Skip to content

1954 Stari trg – Smučarske tekme (2)

20. 02. 2011

<–prejšnji prispevek istega dogodka

Mlajši člani smučarskega kluba TVD Partizan, slikani ob tekmovanju na Ulaki. Smučarski klub se je udeleževal tekmovanj v okraju Postojna pod okriljem katerega so prirejali tekmovanja na Blokah, Rakeku, v Logatcu, Starem trgu in Loškem potoku, kjer je ob otvoritvi skakalnice potekalo slovensko prvenstvo.

S preprosto smučarsko opremo, “ta boljšimi” nedeljskimi oblačili, brez zaščitnih čelad, rokavic, vendar z neizmerno voljo druženja, sodelovanja, predvsem pa tekmovanja, so člani TVD Partizan vrsto let kovali uspehe za spomine današnjih dni.

____________________________________________________________

»Za smučanje me je navdušil stric Franc Kandare- Mihlatov iz Dan, ki je svoje smučarske izkušnje nabiral med služenjem vojaškega roka kot vojak športne čete. S svojimi izkušnjami in dosežki se je pet let, kot član državne reprezentance udeleževal tekem po vsej Evropi. Zimske treninge je opravljal v Kranjski gori, poletne pa v Beogradu. Kot se za takega tekmovalca spodobi, smo ga vsi občudovali, ko se je domov vračal v svetlomodrih špichozah in rdečem puloverju z napisom “TVD PARTIZAN- BEOGRAD”.

Vsak trenutek, ko ni bil na tekmovanjih, je posvetil našim treningom. Med napornejšimi je bi jesenski suhi trening za moč, ko smo se morali navkreber povzpeti na vrh Devina, preteči do Klanc, nazaj do Škrilj in tako ponoviti še petkrat. Že vzpon na Devin nas je izmučil, ampak morali smo vzdržati. Zimski trening je bil speljan iz Škrilj do danskega Javorja do točno določene bukve. Pol ure in tri minute je bil čas, ko so najboljši dosegli cilj.

Tako pripravljen sem se na eni izmed tekem  postavil na sam vrh Ulake in se brez pomisleka pomeril v smuku. Imel sem stričeve tekaške »rotefela« smučke iz jesenovega lesa in prav tako njegove, nekaj številk prevelike čevlje. Palice pa smo si izdelali kar sami iz obdelanih leskovih vej. Krogi na palicah so bili iz ovitega šibovja, malo večji da se med tekom niso pogrezali. Ko me je stric zagledal je začel kar tuliti naj odneham, saj sem bil po rebrastem pobočju Ulake več v zraku kot na snegu. Nisem se dal in privozil do cilja, kjer so bile pred kamnitimi stebri ograje postavljene senene bale. Kar odneslo me je čeznje do zamrznjenega Brežička in se brez vsake poškodbe ustavil na mestu sedanje bencinske črpalke. « Tako in še več se na smučarsko mladost spominja Jože Sterle- Mlakarček, ki predanost smučarskim tekom  ohranja še danes.

 • Lado Drobnič (Dane)
 • Tone Kandare (Dane)
 • Franc Pirnat (Vrhnika)
 • Miro Hraber (Stari trg)
 • Emil Truden (Stari trg)
 • neprepoznan
 • Stanislav Levec (Sv. Ana)
 • Alojz Kandare (Dane)
 • Silvo Brus (Vrhnika)
 • Edo Župančič (Štorovo)
 • neprepoznan
 • Matija Glažar (Lož)
 • Jože Sterle- Mlakarček (Škrilje)
 • Janez Hlapše (Lož)
 • neprepoznan
 • Edo Žagar (Viševek)

____________________________________________________________

Klikni za galerijo izrezov

Slovarček:

– špichoze: smučarske hlače

– rotefela: smučarska tekaška oprema (še vedno delujoča norveška tvrdka Rottefella)

Viri:  Jože Sterle, Tone Kandare

____________________________________________________________

Kraj: Stari trg
Datum: februar 1954
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano:  5.  9.  2010
Oblika: 4,5 x 6 negativ

<–prejšnji prispevek istega dogodka

2 komentarja leave one →
 1. 20. 02. 2011 08:36

  Slikovit opis, ga kar vidim kako leti s smučkami po progi in čez bale.

 2. Anonimno permalink
  29. 01. 2014 20:31

  Spominjam se ene od teh tekem, kakor da je bilo včeraj, čeprav je mimo skoraj 60 let! Z materjo in še nekom smo stali pred Jurjovcovo hišo v Podcerkvi, kjer smo takrat stanovali, in gledali fante, ki so jo v jasnem zimskem dnevu na smučeh mahali po smučini od Dan pod Šišnekovo hišo proti Nadlesku. Bleščalo se mi je, a sem vseeno videla razgrete obraze in silovite odrive smučarjev, ki so hiteli mimo. Mahali smo in jim vzklikali – za izraz “navijanje” takrat še nisem vedela. Zdi se mi, da je bila z njimi tudi Marija Kandare in morda še kakšno dekle. Marija je že takrat ali morda kaj pozneje dosegala lepe rezultate na državnem nivoju.
  Ne vem ali je bilo takrat ali kdaj drugič, ko je bilo v Loški dolini celo državno prvenstvo v smučarskih tekih, kjer je bil glavna gonilna sila Franc Kandare – Mihletov iz Dan in njegovi mladi sovaščani. O tem bi kaj več vedeli še živeči udeleženci.
  Vem, da je bil v tistem času med smučarji tudi Franc Ravšelj iz Markovca, ker se je oglasil na objavo neke stare smučarske fotografije v Obrhu pred nekaj leti.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: