Skip to content

1953 Cerknica – Pust pod Peščenkom

4. 07. 2011

Pust zadnjih nekaj let leži na parah v svoji hiši Pod kaplanijo. Prej pa je ležal na parah v eni od cerkniških gostiln. Na pepelnično sredo se je vsako leto vlekel njegov pogreb do glavnega mostu. In preko njega, saj je pogreb  zavil še do gostilne na Peščenku in se tam obrnil ter se vrnil na most, kjer je sledilo zadnje dejanje — kremiranje Pusta.

Priložena slika in njeni detajli prikazujejo pustni sprevod pod Peščenkom, malo pred gostilno na Peščenku, preden sprevod zavije nazaj k mostu.

Znani pustni karneval v Cerknici ni etnološki. Je sodoben. Postaja pa tradicionalen. Drugače je s Pustom v Cerknici. Ob Pustu se maškare in šeme pojavljajo od vedno. O Pustu so se Cerkničani od njega vedno poslovili z množično udeležbo na njegovem pogrebu. Pustnega pogreba ni nikoli ustavilo vreme, pa kolikor sem slišal tudi vojne ne. Ker so pa Cerkničani smatrali, da je en dan pustnih norčij na leto premalo, so staknili glave in organizirali v Cerknici tudi pustni karneval.
____________________________________________________________

To sredo leta 1953 ni bilo prehudo mraz, saj se sneg in led talita. Na makadamski cesti posuti s kamenjem so luže, ki pa žalostnih pogrebnikov ne motijo in pri hoji ne ovirajo.Hiša na levi strani slike je Cibova, neometana hiša na desni pa Farbarjeva.Ob cesti pa vegast plot iz lesenih lajšt.
Le možakarja v centru slike s špičasto kapo na glavi sva s Stanetom prepoznala. To je France Hribljan — Hrblanov France.

Slovarček:

  • lajšta = letev

____________________________________________________________

Vir:

  • Stane Šajn in moj lasten spomin.

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: