Skip to content

1956 Nova vas – Zadružni izlet na Radlek

1. 09. 2023


Kmetijska zadruga Nova vas je organizirala skupinski izlet 24. julija 1956 na Radlek. Od šefa trgovine, trgovk, pisarniških uslužbencev do poslovnih partnerjev in prijateljev. Zaradi velikega števila udeležencev sklepamo, da je moral šofer kamiona kar dvakrat peljati. Obstaja pa tudi možnost, da so se nekateri odpravili od doma kar peš.

Na izlet so v tistih časih hodili s kamioni. Največkrat je bil ta brez cerade. Na kason so naložili lesene klopi, na katere so se posedli udeleženci. Nič jih ni motilo premetavanje sem in tja. Ceste so bile še makadamske, kar je pomenilo tudi veliko prahu. Moški v oblekah, ženske prav tako zrihtane, vsi nagužvani in prašni, pa vendar presrečni. Štelo je druženje in dobra volja, začinjena s pesmijo. Če jim je šlo na roke še vreme brez padavin, so bili izpolnjeni vsi pogoji za uspešen izlet. Enako so včasih hodili tudi na romanja po božjih poteh. Včasih pa so se odpeljali samo na skupinski piknik. Udeležile so se ga cele družine, kar vidimo tudi na sliki.

Mož in žena Lavrič sta imela v Novi vasi pošto. Gospod Pavletič je bil “vojno lice”, in sicer major v Jugoslovanski vojski ter komandant garnizona v Velikih Blokah. Gospod Lipovec je bil tudi zaposlen v KZ Nova vas. Kmetijska zadruga je štela veliko članov, imenovanih zadružnikov. Imeli so tovornjak za zadružen dovoz in odvoz blaga, pluge, kosilnice in osipalnike krompirja.

 • Sedijo v prvi vrsti: mesar Francelj (Sodražica), uslužbenka v pisarni Ivanka (Studenec), Marko Zakrajšek (Nova vas), Milena Semič (Nova vas) in Šuštarjev Stane (Nova vas).
 • Druga vrsta: ravnatelj OŠ Nova vsa Franc Čebohin, poleg njega neprepoznan, pred njima sedi Vine (Hudi Vrh), poleg njega neprepoznan, za njim Dušan Kaplan (Nova vas), sledita mož France in žena Lipovec (Nova vas).
 • Tretja vrsta: Miro Avžlahar (Hudi Vrh), zadaj neznan, šofer kamiona Stane Grlj, gospod Kaplan in pred njim sin Milan (Nova vas), za njim oče Aleksander Lavrič, hči Tanja in mama Ivanka Lavrič (Nova vas), za njimi neznan, sledijo trije neznani in pred njim sedi Kotnikova Malka z otrokom (Nova vas).

 • Sedijo v prvi vrsti: Veronika Sterle (Ravne), Tone Zakrajšek (Hudi Vrh), trgovka Zofka (Studeno), šef trgovine v Novi vasi Ivan Drobnič (Velike Bloke), neznan in Franc Petan (Nova vas).
 • Druga vrsta: sin France ali Rajko iz družine Lipovec (Nova vas). Sledi družina Golob: hči Brona, oče Polde, mami Rozi in sin Bojan (Fara). In še dve neznani ženski v družbi oficirja iz kasarn.
 • Tretja vrsta: Dobrilova gospa (Nova vas), zadaj uradnik krajevne skupnosti Franc Klemenc, za njim neznan, Darinka Pavletič in njen mož (Nova vas), zadaj neznana, Tone Urbas (Volčje), Tone Pirc (Velike Bloke), neznana gospa z deklico, zadaj miličnik Štefan Slokar, Miro iz Velikega Vrha, neznan in Mohar s Hudega Vrha.

Zlata vreden zapis.

Pa še en Jožetov spomin. Leta 1962 je na otvoritev spomenika v Ložu peljal s kamionom udeležence iz firme Gradišče iz Cerknice. V kabino pri šoferju je šla samo kuharica. Vsi ostali so bili zadaj na kasonu na lesenih klopeh. Ženske v lepših oblekah, moški v oblekah in s kravatami, cesta pa makadam. Lahko si samo zamislimo, kako lepo zaprašeni so prispeli na cilj.

Slovarček:

 • cerada: ponjava
 • kason: zadnji del tovornjaka, namenjen prevažanju tovora

Viri:

 • Milena Petrič
 • Jože Kočevar
 • Drago Mazij

Kraj: Radlek
Datum: 24. julij 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Milena Petrič
Skenirano: 28. 4. 2022
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 1. 09. 2023 07:25

  Pa toliko imen se še spomnite!!

 2. Anonimno permalink
  1. 09. 2023 07:50

  Zelo zanimivo, lahko si obudimo spomine o ljudeh, ki so z nami živeli na Blokah. Na sliki prepoznam Jožeta Teliča z brki- direktor Elektrožaga Nova vas za Kotnikovo Malko z otrokom, Jože Kraševec – Peruščkov iz Nove vasi za uradnikom Klemencem.

 3. Anonimno permalink
  1. 09. 2023 20:06

  Na drugem izrezu, v drugi vrsti je fant, ki je v označen kot Bojan Golob, v resnici Govekarjev Mirko. Nad njim stoji sestrica Nevenka in njuna mami. Govekarji so živeli v župnišču pri Fari.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: