Skip to content

1965 Cerknica – Gasilski avto Julka

5. 01. 2011

Julka! Tako smo imenovali prvi gasilski avto v Cerknici.

Gasilski avto spada med delovna motorna vozila za prevoz gasilcev, motorne črpalke, lestve, raznega pribora in določene količine vode. Gasilci morajo priti v čim krajšem času na prizorišče dogodka na katerega so klicani. To je lahko požar, prometna nesreča, izlitje strupenih snovi, poplava itd. Z nakupom sodobnega gasilnega avtomobila se je ta čas močno skrajšal.

Na sliki je Julka, za takratne čase zelo sodoben gasilni avto izdelan v Tovarni avtomobilov Maribor, skrajšano TAM, ki je v jugoslovanski in slovenski zgodovini zapisana z veliki črkami. Registrska številka LJ 147-61 pove, da je avto registriran s to številko v letu 1965 ali kasneje. Ta avto je imel prej drugo številko z začetno črko S, saj je bil kupljen precej pred letom 1965, ko se je način označevanja na registrskih tablicah spremenil.

____________________________________________________________

Začetek tovarne TAM sega v obdobje po drugi svetovni vojni. Ustanovili so ga leta 1947. Temelje za proizvodnjo na Teznem so že leta 1941 postavili Nemci, ko so zasedli Maribor. Nemška vojna industrija potrebovala varno in primerno lokacijo za tovarno za izdelovanje predvsem letalskih delov.

Po koncu druge svetovne vojne je Zvezno ministrstvo za industrijo odločilo, da se bo podjetje preusmerilo v avtomobilsko proizvodnjo. Prvi avtomobil, ki so ga naredili je bilo tovorno vozilo Pionir izdelano po češki licenci avtomobila Praga. Izdelovali so ga 15 let in naredili 17.416 vozil. V tem času so na njem po lastnih načrtih izvedli številne izboljšave in lastno izdelane konstrukcije.

Tako kot drugod po državi se je tudi TAM spopadal s težavami – vladalo je pomanjkanje splošnega materiala, specialnih strojev, gradbenega materiala, strokovno usposobljenih kadrov. Kljub temu so uspešno popravljali in izdelovali različna vozila, prenosne poljske kuhinje, avtomobilske prikolice, ventilatorje za rudnike, avtomobilske kompresorje za polnjenje zračnic in drugo. TAM je veljal za največjega proizvajalca tovornjakov in avtobusov v Jugoslaviji.

Voznik Julke je bil Ivan Knap. Najbrž ravno v trenutku nastanka fotografije Ivan ta avto vzvratno parkira v desno garažo pri Štalci na Mali gasi. V levem zornjem kotu vrhnje slike se vidijo drsna vrata, ki vodijo v levo garažo. Na avtu je sicer nekaj signalnih luči in sirena, za tiste času povsem dovolj, danes pa mora imeti avto drugačne alarmne naprave. Tudi glas sirene je danes drugačen od tega, ki ga je imela sirena na tem avtomobilu. V vetrobranskem steklu se vidi odsev luči, ki je na notranji strani garaže nad vhodom vanjo. 

Prav spredaj se vidi znak tovarne Tam. Na strehi pa je pritrjena lesena lestev.

Janez Otoničar — Pocin, ki je oblečen v svečano gasilsko uniformo, je bil predsednik Gasilskega društva Cerknica do leta 1960. Pred drugo svetovno vojno in nekaj časa med njo je bil celo cerkniški župan. 

Kdo ve danes, kaj se pogovarjata Ivan Knap in Janez Otonočar v garaži, ki je bila zgrajena leta 1962 in o kateri smo v Starih slikah že pisali.

Na vrhnji sliki v desnem spodnjem kotu je videti glavo mladega fanta. Kdo ve katerega. Morda je danes tudi on gasilec.

Ko se je Julka postarala, so jo nekaj let gonili v pustnem karnevalu v Cerknici, kjer jo je šofiral moj sošolec Metod Urh. Potem pa je dolgo časa počivala med grmovjem poleg Mineralke. Zdaj je že dolgo časa ni več tam.

Kraj: Cerknica
Datum: 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Gasilsko društvo Cerknica
Skenirano: 17. 11. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: