Skip to content

1941 Lož – Na zdravniškem pregledu

5. 06. 2011
tags:

V šolskem letu 1938/39 je bil v Ložu ustanovljen “Zdravstveni dom”. Šolski mladini je bila tako zagotovljena boljša zdravniška pomoč z rednimi zdravniškimi pregledi ter cepljenjem proti davici in škrlatinki. S pomočjo Higienskega zavoda in raznih krajevnih dobrotnikov je začela delovati tudi mlečna kuhinja za revne in slabotne učence.

Na na tej sliki v spomin na zdravniški pregled so dečki  letnikov 1928-33 iz Ljudske šole Stari trg.  Ob istem dogodku je nastala  tudi slika, na kateri so posebej samo deklice.

____________________________________________________________

Zaradi mobilizacije in vojne je bil s 1. 4. 1941 pouk v Starem trgu prekinjen. Ob nastali zmedi je del šolskega inventarja izginil. Šola je učne prostore v občinski hiši izgubila, kjer je bil pouk zaradi italijanske vojske v sosednjih prostorih nemogoč. Sčasoma je bil uveden pouk dopoldne in popoldne in učni jezik je bil še vedno slovenščina. Šolske razmere so postajale vedno težje. Že maja 1941 je okupator začel izvajati akcije, ki so bile usmerjene k fašizaciji dežele. V ljudskih šolah so pouk usmerili predvsem na pisanje in branje ter na gospodarsko stran. Zemljepis in zgodovina sta bila črtana, uvedli so obvezen rimski pozdrav.

Poročilo o Graziolijevem obisku

V juniju je šole logaškega okraja obiskal visoki komisar Emiliano  Grazioli, “ki se je posebej zanimal za otroke in jim posvečal posebno skrb”. Ustavil se je v Dolenjem Logatcu, na Rakeku, v Cerknici, v Ložu in v Starem trgu. Pozdraviti so ga morali tudi vsi učitelji in sicer se je pričakovalo, da ga bodo pozdravili z dvignjeno roko, rimskim pozdravom oziroma fašističnim. Vsi so tako naredili, samo Justa Krajčeva, poznejša ravnateljica, se je le nekoliko poklonila. Pozneje jo je Ivan Mercina opomnil, da se je igrala z glavo, saj bi jo tako kljubovanje lahko veliko stalo. Šolski mladini je obljubljal možnost italijanjščine in vključevanja v fašistične organizacije, vendar je ideja ob začetku naslednjega šolskega leta, spričo skoraj stoodstotnega odklonilnega stališča prebivalstva, povsem propadla. Pri poskusu italijanizacije so tudi v Ljudski šoli Stari trg  ob obisku italijanskega komandanta morali učenci ob klavirski spremljavi zapeti fašistično himno Giovinezza, katere refren je:


Giovinezza, giovinezza,

primavera di bellezza!

Nella vita nell’ asprezza,

il tuo canto sqilla e va!

E per Benito Mussolini

eja, eja, alala!


Naposled je vse to prizadevanje s partizanskim napadom na Lož propadlo, ko so se morale v Italijo takoj vrniti vse žene oficirjev in pa tudi fašistični učitelj.

Skrajno levo stojita zdravnik Mejač in medicinska sestra Zdravstvenega doma Lož, nad njima je italijanski kapetan. Deček, ki ga za ramena drži sestra, je France Ule–Mәhlan (Lož), tretji na desno je France Kandare–Mehal (Dane). Desno od ramena medicinske sestre je Ivan Hace–Mežnarjev (Podcerkev), pod njim je Slavko Berglez. Pogled je izpod čela usmeril Viktor Sterle–Knaus (Podcerkev).
Drugi v prvi vrsti, ki pred seboj drži čepico, je Grmkov iz Starega trga, tretji je Anton Pišek (Stari trg), peti in z nogami navzkriž je Janez Ravšelj–Martinov (Markovec), zraven je Ivan Opeka, v drugi vrsti se smeji Viktor Kočevar–Hajcar.
Predzanji v prvi vrsti je Vinko Avsec (Knežja Njiva, zadnji je Edo Žagar iz Viševka, med slednjima kuka Janez Mihelčič (Knežja Njiva). Skrajno levo stoji takratni šolski upravitelj Ivan Mercina, ki je bil ob okupaciji 25.VI. 1941 odpeljan v Ljubljano in kasneje konfiniran v Italiji. Čez tri dni je začasno upraviteljske posle prevzel Franc Čebohin.
Dečki so večinoma v šolski odpravi lepih belih ali karirastih srajc, suknjičev in krajših hlač, pod katerimi nosijo še tople dolge žabe. Obuti so v močnejše, pri čevljarju izdelane čevlje, na katerehih so zarisani sledovi vsak dan prehojenih poti do šole in vseh tistih vmesnih postaj in kotičkov proti domu.
Lojze Avsec–Polovnik (Knežja Njiva) je v prvi vrsti, višje na levo z nasmeškom stoji Tone Špehar iz Dan in na levo od njega France Primožev iz Loža. Drugi v drugi vrsti in s prekrižanimi rokami pred seboj je Viktor Avsec–Goranji (Knežja Njiva). Na tem izrezu slike sta prepoznana še Miro Hraber (Stari trg), ki je desno na skrajnem robu druge vrste in Drago Lekan. Zadnjo, učiteljsko vrsto zapolnjujejo Štefanija Prešeren, Justina Krajc, Marija Jerina, učitelj Jelatič in Franc Čebohin.
Deček v sredini izreza z najkrajšimi in svetlimi lasmi je Jernej Zabukovec–Bunkar (Lož). Med učitelji je prepoznana še Julijana Turk iz Loža, ki je v svetlem plašču, naprej od nje je učiteljica Remškar.
  6.V.1941 je bil v Ložu zdravniški pregled .

This slideshow requires JavaScript.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Lož
Datum: 6. 5. 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Špehar
Skenirano: 21. 4. 2011
Oblika: fotografija

9 komentarjev leave one →
 1. Sentek permalink
  5. 06. 2011 11:56

  Cerkničani so poznali drugo verzijo Giovinezze:
  giovinezza, kurja sveca,
  aj jaj jaj…

 2. Tina permalink
  5. 06. 2011 18:20

  Dobro si naredil galerijo vsakega obraza posebej!

 3. 5. 06. 2011 20:35

  Ko sem fotografijo povečal, so kar naenrat obazi oživeli in nenadoma so vame pogledale oči fantov. Takoj sem sklenil, da vsak obraz posebej izrežem in jih predstavim v projekciji. Neverjetni so ti obrazi. In vsak ima za seboj nešteto zgodb. Upam, da bo ob teh fotografijah še kdo pogledal v oči fantov. Vseh fotografij v projekciji je kar 56.

 4. 16. 07. 2011 21:39

  Danes sem se pogovarjal z mojo teto, Julijano Bravec. Povedala je, da je bil zadnji zdravnik v zdravstvenem domu Lož dr. Mejač. Pred njim je bil pa dr. Raznožnik.

Trackbacks

 1. 1941 Lož- Zdravniški pregled « Stare slike
 2. 1941 Rakek – Zasedba | Stare slike
 3. Stari trg 1952/53 – Justina Krajc (1) | Stare slike
 4. 1938 Vrhnika – Tonček in njegova pot | Stare slike
 5. 1942 Lož – Učiteljica Julka Turk | Stare slike

Dodajte komentar

%d