Preskoči na vsebino

1964 Cerknica – Nova šola

17. 06. 2015
Dograjena šola - 1964

Dograjena šola – 1964

V šolskem letu 2014/15 je minilo že petdeset let od izgradnje stavbe cerkniške osnovne šole. Že nekaj mesecev prej so začeli s pripravami za slavnostno prireditev v počastitev jubileja.

Organizatorki (Tjaša Knap in Manca Farkaš) sta se oglasili tudi pri StareSlike. Predlagali sta, da bi pripravili prikaz starih fotografij, kako se je stavba šole spreminjala.

V arhivu StareSlike smo vse prebrskali, pa smo našle ne nekaj fotografij, ki so prikazovale šolo še v gradnji. To ni zadostovalo. Zato smo zaprosili vodstvo šole, naj vseeno prebrska in pregleda, če so mogoče v arhivu skrivajo kakšne starejše fotografije.

Že po enem tednu smo dobili škatlo, v kateri je bilo nekaj sto fotografij, mogoče celo tisoč. Nenadoma je bilo na voljo celo več materiala, kot smo ga potrebovali. Izbrali smo fotografije, ki so najbolj primerne in iz njih sestavili video, ki je bil prikazan na slavnostni prireditvi ob 50. obletnici šole 25. 5. 2015 v Kulturnem domu v Cerknici.

Stavba stare šole na Partizanski ulici v Cerknici je služila namenu že skoraj 100 let (od 1863). Postala je premajhna za vedno večje število osnovnošolskih otrok.

V šoli Begunje so bili le nižji razredi. Učenci 6., 7. in 8. razreda so šolo obiskovali v Cerknici.

1962 so ukinili enooddelčne šole Otave, Žilce in Cajnarje. Otroci višjih razredov teh šol so se začeli voziti v Cerknico. Šolski okoliš se je v kratkem zelo povečal.

Več razredov je imelo pouk v prostorih izven šole. Izgradnja nove šole je bila vse bolj nujna. Zato so se občani v 60-ih letih odločili, da bodo združili moči in tudi z njihovo pomočjo so učenci oktobra 1964 dobili novo šolsko stavbo. Bila je moderna šola, ki je omogočala veliko bolj kvalitetno šolsko delo.

Leta 1977, na takratni občinski praznik, 19. oktobra, je šola dobila še težko pričakovano telovadnico, naslednje leto pa še prizidek z 10 novimi učilnicami in kabineti za učitelje. Istega leta je šola dobila ime Notranjski odred.

V začetku 90-ih se je vodstvo šole odločilo še za prenovo strehe. Hkrati so streho dvignili in dobili še eno nadstropje z dodatnimi učilnicami.

Leta 1995 je bil dodan še zadnji prizidek s kuhinjo, dvema učilnicama in zbornico, v letu 2014 je bila šola še energetsko sanirana.

Od leta 1964, ko je bila zgrajena nova stavba so Osnovno šolo Notranjski odred Cerknica vodili:

  • Stanko Janež,
  • Rado Hlebec,
  • Alojz Kranjc,
  • Marija Lavrenčič,
  • Štefan Viher,
  • Cveta Levec,
  • Marija Braniselj,
  • Bernarda Dolničar.

 

150614668

Naslovnica zbornika ob 50. obletnici šole.

Danes nas že ob vstopu v Cerknico pozdravi sončno rumeni hram znanja …

Več o šoli si lahko preberete v zborniku 50 let osnovne šole Notranjski odred Cerknica, ki je izšel ob jubileju.

 

Viri:

  • Tjaša Knap
  • Manca Farkaš

Kraj: Cerknica
Datum: 1964
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Osnovna šola Notranjski odred Cerknica
Skenirano: 11. 4. 2015
Oblika: fotografija

Dodajte komentar