Preskoči na vsebino

1908 Dolenja vas — Trojna razglednica

29. 10. 2012

Josip Kaučič je fotografiral Dolenjo vas in naredil razglednico s tremi fotografijami. Če sem prav razbral iz nečitljivega žiga in znamke, naj bi to bilo leta 1908.

Leva zgornja fotografija prikazuje Dolenjo vas z levega brega Cerkniščice proti gasilnemu domu v vasi.

Zgornja desna fotografija prikazuje sredino Dolenje vasi od gasilnega doma navzgor.

Na spodnji fotografiji pa je pogled na spodnji del vasi, konkretno na trgovino, ki jo je imela Ivana Martinčič.

Poglejte koliko vode se pretaka po potoku! Toliko vode že dolgo ni v Cerkniščici v Dolenji vasi. Slišal sem, ali sem morda kje prečital, da so nekoč žagarji in malnarji ob Cerkniščici plačevali kmetom, da so vozili zemljo v potok, da so tako mašili propustno dno kraške struge. Tega zdaj ne počne nihče več. Tudi zato je potok manj vodnat, saj odteče velik del vode v zemljo.
Ta detajl je fotografiran z mostu pri gasilskem domu v Dolenji vasi proti toku potoka.Pri gasilnem domu gasilci že od nekdaj vsako poletje pripravijo veselico. In na veselico so prišli tudi dolenjski fantje. Dolenjci, kot smo jim rekli so bili korajžni, ni ga bilo, da bi se ga bali. Dolenjski fantje so poskrbeli, da se veselica ni spridila, saj so mnogi obiskovalci prišli le, da vidijo to značilnost veselice, saj bi bila veselica brez pretepa nezanimiva, pokvarjena. Za začetek pretepa, to je za ohranitev tradicije je bilo ogromno vzrokov. Povod za pretep je bil že, če je dolenjske fante nekdo pozdravil. Prav tako je bil vzrok za pretep tudi, če jih morda ni pozdravil. Ne, da bi se spogledali, so fantje vedeli kdaj morajo udariti.

Že dolgo nisem slišal za to folkloro. Zdaj na dolenjski veselici raje poslušajo Čuke, kot, da bi se zravsali; kaj hočemo.

Takrat je bila v Dolenji vasi trgovina. Vodila jo je Ivana Martinčič.V Dolenji vasi zdaj ni že dolgo nobene trgovine.
Cenjena družina Lakota iz Žabniceje bila na binkoštni ponedeljek povabljena v Postojno, kjer naj bi si, če bi prišla,  ogledala Jamo.

Žabnice (italijansko Camporosso, nemško Seifnitz) so nasleje blizu Trbiža, zdaj v Italiji na tromeji mad Italijo, Slovenijo in Avstrijo. Žabnice ležijo na razvodju  med Ziljico na vzhodu in Belo (Fella) na zahodu. Kraj je nastal na enem najnižjih prelazov (820 mnm) v Julijskih Alpah, ki povezuje Furlanijo s Koroško. Slovensko prebivalstvo je tu naseljeno že nepretrgano od leta 1106. Danes v Žabnicah govori slovensko približno polovica prebivalcev. Žabnice so pomembno turistično središče in tudi izhodišče za izlete po Kanalski dolini in romanja na Višarje.

____________________________________________________________

Viri:

  • o Žabnicah na Wikipediji, prosti enciklopediji.

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1908
Avtor:Josip Kaučič
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 21. 7. 2012
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar