Skip to content

1934 Jezero – Zlet Društva jugoslovanskih obrtnikov (4)

4. 06. 2010
tags: , ,
by

<–prejšnji prispevek istega dogodka naslednji->

Ladja na jezeru

O zletu Društva jugoslovanskih obrtnikov v Cerknici nimam prav nobenih podatkov. Tudi v izročilu se je dogodek pozabil. Tako je Glas Notranjske nekje v sedemdesetih letih objavil fotografijo ladje kot prvoaprilsko potegavščino. Še danes naletim na mnenja, da je vse skupaj zgolj fotomontaža.

Fotografije pa so ostale. Ta  je že četrta, pa mogoče se bo našla še kakšna. Dogodku je prisostvovalo več fotografov in vsak je prispeval svoj pogled.

Zaradi dogodka je bilo na Jezeru veliko ljudi. Mobilizirala se je celotna jezerska mornarica. Tudi na tej fotografiji je videti, da so ladjo obkrožali z drevaki in drugimi čolni. Za drevakom z godbo se skriva še en drevak, ki pa je brez potnikov.

Ugibam o mestu, kjer je nastala fotografija. V ozadju je zagotovo Slivnica. Nekatere druge fotografije tega dogodka so nastale v Vodonosu, na tej razglednici pa so skale na bregu, ki jih v Vodonosu ni. Glede na kot fotografiranja gre verjetno za Gorico, kjer v tistih časih breg ni bil tako poraščen, kot je danes.

____________________________________________________________

Komandni most

Iz dimnika se kadi, veter pa je dim gnal ravno v pravo stran. Ladja je opremljena z visokim jamborom z zastavo na vrhu. Ima pravi komandni most, okrašena pa je s smrečjem. Kapitan je na ladji vedno  prva avtoriteta in iz drže uniformiranega moža na komandnem mostu je videti, da je bilo tudi tokrat tako.Potnikov je na ladji nenavadno veliko. Nedeljsko so oblečeni in sklepam, da so glede na dogodek,  iz cele Jugoslavije. Prevladujejo moški, pa tudi žensk ni ravno malo. Fotografija je dovolj dobra, da pri nekaterih potnikih razločimo priponke, ki so jih nosili udeleženci zleta.

Na ladjo je bil možen vstop preko mostička. Dobro so vidna vrata, pri katerih stoji, po znani frizuri sodeč,  eden od bratov Turšič.

Krma

Pa niso bili na Jezeru samo drevaki. Ladjo so obkrožali tudi drugačno čolni. Na levem robu fotografije so firbci v čolnu, ki na Jezeru najbrž ni bil čisto običajen. Toliko se jih je naložilo, da se je čoln globoko pogreznil. Po kratkih hlačah sklepam, da je bil vsaj eden od gledalcev otrok.Ladja je na krmi imela jugoslovansko zastavo: rdeče, belo, plavo. V vetru je plapolala in nam daje občutek, da ladja res hitro pluje. V resnici je bila sestavljena iz štirih drevakov in najbrž prav nič okretna.

Drobna razglednica  je dovolj kvalitetna, da bi lahko prepoznali potnike na ladji, ki na sliki merijo le kakšen milimeter ali dva.

Godba

Ob tem slavnostnem dogodku je bila na Jezeru tudi cerkniška godba. Po vsej verjetnosti so igrali na vodi.  Na desni strani fotografije jih je za poln drevak. Ravno pristali so in stopajo na kopno. Prepoznamo jih po uniformah, mogoče pa bo kdo prepoznal tudi kakšnega od godbenikov. Uniforme so še stare, prve: svetle hlače, teman jopič in kapa, ki jo je kasneje zamenjala šapka.Na drevaku je bilo 17 članov godbe in štirje veslači.

Zadnja stran

Je razglednica – ni razglednica? Lahko, da ta fotografija ni bila prodajana kot razglednica. Leta 1934 je zelo težko določiti, katera fotografija je razglednica in katera ne.Na hrbtni strani je odtisnjen žig: “Foto Mara Logatec. Ponatis prepovedan.”

Dopolnjeno 14. 6. 2014

Fotografija je bila objavljena v Zborniku godbe Cerknica, ki je bil izdan maja 2014 ob 90. obletnici delovanja godbe.

Kraj: Jezero
Datum: 20. 5. 1934
Avtor: Foto Mara, Logatec
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 15. 5. 2010
Oblika: razglednica

<–prejšnji prispevek istega dogodka naslednji->

No comments yet

Dodajte komentar

%d