Preskoči na vsebino

Rakek 1957/58 – 7. razred

4. 04. 2024


Učenke 7. razreda 1957/58. Pred fotografa Žnidaršiča so se skupaj s svojim razrednikom lepo posedle v šolske klopi, nekatere resne druge z rahlim nasmeškom. Mnoge na fotografiji so se že poslovile, še živeče pa so dočakale starost 80 let in več.

Na fotografiji od leve:

  • Prva vrsta: Minka (stanovala pri Anušiču), Magda Ileršič, Hermina Nagode, Erika Bencek.
  • Druga vrsta: razrednik Marjan Tomšič, Nevenka Pevec, Marija Urbas, Hilda Bencek, Marjanca Mekina, Milena Pupis.
  • Tretja vrsta: Barbara Demšar, Ljudmila Petrič, Milena Živkovič, Silva Korošec, Irena Beričič.

Še ena od slik iz obdobja, ko je bil na Rakeku ravnatelj Marjan Tomšič, pa tudi razrednik v višjih razredih osnovne šole. Praviloma so bile vse fotografije, posnete v tem času, v razredih in tudi ločeno dekleta in fantje. To je bil razred dve leti starejših učenk od mojega letnika, ki so se fotografirale s svojim razrednikom.

Na fotografiji je zanimiv detajl. V prvi klopi na desni in zadnji klopi v drugi vrsti sta lesena črnilnika. Sam se jih ne spomnim, mi smo imeli že steklene črnilnike vgrajene v šolskih klopeh. Kje so tisti časi, ko je bil navaden peresnik in svinčnik edino vsemogočno pisalo.

Viri:

  • Ljudmila Špehar (Petrič)

Kraj: Rakek
Datum: 1958
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Grega Tomšič
Skenirano: Grega Tomšič
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 4. 04. 2024 07:59

    Razrednik Marjan Tomšič s slike je imel soimenjaka, tudi učitelja po rodu s Štajerske, le da je učil v Grahovem nekaj let pozneje, namreč Marjana Tomšiča, ki je po Grahovem poučeval na Primorskem in se v veliki meri posvetil pisateljevanju in zbiranju pripovednega izročila Slovenske Istre. Njegov roman Ti pa kar greš zajema snov še iz grahovskega obdobja, zaslovel pa je s pisanjem o Šavrinkah in aleksandrinkah (Grenko morje in druge), skratka s svojim obširnim delom je postavil Slovensko Istro na literarni zemljevid. Umrl je lani.

    Liked by 1 person

Dodajte komentar