Preskoči na vsebino

1955 Rakek – Člani odbora TVD Partizan

28. 02. 2023


Petdeseta so bila zelo živahna leta Telesno vzgojnega društva Partizan Rakek. Nekdanji Orlovski dom (sedaj ga ni več) je že bil toliko urejen, da je omogočal telovadbo – po novem ji rečejo gimnastika – pred zgradbo pa je bilo igrišče za odbojko. Pozimi so bile v Delah tekme v smučarskih skokih pa tudi v slalomu in smučarskih tekih. Živahni so bili nogometaši, ki so igrali v ligi. Člani odbora društva so se verjetno fotografirali po seji.

Metod Arko (1909-1973), sedi spredaj, je bil vodja telovadcev. Član sokola že pred vojno je prenesel novemu rodu vse, kar je bilo pomembno predvojnim telovadcem. Učil nas je osnovne pa tudi težje telovadne prvine zlasti na bradlji in drogu, pri čemer je sam kljub letom brez težav naredil stojo na bradlji ali veletoč na drogu. To je še posebej važno povedati glede na dejstvo, da je del vojnega časa prebil v taborišču Dachau in se je slaboten vrnil. Po vojni nam je učencem v šoli nekoč prinesel tudi pokazati svojo progasto taboriščno obleko. Nisem si mogel predstavljati, kako je v tisti ohlapni cunji tudi pozimi stal vsako jutro v vrsti na apelu tudi po več ur. Metod pa je sodeloval tudi pri igrah, ki jih je prirejalo KUD Ivan Turšič Iztok Rakek. Bil je kleparski in ključavničarski mojster, kar je bilo v tistem času zelo drugače kot danes. Po nedavni pripovedi njegovega vajenca: “Za naročnika z Rakitne sva dopoldne izdelala žlebove za hišo, jih dala na ramo in se s kolesoma odpeljala z Rakeka na Rakitno, kamor sva prišla zvečer. Tam sva prespala, zjutraj vgradila žlebove in se vrnila na Rakek, cesta je bila vseskozi makadamska, nad Begunjami sva precejšen del poti zaradi strmine morala peš.”

Milovan Zorc (1935-2018), stoji prvi z leve, talentiran telovadec, je po opravljeni maturi na gimnaziji v Postojni, končal Vojaško akademijo, kasneje pa še Višjo vojaško akademijo, imenovano generalska. Tudi njegov starejši brat Mladen je bil častnik, sestra Nevenka pa je bila poročena z Leom Gromom, državnim reprezentantom v kegljanju. Milovan je bil v svojem letniku najboljši pitomac, zato je edini po študiju lahko izbiral kraj službovanja. Leta 1967, ko so naraščale napetosti na meji med Egiptom in Izraelom, je bil v okviru mirovnih sil OZN na Sinaju, kamor je svojo enoto vojakov prispevala tudi Jugoslavija. Bil je pomočnik komandanta odreda. Med letoma 1981 in 1985 je bil načelnik Republiškega štaba teritorialne obrambe, od 1986 pa izredni profesor na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. Od 1988 je že kot general postal komandant korpusa v Sarajevu, tri leta kasneje pa je pred začetkom vojne zapustil JLA. Vojaški svetovalec za obrambne zadeve predsednika države Milana Kučana je bil do izteka drugega mandata tega predsednika.

Dušan Arko (1930-1987), drugi z leve, zaposlen v SDK Rakek, potem pa v Trgovskem podjetju Nanos Postojna, se je izrazito posvečal športu. Verjetno je bil kar kakih 20 let aktivni nogometaš v Nogometnem klubu Javornik Rakek, v katerem je opravljal tudi vsa organizacijska dela. Ampak njegova največja ljubezen je bilo alpsko smučanje. Vso zimo je treniral za slalomske tekme seniorjev tudi na republiški ravni in bil med boljšimi.

Tilka Gornik (1935-2022), tretja z leve, je bila po opravljeni maturi na Gimnaziji Postojna, zaposlena na Občini Cerknica. S svojo visoko in vitko postavo je bila na telovadnih nastopih na gredi prav graciozna.

Jože Hladnik (1916-85), zadnji z leve, je bil dober smučar in predsednik odbora društva, sicer pa direktor Avtoprevozniškega podjetja Transavto Postojna. V tistem času, ko še ni bilo avtomobilov, je šel vsako jutro na železniško postajo Rakek – skupaj smo se z vlakom peljali v Postojno – potem pa dobre pol ure peš v podjetje na križišču cest za Koper in Reko, kjer je Transavto še danes. Popoldne pa enako nazaj. Poleti in pozimi, v vsakem vremenu. Za sedanje razmere nepredstavljivo. Zelo redke osebne avtomobile so uporabljali le visoki državni funkcionarji. Zato je takrat med ljudmi krožila šala, da so osebni avtomobili prevozno sredstvo, s katerim se vozi delovno ljudstvo po svojih predstavnikih.

Slovarček

  • pitomac: gojenec
  • apel: poimensko ugotavljanje prisotnosti vsako jutro na prostem pred barakami

Kraj: Rakek
Datum: 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 28. 02. 2023 09:13

    Dragoceni ljudje, dragocen zapis. Navdušujoči vzorniki.

    Všeč mi je

Dodajte komentar