Skip to content

1977/78 Iga vas – 3. razred

15. 06. 2023


Bilo je spomladi leta 1978, ko je nastala fotografija. Slikali so se za šolo, saj se na levi strani vidi prva hiša na Gobovcu. Ko po petinštiridesetih letih gledam to spominsko sliko, spomini oživijo in zdi se mi, da smo še vedno vsi tako mladi kot takrat. Dobro se spominjam prihoda učiteljice Irene Turk na šolo. To je bil prvi razred v njeni učiteljski karieri. Bila je polna delovnega elana. Tem učencem je bila razredničarka v 3. razredu in do tretje konference v 4. razredu, ker je šla potem na porodniški dopust. V petem razredu so nadaljevali šolanje v Starem trgu. Postali so 5. c, ker so bile takrat v petem razredu kar tri paralelke. Oddelek je ostal čist, niso jih pomešali s starotrškimi učenci. Po končani osnovni šoli se redno srečujejo vse tri paralelke skupaj na vsakih pet let. Srečanja so vedno prijetna, kjer se sprostijo, se naklepetajo, zaplešejo in zapojejo ob živi glasbi sošolca Janeza Gerla, ki poskrbi za veselo vzdušje.

Naj bo še veliko takih srečanj, kjer bo veriga učencev ostala cela brez manjkajočih členov.

Irena Pajnič por. Turk je leta 1977 končala Pedagoško akademijo v Ljubljani, se takoj zaposlila in začela poučevati 3. razred na Podružnični osnovni šoli Iga vas. Tudi stanovanje je dobila v šoli. Sama pravi:« Imeti službo in stanovati v isti stavbi kar trinajst let, ni tako vsakdanje.« Njena dolgoletna sodelavka, skupaj sta delali dvajset let, je bila Blažena Zigmund. Bili sta stalni učiteljici, menjavale pa so se učiteljice, ki so prihajale iz centralne šole.

Zadnjih petnajst let je poučevala v Starem trgu. Postati učiteljica je bila njena želja že od malega in je vse do upokojitve delo opravljala z veseljem in odgovornostjo. Pravi, da se je ob otrocih učila tudi sama, včasih pa je zaradi njene velike šolske vneme in obveznosti družina ostala brez kosila. Učitelji in starši se trudimo osrečiti otroke in jih čim več naučiti za življenje, ko pa otroci osrečijo nas, smo srečni. Poučevala je v vseh razredih od prvega do četrtega.

Poleg dela v razredu je bila mentorica mnogim začetnicam, bila vodja razrednih aktivov in kratek čas vodja Podružnice. Vodila je organizacijo praznovanja stoletnice Podružnične osnovne šole Iga vas, ki je bilo zanjo poseben izziv in dogodek. Ob tej priložnosti so izdali Zbornik in uredili spominsko sobo, opremljeno s starim šolskim pohištvom.

Upokojila se je leta 2016 in zdaj uživa zasluženi pokoj v moževem rojstnem kraju – Črnem Potoku, kjer sta si zgradila dom.

 • Čepijo: Bojan Štefančič (Pudob), Boštjan Kočevar (Viševek) in Janko Zgonc (Vrhnika).
 • Srednja vrsta: Magda Nelec (Iga vas), Martina Špeh (Podgora), Savina Levec (Viševek), Darinka Žnidaršič (Viševek) in Marija Mlakar (Viševek).
 • Zadnja vrsta: Robert Truden (Kozarišče), Janez Gerl (Kozarišče), Vinko Andrejčič (Kozarišče), France Šebenik (Viševek) in Marko Urbiha (Podgora).

 • Čepita: Irena Prevec (Iga vas) in Mira Prevec (Viševek).
 • Srednja vrsta: Metka Šebenik (Viševek), Damjana Palčič (Vrhnika), Mojca Mulec (Viševek) in Bernarda Sterle (Kozarišče).
 • Zadnja vrsta: Vido Kočevar (Šmarata), Damjan Baraga (Pudob), Jože Debeljak (Podgora) in njihova učiteljica Irena Turk.

Viri:

 • Bernarda Debevec
 • Dušan Ovsec
 • Irena Turk

Kraj: Iga vas
Datum: 22. junij 1978
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Osnovna šola Stari trg
Skenirano: 10. 5. 2023
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. 15. 06. 2023 11:56

  Tisto praznovanje 100-letnice igovske šole je bil res spomina vreden dosežek, ki je končno osvetlil njeno zgodovino in pomen tudi tistim, ki nismo hodili vanjo!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: