Skip to content

Stari trg 1983/84 – 5. b razred

2. 06. 2022

To je Ivankina prva generacija učencev na OŠ Stari trg. Učila jih je matematiko v 5. in 6. razredu, potem pa je razredništvo prevzela učiteljica Stanka Grum.

Fotograf jih je dobil v učilnici zgodovine, poklicali so še razredničarko in nastala je spominska fotografija.

Ložanka Ivanka Kočevar por. Rovan je že od malih nog sanjala, da bo postala » tršica«. Da bo učila matematiko pa se je odločila, ko je spoznala razredničarko in učiteljico matematike Vilmo Mervič. S svojim načinom poučevanja ji je segla v srce in jo navdušila za poklic. Bila pa je tudi človek akcije, saj ji je pomagala priti do republiške štipendije, brez katere bi jo starši težko vzdrževali, saj je študij trajal šest let.

Njeno prvo delovno mesto predmetne učiteljice fizike in matematike je bilo na OŠ Cerknica. Poučevati je začela v šolskem letu 1976/77, po petih letih pa je dobila službo na OŠ heroja Janeza Hribarja v Starem trgu. Po smrti sodelavke Stanke Grum je poleg fizike in matematike poučevala še računalništvo, ki je bilo na začetku kot interesna dejavnost ali kot izbrana ura pri različnih predmetih. Kasneje, ko so vpeljali izbirne predmete, pa je bil učencem ponujen kot eden od izbirnih predmetov. Na naši šoli je bila pionir v računalništvu in je ledino zelo uspešno orala. V devetdesetih smo bili v računalništvu na šoli vsi začetniki. Mlajše kolegice so delo z računalnikom hitro osvojile in si s tem zelo olajšale delo: pisale in dopolnjevale so priprave, sestavljale teste … Jaz sem pred upokojitvijo osvojila Word in znala sem sestaviti test. Vsakega napredka sem se veselila, ker sem bila povsod “bosa”. Ivanka je imela računalništvo, za tiste čase, v lepo opremljeni računalniški učilnici. Učenci so delali individualno ali pa v dvojicah. Da je lahko imela računalništvo, je morala najprej sama osvojiti določene programe in hoditi na seminarje, ker ji njena šola ni dala izobrazbe programiranja. Bila je vržena v vodo in morala je splavati. Zato izjavo o njenih začetkih lažje razumemo.

Naredila sem prvo spletno stran šole in bila nanjo zelo ponosna. To je nekako tako kot, če rodiš prvega otroka in je tebi najlepši na svetu, kaj pa si o njem mislijo drugi, pa ti ni mar.

Poučevanje ji je bilo v veliko veselje. Imela je rada vse učence še posebej tiste, ki so imeli kakšne težave ali vzgojne ali učne.


 • Zadnja vrsta: razredničarka Ivanka Rovan, Boštjan Debeljak, Aleš Tišler, Janez Baraga, Janez Antončič in Erik Žnidaršič.
 • Srednja vrsta: Magda Mlakar, Mojca Levec, Klavdija Podobnik, Tamara Klepac in Marjetka Nelec.
 • Na tleh sedijo: Bojana Ule, Nevenka Kandare, Franci Mlakar in Tomaž Krek.

 • Zadnja vrsta: Mitja Škrlj, Radovan Šušnjar, Bernard Turk in Katarina Krajc.
 • Srednja vrsta: Tomaž Hiti, Rafael Zabukovec, Peter Avsec, Darika Avsec in Helena Šebenik.
 • Prva vrsta: Bojan Ovsec, Aleš Lekan, Peter Petrič in Ivica Valjan.
Izvedeli smo, da je to 5.b razred z razredničarko Ivanko Rovan. Podpisalo se jih je le nekaj. Zakaj, pa lahko samo ugibamo.

Viri:

 • Ivanka Rovan

Kraj: Stari trg
Datum: pomlad 1984
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Tamara Klepac Sterle
Skenirano: 5. 5. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. Anonimnež permalink
  3. 06. 2022 10:23

  Kdo bi verjel, da letos srečujejo Abrahama

  Liked by 1 person

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: