Skip to content

1939 Cerknica – Obletnica godbe

15. 07. 2011

Slika prikazuje slavnostni sprevod, ki je bil del svečanosti ob praznovanju 15-letnice delovanja godbe v Cerknici.

Fotograf se je tega dne dogovoril pri Žumrovih, da je lahko z okna v prvem nadstropju njihove hiše, v bolj oblačnem vremenu, posnel prizor prihoda povorke do križišča. Glede na obleko opzovalcev bi lahko sklepali, da je slika nastala proti jeseni leta 1939, ko je v Evropi že divjala druga svetovna vojna, ki se je začela 1. 9. 1939.

Gasilci so pod vodstvom Janeza Otoničarja leta 1924 sklenili ustanoviti svojo godbo in že 8. decembra 1924 so nakupili prve inštrumente. Prvi učitelj godbe je bil Alojz Wilitzer, tedanji učitelj, ki je vodil še sokolski pevski zbor. Godbo je kmalu zatem prevzel Andrej Žuljan, ki je bil prej član avstrijske mornariške godbe, zato mu učenje ni delalo težav. Po njegovem odhodu iz Cerknice je godbo vodil advokat dr. Ciril Kraševec do leta 1936, ko je odšel v Logatec. Potlej sta godbo vodila cerkniška samouka Ludvik Lovko in France Škerl.
____________________________________________________________

Cerkniška godba je zapolnjevala glasbeno življenje v trgu in po okolici. Pred drugo svetovno vojno je le-ta veljala za eno najkakovostnejših v Dravski banovini. Ob nekem tekmovanju v Ljubljani je zasedla drugo mesto.

Kulturno društvo Godba Cerknica letos praznuje že 87-letnico svojega obstoja. Godba šteje okrog 50 članov, v okviru kulturnega društva pa je bila leta 1992 ustanovljena tudi mažoretna skupina »Mažorete Godbe Cerknica«, ki sedaj deluje že kot samostojno mažoretno in plesno društvo.

____________________________________________________________

Glede na motno sliko je skoraj nemogoče prepoznati nastopajoče in gledalce.

Na levi strani Velike gase se vidi sodišče, kjer je zdaj banka SKB. Takrat je imel v tej stavbi svojo lekarno tudi Ivan Carnelutti, kar jasno pove tebla na vogalu sodišča. Sledi hiša v kateri je bil zapor, in nato Zabukovčeva hiša. Zadaj se vidi zvonik farne cerkve. Na desni strani slike pa stojita Žumrov hotel in čisto desno Žumrova hiša, na kateri visi okrog droga ovita zastava. Na tej hiši je tudi napis Ivan Žumer. Naprej od Žumrovega hotela je Jerinova hiša, ki je še s slamo krita, za njo že z opeko krita pa je Cibova hiša.

Kot da bi iz Zabukovčeve strehe štrlel drog z jugoslovansko zastavo.

Slavnostni sprevod se pomika od Placa navzdol po Veliki gasi proti križišču pri Žumrovi hiši, kjer jih opazuje množica radovednih gledalcev na obeh straneh Velike gase. Možje v sprevodu so oblečeni v uniforme, nekateri od njih imajo na rokah bele rokavice. Spredaj koraka v gasilski uniformi zidarski mojster z Male gase Janez Ronko mlajši.
Gledalci obeh spolov različnih starosti strmijo v prihajajoč sprevod. Takrat se je tudi na manj razločnih fotografijah zlahka razločilo ljudi po spolu, saj ženske niso nosile hlač, komandirale in sekirale svoje može so pa prav tako rade, kot danes..
Deček v kratkih hlačah in temnih pilotah, čemur zdaj rečemo žabe in moški v obleki, oba sta slikana v hrbet. Za opazovanje sta se postavila izven skupine ostalih gledalcev, tako, da sta bolje videla.
Skrben zapisovalec je na hrbtni strani stare fotografije zapisal namen fotografiranega dogodka na prednji strani slike.

____________________________________________________________

Viri:

  • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, samozaložba, Ljubljana 1994,
  • Wikipedija, prosta enciklopedija.

Dopolnjeno 14. 6. 2014

Fotografija je bila objavljena v Zborniku godbe Cerknica, ki je bil izdan maja 2014 ob 90. obletnici delovanja godbe.

Kraj: Cerknica
Datum: 1939
Avtor: neznan
Zbirka: Bernarda Drenik
Skenirano: 3. 8. 2010
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
  1. Anonimno permalink
    22. 07. 2011 16:41

    Kolikor vem, so si nad Žumrovim hotelom sledile Vrbča, Jerinetova, Cibova in Sežonova hiša.In z opeko krita je bila najbrž slednja.

Trackbacks

  1. 1969 Cerknica – Godba vadi « Stare slike
  2. 1933 Cerknica – Cibavi na Veliki gasi « Stare slike
  3. 1942 Cerknica — K maši (3) « Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: