Skip to content

1941 Pudob – Razglednica z znamko

23. 02. 2022

Na sliki je vasica Pudob. O njej smo že veliko pisali. Je naselje v Občini Loška dolina, ki leži ob Velikem Obrhu. Tu se je rodila, živi in ustvarja akademska slikarka Stanislava Sluga – Pudobska. Zraven stare cerkve stoji tudi več kot 100 let stara vaška lipa. Cerkev sv. Jakoba v Pudobu stoji neposredno nad potokom. Ob največji znani povodnji leta 1851 jo je zalila voda in v notranjosti segala kar 2,85 m visoko.

Vidi se del zvonika cerkve sv. Jakoba s kamnitim obzidjem. Pod njim se v potoku napaja živina. Spodaj desno je del kravjega hrbta.

Most je bil zgrajen v Napoleonovem stilu. Aprila 1941 ga je jugoslovanska vojska razstrelila. Vojaki italijanskega železniškega polka so preko Obrha postavili začasno železno konstrukcijo. Kasneje so jo odstranili. Zaradi graditve novega železobetonskega mostu so poleg postavili zasilni most. Gradnja je prinesla nekaj zaslužka mnogim domačinom. Dokončali so ga šele leta 1945. Dva furmana sta opazila fotografa. Zvedavo in nasmejano sta se obrnila v njegov objektiv.

Znamka je iz serije znamk, ki so bile izdane v spomin na italijansko-nemško prijateljstvo. Oblikovala sta jih Corrado Mezzana in Amadeo Pesci. V kompletu jih je bilo šest: 10 centov rjava, 20 centov oranžno rdeča, 25 centov modrozelena, 50 centov vijolična, 75 centov karmin (škrlatno rdeča), 1 lira 25 centov modra. Izdali so jih v Italiji med 30. januarjem in 2. aprilom 1941, veljavne so bile do 31. marca 1942. Na znamkah sta upodobljena Hitler in Mussolini. Ločena sta s parom mečev, eden je obrnjen navzgor, drugi navzdol. Levo od Hitlerja so glavni nacistični simboli, vključno s cesarskim orlom in svastiko. Za Mussolinijem je fašistični simbol fasces poleg še enega meča. Po celotni znamki so razporejeni hrastovi listi – simbol moči. Spodaj v sredini je napis: »Due popoli, una Guera« (Dva naroda, ena vojna). To spominja na zavezništvo med Italijo in Nemčijo iz leta 1939. Pakt o prijateljstvu in zavezništvu med državama, znan tudi kot Jekleni pakt, so podpisali 22. maja 1939 ter tako vzpostavili politično in vojaško zavezništvo. Pakt je bil še posebej pomemben za Mussolinija, ki je počasi začel izgubljati moč. V povezavi s Hitlerjem je videl način za krepitev svojega položaja in utrditev političnega nadzora v Italiji. Znamka naj bi dokazovala Ducejevo avtoriteto. Gledano s tega stališča je služila kot odlična politična propaganda.

Dvaindvajsetega aprila 1941 je Johana (ali pa tudi ne, ker je precej nečitljivo) pisala v Rim: »Lep pozdrav in spomin«. Razglednica je bila natisnjena kakšno leto prej, saj je most na njej še cel.

Pa smo spet tam, ko še ni bilo mobitelov in računalnikov z elektronsko pošto. Z Irmo sva bili v gimnaziji prijateljici, celo sedeli sva skupaj. Bila je iz Postojne in med počitnicami je bilo treba te stike vzdrževati, ker se prav veliko nisva mogli obiskovati, saj sva obe opravljali počitniško delo. Zato sva si pisali pisma, saj sva si imeli veliko povedati. Nekega dne sem prišla iz fabrke, Bresta konkretno, domov in me je že čakala soseda, da ima pismo zame in smejalo se ji je do ušes. Je rekla, da mi bo pismo dala, ampak naj najprej prinesem denar, ker je morala plačati porto. Zakaj? Sošolka je »oblekla« znamko v selotejp in potem tako s selotejpom prilepila na pismo, na zadnjo stran pisma pa napisala, da se tako špara znamke, ker jo preprosto odlepiš in z novim selotejpom nalepiš na drugo pismo: »To me je Igor (brat) naučil. Od hudiča!« In od hudiča je bil tudi poštar in je to prebral, ker pa pri nas ni bilo nikogar doma, smo bili vsi v službi, soseda je bila pa učiteljica in je imela počitnice, je to pismo dal njej, da je lahko kasiral porto.

Slovarček:

  • porto: poštna pristojbina, ki jo plača naslovnik za premalo frankirano pošiljko: plačati porto

Viri:

Kraj: Pudob
Datum: 1941 oziroma kakšno leto prej
Avtor: neznan
Zbirka: Borut Kraševec
Skenirano: 2. 6. 2011
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. anacunder permalink
    23. 02. 2022 08:54

    Zelo zanimivo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: