Skip to content

1946 Cerknica – Videm

11. 03. 2011

Če po drugi svetovni vojni v Cerknici ne bi bilo nikakršnega razvoja, bi morebiti Cerknica še danes izgledala tako, kot jo prikazuje pričujoča slika, ki je nastala kmalu po tej vojni. Hvala bogu, da je razvoj naredil velik korak naprej. Tovarna Brest je pustila bogat pečat tudi na veduti Cerknice. Omogočila je mnogim delavcem, da so si postavili svoje domove v tem lepem kraju.

Ob makadamski cesti iz Rakeka so v špalirju rastli kostanji. Zadnjega so zaradi starosti pred nekaj leti podrli pred nekdanjo upravo Gradišča.  Deblo enega teh kostanjev se vidi v desnem spodnjem kotu te slike. Razvoj kraja je vsekakor zahteval svoj prispevek.

____________________________________________________________

11. aprila 1941 so Italijani zasedli Cerknico in Logatec. V Cerknici so se nastanili vojaška posadka, fašistični urad, vod karabinjerjev in druge okupacijske ustanove. Leta 1942 so Cerknico ogradili z žico in utrdili tudi svoje postojanke v kraju. Cerknica je postala izhodiščna postaja sovražnikovih ofenzivnih akcij. Na lokaciji donedavnega Gradišča so postavili svoje barake, v katerih je bilo nastanjeno italijansko vojaštvo. Zato so italijanski okupatorji svoje barake utrdili z bunkerji.

Še dolgo po drugi svetovni vojni so ljudje imenovali območje od Sokolskega doma do Gradišča “barake”.

____________________________________________________________

V ozadju se vidi še le z brinjem porasla Slivnica. Farovž in Butkovičeva hiša sta pravzaprav enaki kot zdaj. Transformator v značilni silhueti iz časa pred drugo svetovno vojno še danes služi svojemu namenu. 

Na njivah v ospredju, torej pri vhodu v samo Cerknico pa zdaj stojijo lepe hiše.

Na sliki je lepo videti dva od italjanskih bunkerjev.

____________________________________________________________

Viri:

  • dr. Marijan Slabe: Cerknica

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan. glede na zbirko je najverjetneje Jerina
Zbirka: Zdenka Steiger
Skenirano:  22. 10. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: