Preskoči na vsebino

1928 Cerknica – Razglednica Velika gasa

29. 09. 2010

Ta del Cerknice je bil nekoč najbolj poznan, saj so ga vsak dan prehodili mladi Cerkničani, ki so obiskovali šolo. Fotograf se je za posnetek pripravljal prav pred staro šolo. Slika predstavlja pogled na zgornji del Velike gase s cerkvijo v ozadju precej let pred drugo svetovno vojno.

Do danes so v tem delu Velike gase ostale vse hiše, nekoliko spremenile so se a še vedno stojijo. Spodnji del Velike gase se je do danes bolj spremenil.

  • Povsem levo ja Kovačeva hiša, ki danes nima več kolone in tudi čačka je zidana.
  • Naprej je Skukova hiša, ki je še ravno takšna kot takrat, če odmislimo ometano fasado.
  • Naprej je Lovkotova – danes Lampetova hiša, ki je tudi nespremenjena.
  • Za njo je Kravanjeva hiša.
  • V ozadju se vidi Urbancov tabor, ki je  tak kot danes.
  • Za njim 65 metrov visok zvonik. Leta 2006 je bil popolnoma obnovljen in prekrit z bakreno pločevino.
  • Potem se vidi lipca in desno od nje Zgonceva hiša.
  • Še bolj desno je Lagova hiša.
  • Naslednja je  Zidarjeva – danes Malnarjeva hiša, ki je zdaj adaptirana.
  • Povsem desno je fotograf zajel še Tavžljevo hišo, ki je sedaj obnovljena in ima vhod zadaj. Tudi ni več vrat na cesto  in stopnic z Velike gase.

Po strehah ni videti električnih in kabelskih napeljav ter anten. V času, ki ga kaže ta fotografija, je bilo na Mali gasi še precej hiš  kritih  s slamo.

Velika gasa je danes asfaltirana. Živalskih iztrebkov (konjskih fig in kravjih dr….) po cestah pa v Cerknici (razen za pusta)  že dolgo ni več videti. Danes je Velika gasa enosmerna cesta z vedno polnimi parkirnimi prostori.

Tako lepega pogleda brez pločevine si danes ne moremo zamisliti.

____________________________________________________________

Kam pelje mati svojega otroka? Zelo se ji mudi, saj niti predpasnika ni snela. Mogoče se je potepal, pa ga pelje domov.Glede na položaj senc matere in otroka in osvetljene Lampetove hiše je bila slika posneta poleti, nekega lepega sončnega dopoldneva.Moška, ki stojita pred Zgoncovo gostilno sta opazila, da se fotograf pripravlja svoj fotoaparat in ga opazujeta.

Deček, ki sedi na zložljivem lesenem stolu pred Lampetovo hišo gleda proti Placu. Nad njegovo glavo visi model ure, saj je bil v tej hiši nekoč urar.

V ozadju je še pet oseb.

V Skukovi hiši je takrat delal bil brivec Nikola Simičak. Frizerke so postale tri hčerke:  Pavla, Vera in Marija. Marija je pred leti odšla v Ameriko in tam ostala.Do danes se se ni spremenila niti vrtna ograja med Skukovo in Lovkotovo hišo.
Ronkotova Micka je leta 1928 obiskovala  Gospodinjsko šolo v Kranju. Nekaj dni pred novim letom 1929 je prejela  to lepo sliko Velike gase.Slika je bila objavljena tudi v knjigah:”Bežanja, beganja, iskanja” na strani 5, katere avtor je veliki slovenski igralec in domačin Boris Kralj. Knjiga je izšla v Ljubljani leta 1994.

Ter v knjigi:

“Cerknica in njeni ljudje” na strani 16 avtorja Toneta Kebeta, prav tako domačina. Knjiga je izšla v samozaložbi leta 1994 v Ljubljani.

Dopolnjeno 15. 9. 2011 ____________________________________

Fotografija je objavljena v knjigi: Dežela ob Cerkniškem jezeru, Milan Škrabec, Janez Šumrada, Marjan Slabe, SO Cerknica, 1990 na strani 9.
____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1928 ali prej
Avtor: neznan
Zbirka: Iva Ravšelj
Skenirano: 3. 7. 2010
Oblika: razglednica

5 komentarjev leave one →
  1. marijaleskoveckunstek permalink
    29. 09. 2010 08:07

    Tri hčerke in sin Toni so nadaljevali frizersko obrt. NikolaSimičak smo že videli in sicer na ustanovnem sestanku Nogometnega kluba na Jezeru in v Žumrovem hotelu.

    Všeč mi je

  2. Medra permalink
    29. 09. 2010 08:56

    Ali ura na turnu kaže dvajset do treh?

    Všeč mi je

    • 29. 09. 2010 09:04

      Ni prav dobro videti, koliko je bila ura ob nastanku fotografije. Po sencah izgleda, da je bilo zgodaj dopoldne ali celo zjutraj.

      Všeč mi je

  3. Marija Jezerka permalink
    29. 09. 2010 10:57

    Ura je dvajset do devetih.

    Všeč mi je

  4. 15. 09. 2011 22:11

    Danes sem dopolnil podatke o razglednici.

    Všeč mi je

Dodajte komentar