Skip to content

Cerknica 1965/66 – Trdnjava nad Senjem

14. 07. 2011

V zadnjih dveh letih šolanja smo se včasih podali na ekskurzije, ki so bile brez dvoma naša najljubša oblika pouka.  Tale nas je vodila v Novi Vinodolski, fotografija pa je nastala pred trdnjavo nad Senjem.

Oba osma razreda smo že spoznali med ekskurzijo v Vrbo. Spet sta nas vodila razrednika France Dolničar in Vinko Toni.

Ena od vsebin šolskih ekskurzij je bila “spoznavanje domovine”. Ne vem, če se je tako imenovala tudi uradno v šolskih programih, vendar je bilo v dvajsetmilijonski državi z več državnimi entitetami (republikami), narodi, verami, kulturnimi tradicijami in pestro zgodovino, to znanje in vedenje vsekakor dobrodošlo. Mi smo se veselo odpeljali vzdolž Jadrana, danes bi mogoče obiskali Bruselj?

Od leve stojijo v bregu Marjan Mele, Stanko Ferfila, Vika Rupar, Anica Bauman in Anica Čenčur. Za njima Janez Svet (?) in Janez Dovjak. Na ravnem delu Magda Mesojedec, Breda Lesar, Marja Kranjc, Jana Zupančič, Teja Ribič, Milenka Braniselj, pred njo čepi Marija Šemrov,  za njo Metka Štrukelj, na desno se ozira Saša Kovšca (?). Zadaj fantje Matija Šajn, Branko Hiti in Bojan Petrič.

Razrednik France Dolničar zgiba zemljevid, levo čepi Bernarda Urh, za njo je Anica Kos. Desno so Danica Brancelj, Blanka Trampuž, zadaj Milena Zgonc (?), Magda Cimermančič, zadaj neprepo­znana Marija Brzek1, Nevenka Majer, Majda Kraševec in Bojana Kranjc. Na zidu sloni Bojan Truden. V gornji vrsti Ivan Kranjc, Jože Obreza, Milka Kranjc (?) in Branka Zagorjan.

Takorajžni fantje so se povzpeli na zidine: od leve Janez Vidmar in Boštjan Skuk, maha nam Roman Švigelj. Sedijo Bojan Štefančič, Vekoslav Kebe in Janez Caserman.

1 Popravek 4. 2. 2018.

Slovarček:

  • zidine: k nam prišlo iz sosednje Hrvaške, obzidje, tudi cvingar

Kraj: trdnjava nad Senjem, Hrvaška
Datum: pomlad 1966
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 6. 6. 2011 (Bojan Štefančič)
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
  1. Anonimno permalink
    3. 02. 2019 18:37

    Za Magdo Cimermančič in Nevenko Majer- Lili je Marija Brzek iz Osredka

Trackbacks

  1. Trdnjava nad Senjem | generacija66
  2. 1945 Cerknica – Portret mladega rojaka | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: