Preskoči na vsebino

1905 Bločice – Praznik

6. 06. 2011

Slika je bila posneta nekega nedeljskega sončnega popoldneva na Bločicah. Glede na lepo oblečene vaščane, ki niso več zimsko oblečeni ter na še ne ozelenelo drevje in na besedilo na zadnji strani fotografije sklepam, da je bilo o Veliki noči ob koncu 19. stoletja ali v začetku 20. stoletja in recimo, da je bilo leta 1905.


____________________________________________________________

Bločice so gručasto obcestno naselje na južnem pobočju Bloške planote ob cesti Grahovo-Bloška Polica v občini Cerknica.

Naselje se nahaja ob severnem robu manjše kraške uvale, v kateri so obdelovalne površine, obrobje pa prekrivajo travniki in gozdovi. V okolici so številni manjši kraški izviri, požiralniki in kraške jame. V uvali sta stalna izvira potoka Močila in Korita. Potočka kmalu ponikneta, ob močnem deževju pa dosežeta rob uvale ter združena z vodo iz Mrzle jame ponikneta v Rupencu. Od tod teče voda v izvir Žerovniščice..

Dokumentirana je železnodobna in rimska poselitev kraja.

Bločiško polje je suho kraško polje v okolici naselja Bločice med Cerkniškim poljem in Bloško Polico. Na južnem obrobju polja je Mrzla jama, na vzhodnem pa več kraških izvirov.

Število prebivalcev je okrog 100.

____________________________________________________________

Vaščani se zavedajo, da jih bo fotograf slikal. Zato so prišli iz hiš in gledajo proti fotografu. Moški, kot po pravilu, imajo vsi klobuke na glavi. Mnogo žensk ima na sebi bele predpasnike, saj je praznik.
Vidi se stara Jeretova hiša, ki je bila pred nekaj leti podrta.
V naselju stoji podružnična cerkev sv. Primoža in Felicijana, ki se prvič omenja leta 1397. V cerkvi so delno odkrite freske suško-bodeške skupine iz leta 1460. Na steni so sv. Katarina, sv. Barbara, sv. Apolonija, sv. Ahac in sv. Andrej. Pri poslikavi je verjeto sodeloval Suški mojster. Dokončno odkritje fresk bi verjetno pokazalo eno bogatejših poznogotskih poslikav na Slovenskem. Glavni oltar je iz leta 1672.Sv. Primož in Felicijan godujeta 9. junija. Bila sta rodna brata, rimska državljana in plemenitega rodu. Živela sta v Rimu in v času Dioklecijanovega preganjanja pogumno obiskovala kristjane po ječah, jim vlivala tolažbo in dajala pogum. Že v visoki starosti sta tudi sama dosegla mučeništvo. Poganski duhovniki so ju namreč naznanili oblastem zaradi brezbožnosti in čarovnije. Med mučenjem sta morala prenašati strašanske muke in bila obglavljena leta 286.
Velika škoda, da zapisovalec ni napisal datuma. Fotografijo je nekdo kasneje uporabil, da se je učil pisanja.

____________________________________________________________

Viri:

  • Slovenija total: Notranjska A — Ž, priročnik za popotnika in poslovnega človeka, Pomurska založba, Murska Sobota 1999, stran 54 — 55.

Kraj: Bločice
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Ivan Zabukovec
Skenirano: 18. 6. 2010
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
  1. Martina permalink
    3. 09. 2013 11:55

    Hiša, ob kateri stoji ženska z otrokoma ni Jeretova hiša. To je Janezova hiša, ki je bila tudi podrta. Jeretova hiša je bila nižje in je imela dve vrsti oken.

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    3. 09. 2013 13:22

    Meni že ob prvem ogledu ni delovala kot Jeretova, sedaj sem pa tudi jaz siguren da je Janezova.
    Žav se je morala tudi ta hiša umakniti zaradi širjenja ceste po Bloćicah.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1965 Cerknica – Prospekt jezera in okolice | Stare slike

Dodajte komentar