Preskoči na vsebino

1910 Cerknica – Razglednica

29. 03. 2010

Pri Zagorjanu

Fotograf je naredil posnetek na Taboru. Stal je nekje v bližini Zagorjanove hiše in usmeril objektiv proti Urbancovemu taboru iz zadnje strani.

Ta del Cerknice se v 100 letih ni prav veliko spremenil.


____________________________________________________________

Fotografija je ročno tonirana z modro, rdečo in zeleno barvo.

Zadnja stran

prva celica

Natisnjena je oznaka avtorja: “Franc Kunc, Fot., Ljubljana, Wolfove ul. 6”.Na zadnji strani je označeno, da je bila – fotografija v zbirki Turistično – prometnega društva za Notranjsko s številko 170. Prispeval jo je Tavčar iz Rakeka.

Oznaka 26 cic je tiskarska oznaka za dimenzijo pri objavi. Nastala je, ko je bila ta razglednica osnova za objavo v kakšni izmed knjig.

Stopnice

V izrezu so predstavljene stopnice, ki vodijo na prostor pred cerkvijo. Ob obzidju so bili vrtovi zaščiteni z žičnato ali leseno ograjo.
  • Fotografija je objavljena v knjigi: Dežela ob Cerkniškem jezeru, Milan Škrabec, Janez Šumrada, Marjan Slabe, SO Cerknica, 1990 na strani 6. Razglednica iz knjige je bila poslana 1910.
  • Fotografija je objavljena v knjigi:“Tone Kebe, Cerknica in njeni ljudje, samozaložba, 1994″ na strani  188.

Kraj: Cerknica
Datum: 1910 ali prej
Avtor: Franc Kunc
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 8. 3. 2010
Oblika:  Razglednica

2 komentarja leave one →
  1. Bojan permalink
    29. 03. 2010 17:45

    V pritličju zagorjanove hiše (na desni) je bila pred prvo svetovno vojno pošta – najbrž prav tedaj, ko je bila narejena ta razglednica. Danes bi bila ta lokacija za pošto precej od rok, takrat pa je ležala blizu centra – se pravi poleg Placa (trga).

    Do kdaj je bila tu pošta ne vem, so bile pa še v šestdesetih letih na spodnjih oknih “gitre” (rešetke). Mogoče so še?

    Všeč mi je

    • 29. 03. 2010 18:10

      Na Zagorjanovi hiši je še viden napis, da je bila tam gostilna “Na pošti”. Torej je bila v tisti hiši pošta in gostilna. Napis dokazuje tudi to, da fasada stavbe ni bila spremenjena približno 100 let. Torej je še ista, kot na razglednici.

      Fotografijo napisa sem objavil na “Naši galeriji” že pred leti. Dosegljiva je na: http://legala.fotopic.net/p12154950.html

      Všeč mi je

Dodajte komentar