Skip to content

1960 Begunje – Pri Potočenovih

23. 11. 2010

Ko je popotnik na svoji poti iz Brezij v Begunje stopil iz gozda na plano,  se mu je odprl tak pogled — s slamo krita preprosta kmečka hiša, ki je takrat štela že več kot dvesto let.

Za hišno ime ”pri Potočenovih” obstajata dve možni razlagi. Prva  je ta, da hiša stoji pri potoku. Druga razlaga, tudi verjetna, da je ime po zetu, ki  je v začetku 20. stoletja pristopil k hiši in je bil doma iz Loškega potoka.

Voda je bila njihov stalni nepovabljeni gost, dokler niso  hiše popravili, teren okrog pa uredili tako, da voda ne poplavlja več.

Begunje so dobile vodovod  že leta 1892, a v dolino, na to stran potoka, kjer so bile štiri hiše, je  voda po ceveh pritekla šele po II. svetovni vojni, več kot petdeset let kasneje.

 

Streha kliče po obnovi, saj kaže gola rebra. Niso je prekrili temveč vrgli dol in hišo obnovili ter dvignili za eno nadstropje.
Cerkev sv. Jerneja vidimo  takoj za hišo, vendar ni tako blizu, moraš kar krepko v klanec.
Pred vsako hišo so bili nametani hlodi, taki ali drugačni. Ti tukaj, so bili namenjeni za drva. S preprostimi latami je ograjena greda. Ob hiši je opora za trto.
Ob potoku je sosedov  oreh. Čez potok so vozili tudi kar mimo mostu, kadar je bila voda majhna. 

Viden je le drugi most, prvi od te strani je preveč levo in ga ni na posnetku.

Del slamnate strehe, ki je temnejši, je bil, kot kaže, obnovljen. Zadaj je viden del hiše, v kateri je živela Štalarjeva Angelca. Angelca je umrla, hiša  se je sesedla sama vase. Ni ju več. 

Tako kot je pri vseh kmečkih hišah, je tudi tu leseno stranišče poleg gnoja. A veste kako je bilo pozimi hudo, ko si moral  ven na stranišče? Pasje mrzlo. To je pomenilo, zelo zelo mrzlo. Brrr!

 

Vir: ustni, Notranjsko -kraške novice (12.11.2010)

Kraj: Begunje
Datum: oktober 1960
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 8. 4. 2010
Oblika: 135 negativ


2 komentarja leave one →
  1. janja permalink
    23. 11. 2010 11:33

    Tako stranišče se pri nas imenujemo ” na štrbunk” – le zakaj 😉

  2. 23. 11. 2010 12:09

    SSKJ tam pravijo, štrbunk je slišen padec v vodo. Prav gotovo nekaj pade.

    Hudičevo mraz je pozimi in ko Krjavelj to preseka, pade dol in naredi prvič štrbunk in drugič štr bunk.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: