Skip to content

1962 Cerkniško jezero – Cibov Janko peče koruzo

28. 05. 2011

  Janko Vidrih ml. – Cibov, uživa v slastno pečeni mladi koruzi. Lepo zapečena, nataknjena na palico, prevroča, da bi jo držal v rokah, zato je ostala vtaknjena v rogovilico. Vse je priročno izdelano.

Pozno poletje je, ko prične zoreti koruza. Ravno prav zrela mora biti, še mlečna, da je zrnje sočno in sladko.

Prasketajoči ogenj, vonj po dimu, še prijetnejši nosu, je bil vonj po pečeni koruzi. Sedeti ob ognju je bilo vedno lepo, nabirati dračje, suhe veje ali malo bolj debele veje pa že malo težje. A smo si delo kar dobro razdelili in potem družno sedeli ob ognju in pekli koruzo.

Pečena koruza je bila prava delikatesa, bi rekel moj ata. To se pravi nekaj, kar ni vedno na jedilniku, temveč le občasno. Priprava  pravega ognja je bila že kar mala umetnost, a smo jo otroci kaj hitro osvojili. Ali smo šli koruzo rabutat kamorkoli ali smo jo šli iskat na  svojo njivo, je bilo odvisno od vzgoje, ki smo jo bili deležni doma.  Pri nas, v naši družini,  mi niso nikoli dovolili, da bi šla kam drugam po koruzo kot na našo njivo, pa če je bila ta njiva blizu ali pa daleč. ‘‘To se ne sme, vsak sadi koruzo zase,  za pridelek se je potrebno potruditi, drugim njihov trud odžirati se ne sme.” Tega sem se vedno držala. Koruzo smo jezerski otročaji pekli, kadar smo se kopali v Vodonosu. Dan za pečenje koruze je bila nedelja.

Da je bila koruza ravno prava za pečenje, sem preverila tako, da sem storž malo odprla, se pravi laske in slačke malo dala narazen in potipala zrnje. Če je bilo premehko, ali premalo razvito, je pomenilo, da je še premlečna, ter nima dovolj velikih zrn, si jo pustil rasti in zoreti na steblu – koruzenci. Če je bila preveč zrela in je bilo zrnje pretrdo, je bilo koruza suha, trda in neužitna. Ravno pravšnja je morala biti, da so zrna počila, ko si z nohtom pritisnil vanje. Včasih smo jo samo malo pogreli in že smo se hvalili na vse pretege kako je dobra. Potem pa se je le našel kdo, ki nas je podučil kako se tej stvari streže.

Koruzo smo pekli tudi doma v šporgetu. Za pravo pečenje je morala biti le žerjavica in ne ogenj s plamenom. Si odprl vratca kurišča, ter koruzni storž nataknjen na palico potisnil nad  žerjavico v štedilniku. Paziti je bilo potrebno, da ni bilo preveč žerjavice, da se ni sesipala ven, pa tudi prevroče ni smelo biti, saj drugače je koruzno zrnje kar popokalo od vročine. Ampak zunaj nad ognjem je bila koruza vedno najboljša, prav gotovo tudi zaradi družbe.

____________________________________________________________

Slavko se že sladka, Janko pa ima v rokah rogovilico, na katero bo namestil palico, da bo lahko spekel koruzo. Kar nakaj vejevja imajo pripravljenega za kurjenje ognja.Vsi so bosi, v prvinskem stiku z materjo zemljo.
Na obrežju pod Javorniki so fantje zakurili ogenj, ter spekli koruzo. Omamni vonj pečene koruze je prevladal nad vonjem jezera in bližnjega gozda. Ne le vonj, okus je bil pravi, mogoče malo preveč ožgan. Pa saj ni bilo važno. Na ogenj so naložili tudi vrh smreke ali jelke, ter ga počasi pomikali v ogenj. Tone Vidrih – Cibov in Slavko Logar – Dovičov,  se  sladkata s koruzo.
Janko sedi na čolnu. Storž koruze je treba vrteti in uživati ob vsakem grižljaju. Na čoln je naslonjeno veslo. Slikano je  verjetno v bližini Skadulce. Fotograf je bil obrnjen proti sipu, ki je  prav malo obraščen z grmovjem. Na desni je viden del Gorice. Čez sip zadaj, se pod Slivnico vidi Martinjak in desno od mostu Grahovo.

Slovarček:

  • delikatesa – zelo okusna, izbrana jed
  • rabutati– krasti
  • sip – cesta,  zgrajena pred več kot sto leti.  Jәzәrcә so navozili skale in kamne, ter čez nasuli in utrdili s šuәdram in peskom, zato je narečna beseda za to sip, bolj poredko nasip, cesta, skoraj nikoli.
  • šporget – štedilnik na drva

____________________________________________________________

Viri:

  • Metka Dragolič
  • JEZERKA, zavod za ohranjanje kulturne dediščine in ekologijo, Dolenje Jezero
  • SSKJ

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 29. 2. 2010
Oblika: štiri fotografije

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: