Skip to content

1954 Stari trg – Smučarske tekme (1)

30. 01. 2011

prispevek istega dogodka naslednji->

Pod Ulako, kjer so potekale smučarske tekme, se je, najverjetneje po končani nedeljski maši, zbrala nasmejana druščina gledalcev in navijačev.  V ozadju se riše meglen obris Loškega gradu na še ne povsem zaraščenem hribu in nad nepozidanim delom zdajšnjega Smelijevega naselja in Golana.

____________________________________________________________

O tekmah in tekmovalcih, ki jih je prirejalo športno društvo TVD Partizan, je bil na strani že objavljen prispevek, vendar odkrivamo nove zgodbe.

Športni duh je bil tako med mlajšimi kot tudi malce starejšimi domačini. Navijači so se prešerno nastavili fotografu, ki je ovekovečil njihovo vzpodbujanje.

Tekmovanje je bilo tudi na deset kilometrov dolgi progi.  Speljana je bila ob vznožju Ulake, mimo Devina do Klanc in se zaključila po drugi strani Ulake. Ob vseh naporih, ki so jih tekmovalci premagovali na progi, se je zgodilo tudi, da so kateremu od njih pošle moči. Daleč stran od cilja je Tone Hace (Jurjovcev) našel obnemoglega tekmovalca in ga z lastnimi močmi prinesel v Stari trg.

____________________________________________________________

Zagotovo je moralo biti mrzlo, saj so skoraj vsi čakajoči poskrili roke v toplejše kotičke suknjičev, plaščkov in hlač, v čevljih pa so bile zagotovo nogavice iz domače volne. Z ruto na glavi (skrajno levo) se je pred mrazom branila Sabina Benčina (Ravšelj, Nadlesk). S pogledom v tla se morda skriva kateri izmed tekmovalcev, saj je oblečen v hlače, ki so takrat veljale za smučarske?
Mesto pred ograjo, ki je razmejevala progo in gledalce, je pripadalo skupini posebnih gostov. Med njimi je bila Justina Krajc – učiteljica in ravnateljica gimnazije v Starem trgu. Roke je skrila v »muf«, ki so ga nosili bolj uglajeni in premožnejši. Z veliko energije se je Krajcova zavzemala za napredek prebivalcev in Starega trga. V ozadju, s klobukom na glavi, se je postavil Jože Mlakar (Markc) iz Pudoba.Levo od učiteljice Justine Krajc stoji učiteljica Anica Hafner (dopolnjeno 12. 2. 2011)
Spredaj stojita Miloš Benčina – gostilničar, kasneje blagajnik kmetijske zadruge in Marija – učiteljica in ravnateljica osnovne šole v Starem trgu. Svoj pečat spominov na šolske dni je Benčinova pustila marsikateremu šolarju. Red, disciplina, spoštovanje so tvorili  prvo zapoved takratnega šolstva. Kaj pa danes?Zadaj  z leve stojijo:  Franc Kraševec – Pircov (Vrhnika), neprepoznan, Jože Fajdiga (Pudob), Matevž Matija  Kočevar  Kordišev(Stari trg Lož), Franc Urbas (Rakek) neprepoznan, Alojz Komidar (Nadlesk).
Štoparica v roki, štartna in kasneje ciljna zastavica, ki ni mogla biti nič drugega kot navadna ženska ruta na palicah, označujejo pričakovanje prihoda tekačev pod Ulako.

Dopolnjeno 13.6.2014

obrh.jpgFotografija je bila objavljena v glasilu Obrh, številka maj 2014, na strani 9.

Kraj: Stari trg
Datum: februar 1954
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 5. 9. 2010
Oblika: 4,5×6 negativ

prispevek istega dogodka naslednji->

4 komentarji leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  30. 01. 2011 09:57

  Anita, dobrodošla v naši družbi. Lepo si nam naslikala duha nekega drugega časa.
  54-ega leta niso imeli težav s snegom in mrazom. Tekmo so izpeljali.
  Včeraj napovedana tekma ob 40-letnici delovanja SK Kovinoplastike Lož pa je zaradi pomanjkanja snega, žel, prestavljena.

 2. Anita permalink
  30. 01. 2011 21:18

  Janja, hvala za tvoje pohvalne in vzpodbudne besede. Upam da bo nastal še kakšen tak prispevek.

 3. 31. 01. 2011 15:51

  Tudi zime niso več kot nekoč, vse se spreminja. Še dobro, da so slike.

  Ruta – facou je bila res prava zastavica!

  Anita, dobro si to vzela pod ”drobnogled.”

 4. Anonimno permalink
  29. 01. 2014 09:55

  Kako dobro, da moje iskanje slik za članek o Justi Krajc ni brezplodno! Hvala za trud!. Milena

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: