Preskoči na vsebino

1946 Michigan – Družina Andreja Kordiša iz Gornjih Poljan

23. 03. 2023

To je družina Andreja Kordiša iz Gornjih Poljan v Loški dolini, ki se je v upanju, da bi njegova družina živela dostojno življenje in ne životarila, izselil v Združene države Amerike.

Stojijo sinovi:

  • France, rojen 03. 09. 1904 v Iga vasi,
  • Lojze, rojen 20. 07. 1902 v Iga vasi,
  • Jože, rojen 14. 06. 1924 v ZDA (Michigan),
  • Viktor, rojen 23. 03. 1915 v ZDA (Michigan),
  • Vinko, rojen 31. 08. 1919 v ZDA (Michigan),
  • Janez, rojen 09. 07. 1916 v ZDA (Michigan).

Sedijo:

  • hči Marija, rojena 15. 01. 1904 na Spodnjih Poljanah, poročena Laurich (Lavrič), moževe korenine so izvirale iz Loškega Potoka,
  • oče Andrej, rojen 26. 11. 1870 na Gornjih Poljanah,
  • mati Jerica, rojena 20. 02. 1879 v Novem Kotu,
  • hči Zofi, rojena 09. 06. 1918 v ZDA (Michigan), poročena Passinault, mož je bil Francoz.

Vseh šest sinov je bilo udeleženih v drugi svetovni vojni,  bojevali so se v Evropi in Aziji, vsak v drugi državi. Viktor se je z zavezniki izkrcal na Siciliji  in se pomikal v sklopu svoje enote proti severu po celi Italiji.  Po vojni so se vsi srečno vrnili domov, o čemer je bil objavljen tudi članek v ameriškem časopisu skupaj s fotografijami vseh fantov pod naslovom Kordish ARMY (Kordiševa vojska).

Na izrezku iz časopisa piše:

Na sliki je predstavljen en del oboroženih sil strica Sama- šest sinov gospoda in gospe Andrew Kordish iz Munisinga. Na levi strani je Louis, ki je pred kratkim prejel častno vojaško odpustnico ob odhodu iz vojske. Zgoraj v sredini je Victor iz Camp Crofta, S. C.; zgoraj desno je vojak Frank, ki je v tujini, v sredini levo je vojak Vincent iz Camp Polka, La.; v sredini desno je vojak John iz Camp Livingstona, La.; spodaj desno pa je mornar drugega razreda Joseph iz Great Lakes.

Fotografija družine je bila narejena  leta 1946, ko so se iz vseh koncev sveta vrnili vsi fantje.

Andrej se je rodil na Gornjih Poljanah 26. novembra 1870, kot drugi otrok  očetu Jakobu in materi Mariji, rojeni Šumrada  z Babne Police. Poleg Andreja so bili v družini še trije sorojenci, bratje Franc, Janez in Anton.

Poročil se je z Jerico Mavrin, ki je bila rojena v Novem Kotu 20. februarja leta 1879. Spoznal pa jo je na domu  svoje mame na Babni Polici, kjer je delala kot hišna pomočnica. V tistih časih so rekli, da je tam služila. Po poroki sta Andrej in Jerica živela na Poljanah, kjer se jima je 20. julija 1902 rodil tudi prvi od osmih otrok, sin Lojze. Življenje na hribovski kmetiji je bilo težko, lačnih ust veliko, hiša pa je za vse postala premajhna. Tako se je Andrej s svojo družinico preselil na Spodnje Poljane, kjer se je 15. januarja 1904 rodila hčerka Marija. Tudi tu niso ostali dolgo, v upanju, da bo življenje v dolini lažje, so se preselili v Iga vas (Siga), kjer se je 3. septembra 1908 rodil še tretji otrok, sin France.

Življenje je bilo še naprej težko, zato se je Andrej odločil, da sebi in družini zagotovi kaj  boljšega, kot je zgolj samo životarjenje. Odločil se je za odhod v obljubljeno deželo, Ameriko. Denarja pa ni imel niti toliko, da bi si lahko plačal ladijsko pot, tako, da si je za prvo potovanje čez veliko lužo denar izposodil. Doma je pustil družino in odšel.

Tudi v Ameriki ni bilo z rožicami postlano, vendar je ob težkem delu v gozdovih s svojo pridnostjo zaslužil toliko, da se je po dveh letih lahko vrnil domov, vrnil denar, ki si ga je izposodil za prvo potovanje in ostalo mu je še za povratek nazaj v Ameriko. Seveda je poskrbel tudi za znosnejše življenje družine doma. Odšel je nazaj v Ameriko z mislijo, da čimprej zasluži dovolj, da tudi družini omogoči potovanje čez ocean. To se je tudi zgodilo, saj se je tik pred začetkom prve svetovne vojne žena Jerica s tremi otroki vkrcala na ladjo v Trstu in se februarja 1914 izkrcala v New Yorku.

Andrej je še naprej delal v gozdu, družina pa je živela skupaj v kampu, kjer so bivale tudi druge družine gozdnih delavcev, v državi Michigan. Selili so se iz kampa v kamp, odvisno od tega, kje je imel Andrej delo. Tekla so leta, rojevali so se otroci, skoraj vsak v drugem kampu. V Ameriki se jih je rodilo še pet. Kljub težkemu življenju jim je ob varčevanju in odrekanju uspelo priti do lastnega doma, saj je Andrej kupil hišo ob velikem (Michiganskem) jezeru. Gričevnata, valovita pokrajina z jezerom je spominjala na stari kraj, domovino, katero sta zapustila za vedno. V hiši sta Andrej in Jerica živela vse do svoje smrti, oba sta umrla leta 1965, Andrej 16. aprila, Jerica pa 18. maja.

Stari kraj, domovino svojih staršev, so obiskali trije otroci, sinova Lojze in Viktor ter hčerka Zofi, ki je bila v Sloveniji trikrat, četrti obisk pa ji je preprečil napad na svetovni trgovinski center 11. 09. 2001 v New Yorku. Bila je že na letališču, vendar so za nekaj dni po vseh ZDA letala ostala na tleh.

Zapisal sin bratranca Andreja Kordiša, izseljenega v ZDA, ki se prav tako imenuje Andrej Kordiš, saj je po njem dobil ime.

Viri:

  • Andrej Kordiš
  • Milena Truden
  • Anton Kordiš

Kraj: Michigan v ZDA
Datum: 1946
Avtor: neznan
Zbirka: Andrej Kordiš
Skenirano: 23. 2. 2023
Oblika: kopija fotografije, časopisni izrezek

No comments yet

Dodajte komentar