Skip to content

1949 Rakek – Franc Mlakar

26. 04. 2022

Ko govorimo o najboljših slovenskih kegljačih vedno omenjamo Lea Groma in Miroslava Steržaja. Na Franca Mlakarja pa pozabimo. Bil je eden izmed trojice, ki je v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja posegala po najvišjih dosežkih v kegljaškem športu. Slika je iz njegove nogometne izkaznice. Na njej je star 18 let. Franc je igral za oba najboljša mariborska kegljaška kluba. Petnajstkrat je kegljal za jugoslovansko reprezentanco. Bil je dobitnik treh medalj na evropskem prvenstvu, nastopil pa je tudi na svetovnem.

Rodil se je 26. januarja 1931 na Rakeku v gostilničarski družini. Šolal se je v Ljubljani. Po služenju vojaškega roka se je zaposlil v Mariboru in ob delu treniral atletiko. Bil je eden izmed najboljših slovenskih dolgoprogašev tistega časa. Leta 1955 je pričel kegljati v klubu Branik in kmalu pristal med najboljšimi. Leta 1962 je kot član jugoslovanske ekipe osvojil četrto mesto. Trdo delo je kronal z uspehom na Evropskem prvenstvu v Budimpešti leta 1964. Za Jugoslavijo je osvojil zlati kolajni v ekipni konkurenci in v dvojicah ter bronasto med posamezniki. Skupaj z Mirom Steržajem sta dosegla drugi najboljši rezultat, v dvojicah sta zmagala, med posamezniki pa je Mlakar zaostal le za Steržajem in Madžarom Szabom. Tako so se na lestvici najboljših jugoslovanskih kegljačev leta 1964 na prvih treh mestih znašli Rakovčani: Grom, Mlakar in Steržaj. Franc Mlakar in Miroslav Steržaj sta bila več let nepremagljiva na jugoslovanskem in slovenskem prvenstvu parov. Mlakar je bil tudi posamični slovenski prvak in na jugoslovanskih prvenstvih enkrat drugi in enkrat tretji. Leta 1970 je prestopil h Konstruktorju. Njegova ekipa je decembra 1975 osvojila naslov ekipnega prvaka Jugoslavije. S tekmovanji je prenehal leta 1977. Umrl je konec leta 2020.

Člansko izkaznico Nogometne zveze Jugoslavije Franca Mlakarja so nam posredovali iz knjižnice Cerknica, kjer hranijo arhiv Nogometnega kluba Rakek.

Ustanovna skupščina Nogometne zveze Jugosla­vije je bila 14. aprila 1919 v Zagrebu. Prva redna seja je bila šele septembra istega leta. Na njej so sprejeli tudi sklep o ustanovitvi podzvez. Teh je bilo v začetku pet, med njimi tudi Ljubljanska nogometna podzveza, ustanovljena 23. aprila 1920. Zaradi političnih sprememb je bila Nogometna zveza Jugoslavije leta 1940 ukinjena. Ustanovili so nacionalne nogometne zveze: slovensko, srbsko, hrvaško.

Enkrat športnik – vedno športnik. Franc je bil to vse življenje. Čeprav je svoje največje uspehe dosegel pri kegljačih, je bil aktiven tudi v drugih športih.

V Telovadno društvo Rakek se je vpisal že leta 1949 in štiri leta kasneje prestopil v Nogometni klub Postojna.

Po zaposlitvi v Mariboru je takoj začel trenirati v Sindikalnem športnem društvu Železničar Maribor. To je bilo v letu 1954. Dve leti kasneje ga najdemo med člani Nogometnega kluba Javornik Rakek, kjer je ostal nadaljnji dve leti.

Iz glasila, ki ga je Sindikalno športno društvo Železničar izdalo ob praznovanju 80-letnice (2007) izvemo, da ni razvidno, kdaj je društvo dobilo tako ime. Najverjetneje decembra leta 1948. Društvo je gojilo več športnih panog: nogomet, atletika, rokoborba, dviganje uteži, boks, košarka, odbojka, namizni tenis, hokej na travi, hokej na ledu, kegljanje, drsanje, smučanje in šah. Leta 1955 se je društvo preimenovalo v Železničarsko športno društvo Maribor. To ime nosi še danes.

Viri:

  • Muradžija, T. Zgodovina nogometa v Kraljevini SHS/Jugoslaviji in v času okupacije, doktorska disertacija, 2016, Univerza v Mariboru, Filozofska fakuleteta, Oddelek za zgodovino.
  • Sindikalno športno društvo Železničar, Ob 80-letnici društva
  • Zmago Gomzi: Franc Mlakar 1931 – 2020. Večer. 2020, stran 24, 5. december 2020.

Kraj: Rakek
Datum: 1949
Avtor: neznan
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Skenirano: 31. 3. 2022
Oblika: skenirana datoteka

One Comment leave one →
  1. francmazi permalink
    26. 04. 2022 22:57

    Zanimiv prispevek, ki mu dodajam še svoj spomin na tega vsestranskega športnika. Poleg kegljanja in nogometa se je poskusil tudi v atletiki. Morda bolj za zabavo kot zares je tekal po hribih okoli Rakeka in nekoč v petdesetih letih se je udeležil atletskega mitinga v Ljubljani. Na prvem pravem nastopu je pretekel 800 m v manj kot dveh minutah, kar je še danes lep dosežek. Še sedaj vidim naslov v Slovenskem poročevalcu naslednjega dne: Ali je Franc Mlakar novi atletski talent?

Dodajte komentar

%d bloggers like this: