Preskoči na vsebino

1981 Stari trg – 7. a razred

28. 12. 2023

Spominska fotografija je nastala pred vhodom osnovne šole na predmetno stopnjo. Učenci še vedno lepo vzdržujejo stike. Po valeti leta 1982 se dobivajo na vsakih pet let, kajti lepo se je srečati, se videti, poklepetati in obujati spomine na otroška in najstniška leta.

Večina učencev se srečanja udeleži, med njimi je tudi Pavel Okoliš in na 40. letnici valete je predlagal, da bi se srečali kar naslednje leto pri njem v Preddvoru na Gorenjskem, kjer je župnik v baročni cerkvi sv. Petra. Predlog in vabilo sta bila sprejeta in srečali so se naslednje leto 21. 10. 2023. Boris Koren je organiziral in izvedel prevoz. Obiska so se sošolci udeležili v okrnjeni obliki, bili pa so navdušeni nad Preddvorom, lepemu kotičku naše prelepe domovine, nad Pavlovo gostoljubnostjo in organizacijo. Počutili so se kot domači med domačimi. Ogledali so si župnijsko baročno cerkev sv. Petra, sosedno graščino, bližnje preddvorsko jezerce Črnjava in kraj Preddvor z okolico. Dan so zaključili z okusno večerjo v bližnjem gostišču. Žal jim je bilo le, ker dogodka niso dokumentirali s fotografijami.

Dogovorili so se, da se tu srečajo zopet naslednje leto. Srečanje prijateljev – sošolcev v njegovem kraju se je globoko dotaknilo tudi gostitelja Pavla Okoliša in se jim je po obisku zahvalil takole:

Pozdrav še enkrat vsem, dragi sošolci, sošolke, ga. razredničarka. Res, v veselje mi je bilo, da sem vas lahko gostil na lepem kraju, v Preddvoru.

Hvala za domači “šnops”, sok in ostala darila, za prostovoljni dar, ki sem ga tudi po vašem odobravanju namenil za misijone (tako se je darovalo to nedeljo v cerkvah po svetu). Z grofom sva se zmenila za prostovoljni dar, gostilničar mi je zaračunal po sindikalni ceni. Tako da me, Jože, nikakor niste “preveč oškodovali”. Ko ste že odšli, me je spreletelo, da nismo poskrbeli za dokumentiran spomin. Res, to mi je pa resnično žal. Se veselim naslednjega srečanja ob letu osorej. Lepo lepo se imejte, pozdrav vsem,

Pavel

Dobrovo, središče Goriških brd, je rojstni kraj Irene Šfiligoj naše upokojene učiteljice kemije in biologije. Brda so znana po odličnih vinih, zgodnjih češnjah, sadju, ki ljubi vpliv morja, in v zadnjem času tudi po oljkah. Dobrovo pogosto obiskuje, ker skrbi za sestro in njun dom. Rada se pošali, da gre vedno domov, pa naj potuje v Dobrovo, ali pa se vrača nazaj v Stari trg, kjer je njena družina.

Končala je Pedagoško akademijo smer kemija, biologija. Njena prva zaposlitev je bila na Osnovni šoli Gustav Šilih Velenje. Po enem letu pa je nastopila službo na Osnovni šoli heroja Janeza Hribarja Stari trg in tu poučevala od 1. 9. 1978 do upokojitve 1. 9. 2017.

Rada se spominja svojega prvega prihoda v Stari trg. Ker ni vedela, kje se nahaja Stari trg, je z zemljevidom Slovenije v rokah štopala iz Ljubljane. Ustavil ji je prevoznik kruha iz Vrhnike, ki je prav takrat peljal kruh na našo šolo in jo pripeljal prav pred vrata. Na Bloški Polici ju je štopala Zdenka Lah vzgojiteljica v vrtcu Stari trg. Bila je prva oseba iz Loške doline, ki jo je spoznala.

Že v otroških letih je sanjala o pedagoškem poklicu – postati učiteljica je bila njena velika želja. V petem razredu osnovne šole je imela doma svojo redovalnico in dnevnik. Svojim sošolcem je vedno pomagala pri učenju. Imeli so jo radi, saj je živela z njimi – zanje.

Tudi svoj poklic je opravljala s srcem. Do otrok je bila prijazna, prizanesljiva, razumevajoča in jim pripravljena pomagati. Veselila se je učnega napredka učencev, in ko so pridobili samozavest ob premostitvi težje ovire, saj je bilo njeno življenjsko poslanstvo pomagati ljudem v stiski, pa naj bodo to otroci ali odrasli. Bolijo jo krivice, ki se dogajajo ljudem. Dolga leta je bila aktivna pri podmladku RK. Učenci so jo imeli radi in ji zaupali.

Je komunikativna, dobrosrčna oseba, vesela po naravi in pravi: To sem podedovala po svoji noni.

  • Stojijo: Marija Okoliš (Nadlesk), Branka Poje (Lož), Majda Benčina (Nadlesk), Robertina Sterle (Lož), Nataša Kraševec (Markovec), Danica Truden (Nadlesk), Zdravka Zrimšek (Stari trg), Magda Krajnc (Podlož) in Armida Bavec (Lož).
  • Sedijo: Uroš Mlakar (Lož), Miran Zakrajšek (Stari trg), Boris Koren (Podcerkev), Jože Lekšan (Klance), Janez Ravšelj (Markovec) in Janez Poje (Podcerkev).

  • Stojijo: Jana Ovsec (Knežja Njiva), Rosana Nikolič (Markovec), Magda Lekšan (Pudob), Emil Kumer (Lož), Damjan Nared (Lož), Mateja Zgonc (Lož) in razredničarka Irena Šfiligoj.
  • Sedijo: Ivan Poje (Lož), Pavel Okoliš (Nadlesk), Toni Perušek (Podcerkev), Matjaž Žnidaršič (Stari trg) in Darko Kandare (Dane).

Viri:

  • Irena Šfiligoj
  • Bernarda Knaus
  • Robertina Sterle

Kraj: Stari trg
Datum: pomlad 1981
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Uroš Mlakar
Skenirano: 3. 11. 2023
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Bernarda Knavs permalink
    28. 12. 2023 12:25

    Prišlo je do zamenjave dveh Janezov. Janez Ravšelj je zadnji v prvi vrsti, Janez Poje pa sedi med Jožetom Lekšanom in Janezom Ravšljem.

    Liked by 1 person

Dodajte komentar