsov, ko je bil star 20 let. Eno leto pozneje je odšel v Argentino.

  • bojans permalink*
   3. 03. 2022 22:20

   Tvojo dopolnitev smo dodali k izvirnemu prispevku.
   Hvala!

 2. 9. 01. 2022 07:18

  Hvala, da ste nam to povedali – nisem si upala upati, da bomo izvedeli še kakšno ime s te slike, ki je nastala že tako daleč nazaj!

Dodajte komentar

%d