Preskoči na vsebino

1927 Milanov Vrh – Jakob Kraševec z ženo in hčerjo

30. 04. 2024

Na sliki z domnevno Milanovega Vrha ali okolice iz zbirke Boruta Kraševca je Jakob Kraševec, Malnarjev iz Vrhnike z ženo in najmlajšo hčerko Ano. Vsi so velik del življenja bivali na Milanovem Vrhu, saj je bil oče tam upravnik Špetnakove parne žage, zgrajene leta 1907. Samo Ana je bila od vseh Kraševčevih otrok rojena tam in je na sliki stara osemnajst let. Vseh ostalih enajst sorojencev, ki so se – kot moji predniki in še marsikateri drugi – rojevali natanko na vsaki dve leti, je prišlo na svet drugje, najbrž v Vrhniki – a le najbrž – saj ni znano, ali se je družina mogoče kam selila za zaslužkom.

Oba, Jakob Kraševec in Franjo Žagar starejši sta bila prvotno gozdna delavca in dobra prijatelja, hkrati pa zelo sposobna in podjetna, kar je vodilo tudi v postavitev žage na Milanovem Vrhu in Jakobovo mesto upravnika na njej. Ni znano, kdaj je za očetom delo upravnika na žagi poprijel njegov sin Jaša. Mogoče po očetovi smrti leta 1932?

Jakob Kraševec je bil ob začetku prve svetovne vojne star že triinpetdeset let in ob zaključku sedeminpetdeset, ne vemo pa, kako jo je preživel. Na tej sliki, devet let pozneje, pri oseminšestdesetih je še vedno videti vitalen in pokončen, z ostrim, jasnim in pametnim pogledom.

Slika je nastala na prostem, vendar pred fotografsko plahto z naslikano gozdnato pokrajino in jezerom, kar bi lahko pomenilo, da je šlo za nek množični dogodek, ki ga je obiskal potujoči fotograf, vendar ne vemo kakšen dan je bil 8. 6.1927, ki je z lepo pisavo in črnilom zapisan na hrbtni strani slike. Žegnanje, binkošti, sejem?

Družina se je oblekla nedeljsko: oče v trodelno moško obleko s telovnikom, ki mu iz gumbnice visi debela svetla verižica, najbrž od zlate ure, pa belo srajco z ozko vodoravno črtasto kravato. Mama ima karirasto, zdi se da dvodelno obleko in manjšo okovano torbico brez ročaja v rokah. Nima rute, tako da lahko vidimo gladko nazaj počesane sive lase, ki so najbrž speti na tilniku ali spleteni v zvito kito in pripeti z velikimi lasnicami. Na ušesih ima masivne zlate obročke, oba z možem pa sta obuta v visoke in močne, z vezalkami zavezane čevlje, ki ne kažejo ne prahu ne znakov obrabe. Vse na njiju izraža premožnost, trdnost, delavnost, urejenost in dostojanstvo.

Hči za njima ima staršem podobne poteze, obleko pa vrečasto krojeno s spuščenim pasom in zanimivim ovratnikom po modi tistih let, prav tako modna je tudi njena frizura. Okoli vratu ima svetlo ogrlico in vsaj eno sponko v laseh, pa nobenega drugega kinča… Ana se je pozneje poročila z Ivanom Levcem iz Viševka, izvemo iz zapisa dr. Viktorja Kraševca, njenega nečaka …

Zdi se, da Kraševčevi tistega dne niso nič odvečnega dali nase, toda vse, kar je pomembno, imajo pri sebi: zdravje, pamet, red in medsebojno razumevanje.

Kdo je avtor te slike torej ne vemo, lahko le ugibamo, da morda Dragutin Žagar iz Prezida, vendar to sploh ni nujno. Dragocen je zapis, ki sliki daje trajno vrednost z imeni, rojstnimi podatki in dnevom nastanka slike.

Iz izpisa o Kraševčevih iz krstnih knjig, ki ga je napravil dr. Viktor Kraševec, vnuk para na sliki, pravnuk Borut Kraševec pa ga je posredoval piscem te spletne strani, izvemo še, da je bila Ana Kraševec starejša doma s Knežje Njive in štiri leta mlajša od moža. Njen dekliški priimek je bil Ovsec – je bila mogoče Polovnikova ali iz kakšne druge hiše s tem priimkom? Rodila je dvanajst otrok, zadnjega, Ano s slike, pri štiriinštiridesetih letih in umrla med vojno, 21. 2. 1943 v Vrhniki, potem ko je bila enajst let vdova, saj ji je mož umrl 8. 4. 1932 v Ljubljani, pet let po nastanku te slike …

Pravnuk para s slike, pisatelj in prevajalec Borut Kraševec je v komentarju na osnutek tega zapisa dodal:

 Ano Levec, ki je živela v Ljubljani, sem poznal osebno. Glede pradeda Jakoba mi je oče pravil, da je imel kot Žagarjev sodelavec sicer tudi pisarno v Markovcu, v prvem nadstropju hiše poleg žage.

Viri:

  • Zapis dr. Kraševca o njihovi rodbini, poslal Borut Kraševec po mailu
  • Borut Kraševec, pisatelj, april 2024, pisno po mailu
  • Franci Strle, Partizanski volk samotar, Partizanska knjiga, Lj., 1979

Kraj: Milanov Vrh (?)
Datum: 8. 6. 1927
Avtor: ni znan
Zbirka: Borut Kraševec
Skenirano: 10. 10. 2023
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar