Preskoči na vsebino

1930 Cerknica – Balinarji s šopkom

5. 11. 2010

Slika je nastala v letu 1930 na dvorišču Zabukovčeve gostilne. Zabukovčeva gostilna je bila na Veliki gasi. Kasneje je poslovala v teh prostorih trgovina čevljev Borovo. Ko sem pokazal sliko Stanetu Šajnu, je takoj rekel: “To je slikano za Zabukovcem! Tam so bile te stopnice po katerih se je šlo v Harmelovo stanovanje. Pod njimi pa so vrata, ki vodijo v Tiho dolino”.

Pod stopnicami je bil torej vhod v “Tiho dolino”. “Tiha dolina”, to je bil “kevder” z biljardom. V tem prostoru, umaknjenem od pivnice, so možakarji radi veseljačili.

Čeprav gospa drži v naročju pušeljc in bi si morda kdo celo mislil, da gre za kakšno poroko, je bila slika posneta ob koncu povsem običajnega nedeljskega balinanja.

____________________________________________________________

Balinanje s kroglami je igra na balinišču. Tekmovalci skušajo krogle zakotaliti čim bliže balinčku (najmanjša krogla). 

Včasih so bile krogle iz pušpana (pušpanov les je trd), danes pa so iz medi ( zlitina bakra in cinka).

Gospa z rožami je Pepca Harmel, sestra gospoda Zabukovca in žena Iva Harmela.

Skrajno levo s prekrižanimi rokami sedi Zabukovčev sosed Jože Kebe – Štefetov Jože z Velike gase.

Zadaj v sredini stoji tapetnik, oziroma sedlar, Tone Bartol. Prednji desni, ki sedi, je Vidrih Lojz – Cibov z Velike gase, Jankotov oče.
Gospa in gospodje so lepo, pražnje oblečeni. Zato se da sklepati, da je slika nastala neko nedeljsko ali praznično popoldne. Morda niti ni bilo v vročem poletju, saj potem ne bi imeli na sebi »lajblcov« in suknjičev.
V takih steklenicah je bilo včasih pivo. Zgončeve steklenice za sifon so bile iz debelega prozornega stekla z mehanizmom na ročni pritisk, s katerim se je sifon lahko točilo. 

Ta gostilna sicer ni imela balinplaca, vendar so možakarji radi balinali, kjerkoli je pač naneslo. In naneslo je, da so balinali kar v prahu, morda celo v blatu na dvorišču zadaj za Zabukovčevo gostilno, zato so čevlji prav lepo umazani.

Ta fini prah se lepo oprime preznojenih nogavic in prstov na nogi in povzroči neprijetno zaudarjanje tudi danes, kaj šele takrat, ko ni bilo kopalnic.

Prav tako kot čevlji so lepo umazane tudi »kugle«.

lajblc – telovnik, lajbič
kugle – krogle za balinanje
kevder – klet
balinplac – balinišče

Za pomoč pri pridobivanju informacij o sliki se zahvaljujem Metki Dragolič in Stanetu Šajnu.

Kraj: Cerknica
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Metka Dragolič
Skenirano: 25. 9. 2010
Oblika: fotografija

10 komentarjev leave one →
 1. janez permalink
  5. 11. 2010 19:09

  Tudi pri nas je bila gostilna in balinalo se je zadaj na dvorišču. Balinplac je bil kar cel prostor dvorišča.Na koncu so dali eno ranto, da se kugla ni izgubila v travi na vrtu, tako mi je pripovedoval oče.Leta 60 ali 70 pa se spomnim pravega balinplaca, ki ga je imela Bonačeva gostilna, tam se je bilo prav prijetno zadrževati in poslušati možakarje.

  Všeč mi je

 2. 12. 11. 2010 10:02

  Ne razumem, zakaj so na starih fotografijah čevlji velikokrat umazani. Najbrž so umazani samo za današnje dojemanje, takrat so bili najbrž čisto normalni. Vseeno se mi zdi čudno, da so se odpravili lepo, praznično — na čevlje so pa pozabili ali pa niso bili del dojamanja, kaj je urejeno. Celo na fotografijah iz Amerike, iz mesta, so urejeni moški v prašnih čevljih.

  Tudi pri Zabukovcu ni bilo drugače. Čevlji so tako prašni, da je jasno, da od doma niso šli s čistimi. Le gospa je bila do svoje obutve bolj pozorna.

  Všeč mi je

 3. marijaleskoveckunstek permalink
  12. 11. 2010 11:22

  Makadamske ceste so naredile svoje.

  Pri nas smo šli od doma vedno v čistih čevljih, a ko si prišel do Cerknice, si lahko še bolj pazil s čevlji so bili prašni od prahu, ali pa v primeru dežja in blata temu primerne – blatne.

  Pa sem vzela robček iz žepa in vsaj za silo očistila umazanijo.

  Všeč mi je

 4. 12. 11. 2010 12:47

  Marija, ma za fotografa bi si jih pri Zabukovcu pa že lahko očistili.

  Všeč mi je

 5. Anonimnež permalink
  12. 11. 2010 13:04

  A se ti zdi, da so se v tistem času moški ukvarjali s čim tako nepomembnim kot so prašni čevlji. To je bilo izključno žensko delo!

  Všeč mi je

 6. marijaleskoveckunstek permalink
  12. 11. 2010 13:29

  Seveda bi si jih lahko.
  Mogoče še besedo ali dve o tem sobotnem delu, ki je običajno pripadalo najmlajši ženski – deklici v hiši. Bognedaj moški!
  Čiščenje čevljev: za zelo zamazane čevlje, je bila najprej sirkova krtača. Ko si grobo umazanijo dol spravil, je bila še ena malo manj groba. Tako si ponovil pri vseh čevljih.
  Potem je bila ena zelo majhna krtačkaz držalom, s katero si globin v zelo tankem sloju namazal, pa si moral malo počakati.
  Potem pa je bila večja krtača za zgloncat, da so se čevlji lepo svetili. Če si preveč na debelo namazal globin, jih nisi mogel zgloncat in še druga nevšečnost je bila, da se je na čevlje, ki so bili preveč na debelo namazani, prah veliko bolj prijemal, kot na čevlje, ki so bili pravilno očiščeni.
  Sem jih kar precej parov predrgnila in vem, da ne smejo biti ”mastni.”
  Za vsako barvo čevljev je moral biti svoj ”pribor.”
  Za čevlje je bila ”krema” v barvi, črna, rjava, pozneje tudi rdeča. Za zimske čevlje je obstajala nekakšna mast. Za čižme, ki so jih nosili okrog doma, smo uporabljali posušeno salo.

  Všeč mi je

 7. 12. 11. 2010 14:09

  Globin je bil v škatlicah, kot je videti na sliki: https://stareslike.files.wordpress.com/2010/10/1008260151.jpg v prispevku https://stareslike.wordpress.com/2010/11/11/iga-vas-196869-1-razred/. Ali so bile škatlice od globina od vedno takšne?

  Ali ima kdo kakšno starejšo škatlo od globina — ali pa fotografijo? Kakšna je že pravilna beseda za globin?

  Všeč mi je

 8. dusangogala permalink
  12. 11. 2010 17:45

  V SSKJ piše:
  globin-pogovorno, loščilo za čevlje, pasta za čevlje: namazati z globinom; škatlica globina.

  Zato smatram, da je tudi globin prava beseda, saj jo govorimo ljudje pogosteje kot pasto ali kremo za čevlje.
  Globin proizvaja več tovarn.
  Peko je prodajal globin FOX, ki je imel na pokrovčku škatlice narisanega lepega psička. Reklama zanj pa je bila:

  Majhen psiček
  Fox naslov,
  to je škatlice pokrov,
  v škatlici pa pasta taka,
  da ji druga ni enaka.

  Všeč mi je

 9. Breda permalink
  13. 11. 2010 12:50

  Pri nas smo bile same punce in pojma nismo imele kaj so moska in kaj zenska dela. Pucanje cevljev je bilo eno izmed mojih opravil po tem, ko nas je tovaris Toni pri tehnicnem pouku oziroma gospodinjstvu naucil, kako se to dela. Pri nas je v priboru manjkala krtaca blatarica. Dovolili so mi, da jo kupim, ce bom potem skrbela za cevlje. Tako sem ob sobotah zlozila cevlje v vrsto in pucala…

  Kaj so moska in zenska dela, se bolj izraza v mesanih druzinah in na kmetih, kjer je bilo vec tezkih del. Meni se je zdelo normalno sekati drva, nositi malico na njivo, klati kokosi, jih opaluziti in ocistiti. Z ocetom sva skupaj pleskala, za ostale stvari pa ni imel orodja. Tako si nikoli nisem mogla narediti mlincka za v potok, kar je bila kar precej dolgo mladostna trauma. No, dobila sem ga pri petdesetih. Bolje pozno kot nikoli, pravijo Nizozemci…

  Všeč mi je

 10. 13. 11. 2010 14:52

  No, tovariš Toni je glede čevljev imel doma red. Vsako nedeljo dopoldne sva čistila vse čevlje. Spomnim se, da sva jih čistila tam od mojega petega leta naprej. Jaz sem očistil blato, on pa jih je namazal in “zgloncal”. Pri ženskih salonarjih se je čistil tudi del podplata pred peto. Nikoli v življenju nisem videl, da bi mama čistila čevlje.

  Čiščenje čevljev sem sovražil. Zdelo se mi je da to delo ne more prinesti zadovoljstva. Vedno bi se dalo očistiti še malo bolje.

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: