Skip to content

1930 Grad Snežnik – Razglednica

5. 08. 2010

Slika je lep pogled na grad v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Takšen prikaz gradu ni ravno pogost.  Smreka je opazno manjša kot je danes. Danes je že prava velikanka.

Na spodnjem robu slike  vidimo travnik. Po vojni so  travnik in dvorišče ločili z nizkim kamnitim  zidom – škarpo- sredi katerega so speljane stopnice, ki vodijo na potko po sredini travnika, ki vodi do pristave.

Januarja leta 1930 je v Koči vasi umrl g. Henrik Schollmayer Lichtenberg – glavni upravitelj na gradu Snežnik. Na gradu se je zaposlil že davnega leta 1884. Zapustil nam je  zapise o življenju in dogajanjih na Snežniškem v njegovem času. V časopisu Jutro ga je ob smrti pisec dr. Jože Rus imenoval »Valvasor Loža«
____________________________________________________________

Šotor so občasno postavili na grajsko dvorišče – po potrebi.

Baje so pergolo po celi dolžini mostu podrli ravno leta 30. Zakaj se je to zgodilo se sicer ne ve. Lahko, da so leseni podporni tramovi odslužili in da so jih ob obnovi obdržali samo še na začetku mostu, tam kjer pergola daje senco nad klopcami. Pergola se je nadaljevala tudi po notranjem mostu. Rastline, ki so jo obraščale so morale zrasti zelo visoko, saj je  višina mostu ker precejšnja in je rastlina ob vhodu rasla  od tal.

Kamniti most pred vhodom so zgradili leta 1905. Tla mostu takrat še  niso bila tlakovana. Tudi ograja je le grobo ometana.

Na desni strani mostu je vzidana  tabla, na kateri je oznaka najvišje poplave v Loški dolini leta 1851. Na desni in levi strani je bila zasajena živa meja. Izgleda kot pušpan

Okno na levi nad vhodom ima danes drugačen vzorec zamrežitve.

Na levo okno je neznana ženska  postavili kar pet lončnic. Na ostalih oknih ni rož. Zakaj jih je postavila ravno na to okno toliko, da ni prostora niti za eno več?

Okno na skrajni levi je brez polken.  Kasneje je to okno dobilo polkna. Po zadnji obnovi pa so jih ponovno odstrnilli.

Tudi to fotografijo je prispeval Tavčar iz Rakeka.

____________________________________________________________

Kraj: Grad Snežnik
Datum: 1930 ali prej
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc, Zbirka fotografij Tujsko – prometno društvo za Notranjsko
Skenirano: 14. 4. 2010
Oblika: razglednica

4 komentarji leave one →
 1. milenatruden permalink
  7. 10. 2013 02:26

  Moja prababica, Ivana Usenig-Šumrada, je delala kot pralnica v gradu okrog 1869-tega leta naprej. Pradedek Janez Š.je delal pa s grajskimi konji. Stanovali so v enonadstropni hiši gori od gradu št.2, skupaj s družino grajskega logarja. Tam se je rodilo četroje Š.otrok ta starji pa na Vrhu. Janez Š.je umrl 1852. leta, imel je 52 let in zapustil ženo s petimi otroki. Ko so dorastli, 3hčera so šli delat v Trst. Ta starejši sin Janko je postal trgovec. France je bil deset let mlajši od njega se je šel učit v Trst za računovodja, in potem delal s Jankotom Š. v trgovini. To je samo ena družina, ki je bila odvisna od gradu.

  • Will Littke permalink
   9. 07. 2023 19:12

   Milena – Have you seen this article from DLIB.si about Sneznik Castle and the families that worked and lived there? https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-SVBJD8NW/4f8f6afd-abd9-4d43-9cc6-3e2a32881bf2/PDF My grandaunt, Angela (Znidarsic) Gerl and husband, Janez Gerl Jr. lived and worked on the castle grounds with children, Ivanka and Milan. Janez Gerl Jr was the Master Gardener and Beekeeper, a job he inherited from his father, Janez Gerl, Sr. Angela also obtained Master Beekeeping certification while at Sneznik castle. The Gerl families, father and son, are mentioned and pictured in this article. I have other relatives that worked at the castle, but they are not mentioned in the article……Jennifer (Nylander) Littke

 2. milenatruden permalink
  7. 10. 2013 04:28

  Popravljam zgorajšnji komentar zadnji stavek: To je samo ena družina od mnogim drugih, ki je bila odvisna od gradu..

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: