Skip to content

1956 Cerknica – Ronko pri Zgoncu

6. 08. 2010

Ob 80 letnici Ivana Ronka so se možakarji nastavili fotografu v gostilni Pri Zgoncu v Cerknici na Placu. Vedno se je reklo “pri Zgoncu“, nikoli “Zgončeva gostilna”, “gostilna Goričica” ali kako drugače.

Možakarja, ki je čisto na levi na fotografiji ni dovolj, da bi ga prepoznali. Tako prvi z leve sedi Jože Petrič, čevljar. Poleg njega je jubilant Ivan Ronko. Kljub letom izgleda  čil in vitalen, pomaga pa si s palico. Na desni sedi Anton Jerina z Velike gase.

Za njimi stojita Anton Zgonc, gostilničar in Bartol, cerkniški sedlar in tapetnik.

Ob steni je peč cefirka (Zephir), ki je v hladnih dneh še kako prišla prav. Krompir se je lahko spekel kar v luknjah na sprednji strani in kako je bil slasten! Sredi maja je bilo dovolj toplo, da je niso zakurili. Nanjo so odložili frakel, dva kozarca in steklenico, ki jo je dobil slavljenec.

Jubilej so proslavili z rdečim vinom, ki ga je natakarica prinesla na mizo kar v dveh steklenicah. Natočili so si ga v močne, oglate kozarce. V skladu z običaji so kozarce natočili čisto do vrha.

____________________________________________________________

Ivan Ronko

Anton Jerina

Jože Petrič

Kraj: Cerknica
Datum: 16. 5. 1956
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 14. 4. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. janez permalink
    6. 08. 2010 08:36

    Stric Petrič je bil moj učitelj pri sajenju in obrezovanju sadja. Dreveščke je kupoval nekje na Gorenjskem, naj bi bolj uspevala saj so rasla na isti nadmorski višini. Tapetnik Bartol, pa je bil večkrat pri meni v trgovini, zmeraj lepo urejen in prijeten za pogovor.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: